Dragostea este un cocktail de chimicale. Dar unul atat de placut!
1. Dragostea la prima vedere este posibila
Cercetatorii au demonstrate ca da, drgaostea la prima vedere se poate intampla! Nu vorbim despre iubirea aceea complexa, construita in timp de catre doi oameni, dar o comunicare pasionala intre doua persoane, inca de la prima intalnire, este posibila. Intr-un timp extrem de scurt, de la primul contact cu cineva, creierul poate sa elibereze chimicale si hormoni care dau o stare de euforie.
2. Dragostea este nebunie
Atunci cand te indragostesti, iti scade nivelul de serotonina din corp, asa cum se intampla si in cazul persoanelor care sufera de tulburare obsesiv compulsiva. Nu degeaba Calvin Klein si-a denumit un parfum dedicat indragostitilor, “Obsession”!
Fiindca stiinta iubirii este un subiect captivant in ultima perioada, foarte multe cercetari au aratat similitudini intre creierul persoanelor indragostite nebuneste si bolnavii de tulburare obsesiv compulsiva. In ambele cazuri, nivelul de serotonina din corp este foarte scazut. Dupa cum au arata cercetatoarea Lucy Brownde la Albert Einstein College of Medicine si antropoloaga Helen Fisher, cea mai cunoscuta teoreticiana a iubirii, dragostea este intr-adevar vecina cu nebunia! Dar cele mai romantice si cei mai romantici dintre noi, vom admite ca dragostea este o nebunie frumoasa.
3. Cand te indragostesti, chimicalele iti inunda creierul
Cand te loveste sageata lui Cupidon, creierul tau este inundat de dopamina si norepinephrina, danud-ti senzatia aceea de fericire. De aceea indragostitii ajung sa faca lucruri neobisnuite, cum ar fi sa stea de vorba toata noaptea sau sa parcurga distante mari doar ca sa petreaca un weekend impreuna. Dragostea starneste si adrenalina, ceea ce va face ca inima sa iti bata mai repede, iar genunchii sa se inmoaie incontrolabil in fata persoanei adorate.
4. Daca iti place cum miroase un barbat, inseamna ca va potriviti pentru a deveni parinti
Daca iti place parfumul personal al unui barbat, inseamna ca din punct de vedere biologic, veti putea avea copii cu un sistem imunitar puternic. Femeilor le place mirosul unui barbat atunci cand genele lor responsabile pentru sistemul imunitar sunt diferite de ale acelui barbat. Din punctul de vedere al procrearii, copiii care iau gene ale imunitatii diferite de la parinti, se vor naste cu un organism mai puternic. Dar acest aspect poate afecta si relatia de iubire. Femeile care au genele imunitare asemantoare cu cele ale partenerului sunt predispuse la tradare.
5. Barbatii sunt mult mai atrasi de femei care sunt la ovulatie
Mai multe studii au aratat ca barbatii sunt atrasi foarte tare de femei atunci cand acestea se afla la ovulatie. La randul lor, cand sunt la ovulatie, femeile sunt atrase de barbati cu maxilare evidente si cu simt al umorului. Conform cercetatorilor, obrajii proeminenti si maxilarul evident, sunt semne ale masculinitatii si ale unei sanatati bune. De asemenea, mai multe studii au aratat si preferinta femeilor pentru barbate cu simt al umorului, considerat a fi un semn al inteligentei. Studiile au aratat ca barbatii cu trasaturi mai feminine sunt preferati atunci cand femeile nu sunt la ovulatie. O fata mai fina poate sugera insa fidelitate si abilitati de bun parinte.
6. Dragostea seamana cu drogurile
Un studiu efectuat in anul 2010 a aratat ca atunci cand ne indragostim, este ca si cand ne-am droga – dragostea trezeste exact acelasi sentiment euforic pe care il trezeste si cocaina. In cazul indragostitilor, dar si al persoanelor care se drogheaza, sunt activate exact aceleasi zone ale creierului. Creierul scanat al persoanelor indragostite seamana cu cel al oamenilor care isi injecteaza cocaina. Indragostitii prezinta si semnele clasice de adictie.
Cu cat dragostea creste, partenerii ravnesc si mai mult unul la celalalt, asa cum ai tanji dupa acel drog care iti da starea de bine. De aceea, despartirile provoaca sentimentul de disperare, insomnii si uneori chiar depresie. Ascultarea unui cantec special poate sa trezeasca la nsefarsit aceste sentimente.
7. “Hormonii alintului” creeaza devotamentul
In timpul orgasului, sunt eliberati hormonii vasopresina la barbati si oxitocina la femei. Acestia provoaca sentimentul de apropiere, de aceea ei au fost porecliti “hormonii alintului”. Cercetatorii sunt de parere ca acesti hormoni ajuta la stabilizarea relatiei dintre iubiti. Aceste chemicale ale romantismului sunt eliberate in acelasi timp cu ceilalti hormoni, astfel incat pasiunea si extazul sunt inlocuite cu devotamentul.
8. Barbatii sunt atrasi de femeile cu trup in forma de clepsidra
Mai multe experimente efectuate in intreaga lume, arata ca barbatii sunt atrasi de femile care au „trup de clepsidra” – talia ingusta si soldurile mai mari. Din nefericire pentru ei, aceste femei nu sunt prea numeroase. Un studiu care a analizat 330 de opere de arta apartinand unor culturi diferite, unele vechi de 32.000 de ani, arata ca aceasta preferinta nu ar fi ceva nou. Aceasta forma a corpului ar arata valoarea unei femei ca posibila mama pentru viitorii copii.
9. Vocea unei persoane poate fi un indiciu in legatura cu forma corpului sau
Intr-un studiu, barbati si femei au marcat atractivitatea unei persoane, doar in functie de vocea sa. A reiesit ca cele mai atractive voci apartineau unor barbati cu umeri lati si solduri mai inguste si in cazul femeilor, cele mai atragatoare voci s-au dovedit a fi cele ale unor femei cu mijloc micut si solduri mai late.