9 alimente care mențin pancreasul sănătos

9 alimente care mențin pancreasul sănătos

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2020 in SanatateSfaturi

Pancreasul îndeplinește simultan două funcții importante în organism: digestiv și hormonal. Acest organ sintetizează proteinele ​​(enzimele) care iau parte la digestia alimentelor și produce hormoni care controlează procesele metabolice.

Pancreasul sintetizează insulina, care este implicată în digestie și metabolismul carbohidraților. În plus, glanda produce suc pancreatic, necesar digestiei proteinelor și grăsimilor. Dacă glanda detectează probleme în activitatea sa, există riscul apariției și progresiei diabetului zaharat, o boală gravă.

Alimente – „ajutătoare” pentru pancreas

Terapia bolilor pancreasului se efectuează în combinație cu o alimentație sănătoasă. Ce alimente ar trebui incluse în dieta pacientului?

Broccoli

Apigenina, care face parte din această legumă, protejează țesutul pancreatic de tot felul de influențe negative. Pentru a păstra cel mai mare procent de nutrienți valoroși în broccoli, acesta trebuie consumat crud sau ușor fiert.

Iaurt

Acest produs fermentat din lapte conține probiotice valoroase care îmbunătățesc apărarea imună și optimizează funcționarea întregului tract gastrointestinal. Pentru pancreas, iaurtul benefic este cel cu un conținut minim de grăsimi și fără aditivi alimentari (coloranți, arome, potențatori de aromă).

Dovlecelul

Dovlecelul are proprietatea valoroasă de neutralizare a acidului clorhidric (HCl), are o structură delicată și moale, nu include o cantitate mare de fibre. În plus, dovleacul conține caroten, potasiu (K), vitamine din complexul B, magneziu (Mg), cupru (Cu), fier (Fe) și peptide. Leguma este perfectă pentru alimentația persoanelor care suferă de pancreatită.

Cartoful dulce

Amintind de configurația pancreasului în sine, cartoful dulce îl protejează asigurând un transport lent al zahărului în sânge și ameliorând stresul excesiv al sistemului digestiv.

Anghinare de Ierusalim

Rădăcina legumei este similară la aspect cu rădăcina de ghimbir. Are gust de cartofi dulci. Tulpina acestei „pere de pământ” (așa cum se mai numește) se dezvoltă până la 2-4 metri și arată ca o floarea-soarelui. Utilizarea anghinarei de Ierusalim va ajuta la normalizarea proceselor metabolice și la ameliorarea inflamației. Sucul de rădăcini previne cu succes evoluția diabetului și servește ca prevenire a unei probleme concomitente – ateroscleroza.

Afinele

Boabele sunt extrem de benefice pentru cei cu diabet. Ceaiul din frunzele plantei și boabele în sine scad nivelul zahărului din sânge și optimizează funcțiile pancreasului . Folosind afinele ca parte a alimentației, puteți elimina focarele de inflamație din pancreas, puteți curăța ficatul și puteți stimula secreția de bilă.

Hrișcă

În caz de probleme cu pancreasul, medicii recomandă reducerea la minimum a glucidelor din alimentație, iar felurile de mâncare din hrișcă vor fi foarte utile . În plus, hrișca este bogată în fibre vegetale, ceea ce îmbunătățește digestia, curăță intestinele și elimină compușii toxici din organism. Hrișca este permisă din a 5-a zi după începerea dietei pentru pancreatită, când simptomele durerii au trecut. Acest fel de mâncare trebuie consumat fără sare, zahăr, ulei.

Struguri roșii

Sunt o sursă excelentă de resveratrol, un antioxidant care curăță celulele de radicalii liberi. Resveratrolul întărește vasele de sânge și minimizează inflamația. Această substanță reduce chiar moartea celulară – apoptoza în cancerul pancreatic.

Pancreasul trebuie protejat încă de la o vârstă fragedă, pentru a nu-l supraîncărca cu mâncăruri grele și cu efectele negative ale obiceiurilor proaste. Este bine să introducem în alimentație produsele de mai sus, pe care pancreasul nostru le „iubește” foarte mult. Oferă-i odihnă, include în meniu legume gustoase și sănătoase, legume rădăcinoase și alte produse. La urma urmei, este mai ușor să preveniți o boală decât să vă străduiți să o vindecați mai târziu.

În plus, urmarea unei dietei stricte prescrise pentru boli grave precum pancreatita este destul de dificilă. Ai grijă de tine!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!