9 citate ale înțelepciunii budiste care vă vor ajuta să obțineți pacea interioară

9 citate ale înțelepciunii budiste care vă vor ajuta să obțineți pacea interioară

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 January 2021 in CarteDe SufletDezvoltare PersonalaPersonalitateViata

Înțelepciunea budistă transcende religia. Radicalismul lor și concentrarea asupra elementelor esențiale ajută la îngrijirea corespunzătoare a stării de spirit și inspiră fericirea bazată pe echilibru, pace interioară și umanitate. Acesta este motivul pentru care vechile tehnici budiste de meditație, atenție și gestionarea emoțiilor sunt încă de un mare beneficiu astăzi.

Începând cu Gautama Buddha și învățăturile sale din secolul al VI-lea î.Hr., budismul a găsit de-a lungul timpului multe modalități de adaptare la nevoile umane moderne.

Este important să rețineți că oamenii de știință nu au găsit încă informații definitive și fiabile despre viața lui Buddha . Prin urmare, toate cunoștințele noastre despre el și filosofia sa se bazează pe trei, în principal pe trei surse: Vinaya Pitaka, Sutta Pitaka și Buddhacarita. Ele sunt, de asemenea, sursele următoarelor ziceri budiste:

1. Sensul vieții. – „Scopul existenței tale este să găsești sensul vieții și să lucrezi din toată inima pentru al îndeplini”.

O persoană care trăiește fără sens este un suflet rătăcitor, care se confruntă cu urcușuri și coborâșuri constante. Este important să-ți stabilești obiective pentru a da sens existenței tale. Și această semnificație ar trebui să te motiveze să te trezești dimineața, plin de energie pentru a depăși toate problemele.

2. Eliminarea emoțiilor negative. – „Nimeni nu te va pedepsi pentru supărarea ta. Supărarea ta te va pedepsi de la sine.”

Supărarea preia controlul minții, ducând la o explozie emoțională. De obicei, toate emoțiile negative și pline de supărare revin la tine. Tu ești cel care vei suferi cel mai mult de asta, în timp ce pierzi oameni apropiați.

3. Singurul lucru care contează este ceea ce faci aici și acum. – „Nu trăiți în trecut și nu vă gândiți la viitor: concentrați-vă exclusiv asupra prezentului”.

Cu toții am auzit acest lucru – oamenii din jur sunt sfătuiți întotdeauna să se concentreze asupra prezentului. Adevărul este că stilul nostru de viață se bazează pe o viziune asupra viitorului apropiat și atingerea obiectivelor noastre și, prin urmare, toată atenția noastră se concentrează doar asupra lor.

4. Autocontrolul ca cheie a fericirii. – „O minte organizată este cheia fericirii”.

Mintea organizată este aceea care se poate controla și își poate stabili prioritățile în mod corect. Aceasta este o minte care nu acordă atenție la tot ceea ce este de prisos și fără sens. Este o minte care se poate concentra asupra emoțiilor pozitive pentru a experimenta o fericire adevărată .

5. Atașamentul este sursa tuturor suferințelor. – „Cauza tuturor suferințelor este atașamentul”.

În societatea noastră, conceptul de atașament toxic este foarte comun, făcându-te prizonierul unei alte persoane și provocând dependență de lucrurile materiale (cu alte cuvinte, consumerismul). Dar să renunți la un astfel de atașament, care aduce oamenilor mai multă suferință decât plăcere, necesită înțelepciune și răbdare.

Învață să trăiești liber și abstract. Acest lucru te va face fericit și îți va permite să trăiești în armonie cu tine însuți.

6. Te înțeleg, ești o parte din mine, sunt o parte din tine. – „Adevărata iubire vine cu înțelegerea”.

Dragostea adevărată nu este pasiunea oarbă sau atașamentul toxic descris mai sus. În primul rând, iubirea este capacitatea de a avea grijă și de a înțelege o altă persoană.

Adevărul este că oamenii care înțeleg acest lucru au curajul și puterea de a se apropia de sufletul partenerului lor. Ei își arată participarea, sunt conștienți de propriile sentimente și gânduri. Și aceasta este acceptarea necondiționată pe care o merităm cu toții.

7. Ești cel mai rău dușman al tău. – „Chiar și cel mai rău dușman nu-ți poate face mai mult rău decât propriile gânduri”.

Cel mai rău, nemilos și distrugător inamic al tău nu este undeva afară. Nu are pantofi, nu face zgomot și nu are o voce profundă. Dar îi cunoști vocea pentru că este a ta.

Ești cel mai strict judecător și călău. Îți tai aripile și te forțezi să-ți faci griji că nu ai putea face față acestei sau acelei sarcini sau că nu meriți ceva …

Interesant: Înțelepciunea nu vine din suferință, ci din pace

8. Coerență și perseverență. – „Dacă faceți ceea ce vă place și o faceți constant, atunci foarte curând vă veți îmbogăți”.

Este simplu – fii consecvent în toate eforturile tale și persistă în realizarea dorințelor, indiferent de problemele care apar. Acest lucru te va ajuta să zbori mult mai sus decât crezi posibil.

Uneori este suficient să faci câțiva pași simpli în fiecare zi spre obiectivul tău. Zi după zi, acest mic efort se va transforma într-un munte uriaș, pe vârful căruia puteți urca apoi.

9. Vorbește ceea ce e de vorbit. – „Un cuvânt înțelept este mai valoros decât o mie de cuvinte goale”.

Budismul ne amintește constant că oamenii au un singur dezavantaj: lipsa vorbirii inteligente. În majoritatea cazurilor, conversațiile noastre sunt pline de furie, frustrare și alte emoții negative care sunt proiectate asupra altora.

Încercați să evitați expresiile goale care vă fac rău doar interferând relația cu ceilalți. Înlocuiți-le cu cuvinte înțelepte – simple, dar profunde, aducând pace și echilibru în viața voastră.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!