9 alimente pentru creșterea imunității!

9 alimente pentru creșterea imunității!

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 March 2023 in Articole

În sezonul rece, virozele se răspândesc mai repede decât în timpul anotimpului cald, așa că în acest articol vă vom arăta cum vă puteți crește imunitatea și proteja de viruși cu ajutorul unor alimente. Iată care sunt acestea:

1. Usturoi

Acesta este folosit de la iubitorii simpli de mâncăruri picante și până la bucătarii restaurantelor moderne, care preferă usturoiul pentru arome exotice. Mai mult, proprietățile sale vindecătoare sunt recunoscute aproape în întreaga lume: cândva, în Evul Mediu, usturoiul a fost cel care a învins ciuma.

Astăzi, din fericire, bolile mortale ne amenință într-o măsură mai mică, dar usturoiul rămâne încă un mijloc iubit de prevenire. Pentru a vă întări imunitatea, este benefic să consumați acest produs în formă proaspătă.

Puteți adăuga usturoi la sosuri, la carne, să îl dați pe pâine prăjită. Dar dacă nu sunteți iubitor de usturoi, adăugați-l în supă sau în orice alt fel de mâncare în timpul gătitului – o parte din aroma se va evaporă, iar beneficiile vor rămâne.

2. Pește

Peștele este o sursă de acizi grași omega-3, care, de cele mai multe ori, sunt insuficienți în organismul nostru pentru a menține imunitatea. Alegeți pește gras, cum ar fi ton, macrou sau somon.

În plus, organismul nostru nu este capabil să producă zinc și, prin urmare, avem nevoie să consumăm alimente care conțin acest element, cum ar fi peștele. Zincul ia parte direct la construcția celulelor imunitare.

3. Ciocolată neagră 

Se pare că ciocolata neagră autentică cu un conținut mare de cacao nu ajută doar la restabilirea activității organismului, ci îl protejează și împotriva bacteriilor dăunătoare care sunt prezente peste tot în timpul iernii.

Cacao în stare pură stimulează sistemul imunitar, împiedicându-l să cedeze virușilor. Problema constă în faptul că cacao autentică, fără adaosuri sau coloranți, este practic imposibil de consumat, deoarece are un gust amar neplăcut. Așadar, soluția optimă rămâne ciocolata neagră.

4. Ciuperci

Dacă totuși sunteți răcit și nu doriți să petreceți o săptămână întreagă în pat, pe lângă medicamentele antivirale, ciupercile vă vor ajuta să vă vindecați mai repede.

Pentru ca organismul să lupte cu succes împotriva infecției, trebuie să consumați alimente care să sporească proprietățile de protecție ale leucocitelor, ceea ce va ajuta la revenirea la forma optimă mult mai rapid. Acest lucru poate fi realizat de aproape toate tipurile de ciuperci.

5. Ghimbir

Este important să știți că pentru stimularea imunității și în cazul răcelilor în stadiile incipiente, se poate consuma doar rădăcina de ghimbir. Proprietățile sale vindecătoare sunt cunoscute încă din vremurile antice: în China, soldații își aplicau rădăcina de ghimbir pe răni suferite în lupte.

Ghimbirul conține vitamina C, retinol și vitamina B. Proprietățile sale farmacologice sunt asemănătoare cu cele ale usturoiului, dar mirosul plantei este mult mai plăcut. Ghimbirul poate fi utilizat ca și condiment pentru diverse feluri de mâncare – se adaugă la supă, la preparatele din carne sau la pește.

De asemenea, puteți prepara ceai de ghimbir – tăiați rădăcina în bucăți mici, turnați apă fierbinte, lăsați băutura la infuzat câteva minute, apoi, înainte să beți adăugați lămâie, mentă și miere în proporții egale.

6. Lămâie

Chiar dacă acest fruct citric nu crește în țara noastră, lămâia a încetat de mult să fie exotica, iar despre proprietățile sale benefice probabil că toată lumea a aflat.

În lămâie se găsește o concentrație ridicată de vitamina C, dar aceasta se păstrează doar în fructele proaspete și în sucul lor, iar în timpul tratamentului termic sau în contact prelungit cu aerul se distruge.

Prin urmare, sucul de lămâie trebuie adăugat în apă și băut imediat. De asemenea, va trebui să renunțați la ceaiul cu lămâie, deoarece proprietățile vindecătoare ale citricelor se evaporă în apa clocotită.

7. Miere

Mierea este delicatesa preferată a celor cu o slăbiciune pentru dulciuri, dar cărora sănătatea nu le permite să mănânce prăjituri tot timpul.

În plus față de gustul bogat, această delicatesă are și diverse proprietăți terapeutice: mierea vindecă rănile, menține sistemul nervos și imunitar în formă. În caz de răceală, mierea ajută la recuperarea rapidă, iar dacă vă faceți un obicei de a consuma zilnic o lingură de miere, răcelile vă vor ocoli.

8. Kefir

Kefirul vă poate părea un mijloc destul de neașteptat pentru a vă menține imunitatea, pentru că îl folosim de obicei pentru arsuri sau îl bem în timpul dietelor. Pe lângă aceste lucruri, se pare că kefirul ajută corpul să facă față răcelii.

Ciuperca kefir are proprietatea de a îmbunătăți digestia și de a proteja intestinele de penetrarea microbilor. Datorită calciului și vitaminei D, el întărește oasele și ajută la producerea de sânge, stimulează sinteza anticorpilor de protecție în sânge și lupta împotriva virusurilor.

9. Dovleac

Dovleacul conține betacaroten, care ajută la stabilirea și menținerea unei comunicări corecte între celulele organismului, ceea ce este cheia funcționării normale a sistemului imunitar.

Nu vă place dovleacul? Mâncați orice alte legume portocalii, cum ar fi morcovii, iar cu cât culoarea legumei este mai aprinsă, cu atât mai mult betacaroten conține.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!