Mai jos vă prezentăm nouă dintre cele mai uimitoare invenții ale lui Nikola Tesla. Toate sunt remarcabile prin faptul că au avut sau pot avea un impact incredibil asupra vieții noastre.
Radio
Deși inițial Guillermo Marconi a fost considerat a fi inventatorul radioului și este considerat și astăzi de majoritatea oamenilor, Curtea Supremă a SUA a anulat brevetul lui Marconi din 1943 când a primit dovezi că Tesla inventase radioul cu mulți ani înainte de el. Tesla a demonstrat că semnalele radio sunt doar o altă frecvență de undă care necesită un emițător și un receptor. El a prezentat la Asociația Națională a Luminii Electrice un model al acestei tehnologii.
Și, deși Tesla a primit două brevete pentru invenția sa – US 645576 și US 649621 – în 1897, în 1904 Biroul SUA de Brevete și-a anulat decizia, acordând un brevet pentru invenția radioului Marconi. Mulți cred că această decizie s-a datorat faptului că partenerii financiari ai lui Marconi erau Thomas Edison și Andrew Carnegie, iar acești oameni aveau suficiente motive și putere, să influențeze decizia Comisiei de brevete. De asemenea, a permis guvernului SUA (printre altele) să evite plata drepturilor de autor pe care le pretindea Tesla.
Curent alternativ
Această invenție a făcut furori la Târgul Universal din Chicago din 1893. A marcat începutul unui război ireconciliabil între punctele de vedere ale lui Edison și Tesla cu privire la modul în care ar trebui să fie produsă și distribuită electricitatea. Mai mult, această separare poate fi descrisă în termeni de cost și siguranță: curentul continuu, a cărui idee a fost susținută de Edison (și General Electric), a fost scump de transmis pe distanțe mari și a produs descărcări periculoase pe transformatoare, necesare pentru funcționarea sa. Cu toate acestea, Edison și cei care l-au susținut au reușit să folosească aceste „pericole” ale curentului electric pentru a insufla publicului frica de alternativa Tesla – curentul alternativ. Pentru a-și susține cuvintele, Edison a demonstrat uneori uciderea animalelor cu șocuri electrice.
Drept urmare, Edison a oferit lumii scaunul electric, în același timp defăimând eforturile lui Tesla de a oferi lumii o alternativă mai sigură și mai ieftină. Răspunsul lui Tesla la acest lucru a fost faimoasa sa demonstrație a siguranței complete a energiei electrice, când a trecut curent prin propriul corp pentru a aprinde lămpile electrice. Această confruntare dintre Edison și Tesla (precum și GE și Westinghouse) în 1893 a fost punctul culminant al celor peste 10 ani de tranzacții întunecate, idei furate și inventări de brevete pe care Edison și investitorii săi le-au întreprins pentru a suprima invențiile lui Tesla. Dar, cu toate acestea, invenția lui Tesla a început să fie folosită în cele din urmă pentru a genera și furniza energie electrică caselor noastre.
Motor electric
Invenția motorului electric făcută de Tesla a fost popularizată de faimoasa mașină electrică care îi poartă numele. Fără a intra în detalii tehnice care depășesc cu mult domeniul de aplicare al acestui articol, este suficient să spunem că motorul inventat de Tesla, care funcționează în câmpuri magnetice rotative, ar putea elibera foarte repede omenirea de puterea celor care conduc industria petrolieră. Dar, din păcate, în 1930, această invenție a fost victima crizei economice și a războiului mondial care a urmat. Cu toate acestea, a schimbat lumea pentru totdeauna în multe moduri pe care le luăm acum de la sine înțeles: ventilatoare industriale, electronice de uz casnic, pompe de apă, unelte electrice, unități de disc, ceasuri electronice, compresoare și multe altele.
Robotică
Mintea științifică incredibil de inventivă a lui Tesla l-a condus la ideea că toate ființele vii acționează sub influența impulsurilor externe. El a argumentat: „Cu fiecare gând și fiecare acțiune am demonstrat cu cea mai mare satisfacție și continuu să o fac în fiecare zi, că sunt doar un automat cu capacitatea de mișcare, care reacționează doar la stimuli externi”. Așa s-a născut conceptul de robot. Cu toate acestea, elementul uman ar fi trebuit păstrat în acest caz – și Tesla a insistat că aceste replici umane ar trebui să aibă anumite restricții, și anume, asupra creșterii și reproducerii.
Raze X.
Radiațiile electromagnetice și ionizante au fost studiate îndeaproape la sfârșitul anilor 1800, însă Tesla a explorat întreaga gamă a acestora. Totul, de la precursorul fotografiei Kirlian, care are capacitatea de a capta forța vieții, până la radiațiile pe care le folosim în prezent în diagnosticul medical, sunt toate transformări ale invenției în care Tesla a jucat un rol cheie. Razele X, la fel ca multe alte descoperiri ale lui Tesla, provin din credința sa că tot ce avem nevoie pentru a înțelege universul este întotdeauna în jurul nostru și trebuie doar să ne folosim mintea pentru a dezvolta dispozitive care ne pot spori percepția interioară asupra realității. .
Neonul
Desigur, Tesla nu a inventat lumina însăși, dar a descoperit o modalitate de a o stoca și a o transmite. El a dezvoltat și folosit neonul în laboratorul său cu 40 de ani înainte ca industria să le descopere. La Târgul Mondial, Tesla a luat tuburile de sticlă și le-a îndoit în forma numelor unor oameni de știință celebri – de fapt, creând pentru prima dată în lume o reclamă de tipul neon. Dar poate că cele mai faimoase și controversate invenții ale sale în această zonă au fost faimoasele bobine Tesla. Așa cum era de așteptat, au fost chiar invenția pe care marea industrie ar dori să o suprime: ideea că Pământul în sine este un magnet uriaș, capabil să genereze electricitate folosind frecvențe ca emițător. Și tot ce ai nevoie la celălalt capăt pentru al folosi este doar un receptor, ca un radio.
Telecomandă
Această invenție a fost o extensie naturală a descoperirii radioului. Brevetul numărul 613809 a fost eliberat primei bărci controlate de la distanță din lume, demonstrată în 1898. Prin utilizarea mai multor baterii și întrerupătoare mari care ar putea fi acționate prin radio, operatorul ar putea controla elicele și cârma bărcii.
Comunicații fără fir și energie gratuită nelimitată
Aceste două concepte sunt indisolubil legate, iar elita energetică încă încearcă să le suprime – la urma urmei, la ce folosește energia care nu poate fi măsurată și controlată? John Pierpont Morgan i-a oferit lui Tesla 150.000 de dolari pentru construirea celebrului turn Wardenclyffe care ar folosi frecvențe naturale pentru a transmite date, inclusiv imagini, mesaje vocale și text.
De fapt, a devenit primul exemplu de comunicare fără fir din lume, dar a demonstrat în mod clar că universul este plin de energie liberă, care poate fi utilizată pentru a conecta toți oamenii lumii într-o singură rețea și a le oferi o cantitate nelimitată de energie. Munca lui Tesla în această zonă a fost blocată și cea mai mare parte a acesteia este clasificată până în prezent.