8 simptome ale bolii Hashimoto care pot fi ușor confundate cu o altă boală

8 simptome ale bolii Hashimoto care pot fi ușor confundate cu o altă boală

Publicat de Tudor Mihalache pe 19 November 2022 in SanatateSfaturi

Boala Hashimoto este o inflamație cronică a glandei tiroide, bazată pe fenomene autoimune. În această stare, organismul își distruge una dintre cele mai importante glande endocrine din corpul său – glanda tiroidă. Acest lucru duce la o scădere a sintezei hormonilor tiroidieni și, ca urmare, duce la dezvoltarea hipotiroidismului.

Boala Hashimoto este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului. Diversitatea tabloului clinic face uneori dificilă stabilirea unui diagnostic, chiar și pentru medici specialiști.

Care sunt simptomele bolii Hashimoto și cum ar trebui diferențiată această boală?

Boala Hashimoto poate avea o mare varietate de simptome. Perioadele neregulate, starea de spirit depresivă sau constipația sunt adesea atribuite stresului excesiv. Cu toate acestea, aceste afecțiuni aparent minore pot indica tiroidita cronică. Diagnosticul acestei boli necesită teste specializate, inclusiv determinarea nivelurilor de TSH, T4 și T3 și testarea prezenței anticorpilor la glanda tiroidă. De asemenea, este bine să faceți o ecografie a glandei tiroide.

Boala Hashimoto este semnificativ mai frecventă la femei. De asemenea, poate coexista cu alte boli autoimune precum vitiligo, boala celiaca, artrita reumatoida sau diabetul de tip 1.

Cum funcționează hormonii tiroidieni?

Hormonii tiroidieni (tiroxina, prescurtat ca T4 și triiodotironina – T3) afectează multe țesuturi și sisteme ale corpului. Acești hormoni sunt responsabili pentru:

  • reglarea metabolismului grăsimilor, carbohidraților și proteinelor,
  • creșterea consumului de oxigen de către celule,
  • accelerarea diviziunii celulare, precum și creșterea, diferențierea și maturarea celulelor,
  • dezvoltarea corectă a sistemului nervos central (inclusiv a creierului),
  • reglarea sistemului cardiovascular – hormonii tiroidieni cresc ritmul cardiac, dinamica circulației sângelui și volumul sângelui, dilată vasele de sânge din piele,
  • reglarea sistemului excretor – hormonii tiroidieni cresc cantitatea de urină produsă (și, prin urmare, cresc diureza), precum și reduc excreția de sodiu, potasiu, calciu și fosfat.

Acestea sunt doar câteva dintre funcțiile pe care le îndeplinesc hormonii tiroidieni în corpul uman. Datorită diversității interacțiunilor lor, deficiența acestor hormoni care însoțește boala Hashimoto poate fi asociată cu simptome clinice foarte diferite.

8 simptome ale bolii Hashimoto

1. Aritmie cardiacă

Aritmiile cardiace sub formă de bradicardie (ritm cardiac lent) și blocuri cardiace (adică tulburări de conducere între atrii și ventriculi) sunt asociate în principal cu boli cardiace organice sau tulburări de circulație. Un pacient cu aceste simptome este de obicei îndrumat către un cardiolog.

Cu toate acestea, aceste simptome pot fi legate și de dezechilibrul hormonal care însoțește boala Hashimoto. Prin urmare, dacă cauza ritmului cardiac neregulat nu poate fi asociată cu probleme la sistemul cardiovascular, atunci trebuie să luați în considerare controlul glandei tiroide.

2. Nereguli menstruale

Sângerările neregulate și menstruațiile abundente sunt doar câteva dintre neregulile menstruale care pot fi cauzate de boala Hashimoto și de tulburările hormonilor tiroidieni. Mergem uneori instinctiv la ginecolog cu astfel de simptome, dar trebuie să luăm în considerare și verificarea hormonilor tiroidieni. La fel este și cu problemele de fertilitate. Ele pot fi legate de tiroida hipoactivă asociată cu boala Hashimoto.

3. Deteriorarea funcţiilor mentale

Tulburările de memorie și de concentrare, cum ar fi problemele de învățare, problemele la locul de muncă și performanța mai slabă în sarcinile zilnice, pot fi, de asemenea, rezultatul unei deficiențe de hormoni tiroidieni. Ne gândim adesea că aceste simptome sunt cauzate de surmenaj, lipsa somnului sau stres excesiv. Dacă se manifestă pe perioade mari de timp, ar trebui să vă gândiți la niște analize ale glandei tiroide.

4. Depresie

Boala Hashimoto poate provoca, de asemenea, simptome de depresie, inclusiv starea de spirit depresivă, lipsa de bucurie și interes pentru lumea exterioară, probleme de somn și de concentrare. Deși aceste simptome sugerează că pacientul ar trebui să se prezinte la un psihiatru, este bine să verificați și funcția tiroidiană.

5. Simptome dermatologice

Tiroidita autoimună se poate prezenta și cu probleme ale pielii, părului și unghiilor. Putem observa:

  • umflarea țesuturilor, în special umflarea pleoapelor și a feței,
  • piele uscată și piele descuamată
  • modificarea nuanței pielii – poate fi ușor gălbuie, care este o consecință a unei probleme a procesării carotenului (provitamina A) în vitamina A,
  • căderea părului, deteriorarea stării lor, fragilitate,
  • înrăutățirea stării unghiilor.

Dacă aceste probleme persistă în ciuda îngrijirii adecvate a pielii (inclusiv hidratarea), trebuie luate în considerare analizele tiroidei.

6. Constipatie

Unul dintre simptomele hipotiroidismului în boala Hashimoto este constipația. Când apare constipația, de multe ori credem că de vină este dieta greșită sau boala intestinală. Însă constipația cronică nu este neapărat cauzată de boli ale tractului gastrointestinal, se întâmplă adesea din cauza unei deficiențe a hormonilor tiroidieni.

7. Anemia

Anemia (adică o scădere a hemoglobinei din sânge) este cel mai adesea asociată cu deficiența de fier, vitamina B12 sau acid folic. Cu toate acestea, ar trebui să știți că anemia poate apărea și în cazul bolii Hashimoto. Pacienții cu anemie în hipotiroidism au simptome precum oboseală, letargie, slăbiciune și scăderea toleranței la efort.

8. Răguşeală

Un alt simptom interesant care poate apărea în cazul tiroiditei este răgușeala. Acesta este rezultatul îngroșării corzilor vocale în cazul acestei boli. Asociem acest simptom în primul rând cu boli ale tractului respirator superior, în special cu boli ale laringelui. Dacă examenul ORL nu evidențiază anomalii, este bine să verificați nivelul hormonilor tiroidieni.

Alte simptome ale bolii Hashimoto

Alte simptome ale bolii Hashimoto care nu sugerează în mod direct boala tiroidiană includ, de asemenea, simptome oftalmice (cum ar fi uscăciunea conjunctivală sau fotosensibilitatea) și durerile musculare și articulare care indică probleme reumatice.

Tiroidita autoimună este o boală cu mai multe fețe. Prin urmare, în cazurile în care simptome nu pot fi explicate, este bine să verificați parametrii glandei tiroide.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache