Isterie, anxietate, suprimarea emoțiilor, stima de sine scăzută – din păcate, unii copii moștenesc toate acestea de la părinți. Egoismul și indiferența adulților față de sentimentele propriului copil nu rămân fără efect. Drept urmare, copiii încep să se învinovățească pentru tot, își simt propria neputință și au dificultăți în a menține relații cu alte persoane.
Înțelegerea cauzei propriilor frici vă va ajuta să scăpați de ele și să deveniți fericiți.
1. Ți-e teamă că vei fi manipulat
În familiile toxice, manipularea este o modalitate de a controla pe cei dragi. Când o persoană se simte presată în fiecare zi, aceasta se transformă în violență emoțională. Devine dificil pentru ea să aibă încredere în alții. Sentimentul constant că ești manipulat poate duce la o stare pe care psihologii o numesc „comportament de evitare”.
2. Este dificil pentru tine să ai încredere în ceilalți și să construiești relații cu oamenii
Când o persoană crește într-o situație tensionată, într-o familie în care se obișnuiește să se manipuleze și să se umilească reciproc, toate astea nu au cum să nu își lase amprenta. Copilul nu primește sprijin de la părinți, și trebuie constant să fie tot timpul stresat. În cele din urmă, devine dificil să mai scape de acest sentiment, iar persoana se află permanent în această stare. Drept urmare, un copil care a crescut în astfel de condiții nu poate învăța să aibă încredere în oameni, și va fi dificil pentru el să se deschidă către o altă persoană.
Nu este ușor să înțelegeți problemele asociate atașamentului. O persoană care observă în mod constant violențe fizice și emoționale în familie, își formează propria imagine a „relației corecte. Habar nu are cum arată o relație sănătoasă într-o familie în care oamenii au grijă unul de celălalt.
3. Eșuezi prea des
Oamenii crescuți într-o atmosferă toxică sunt obișnuiți să creadă că nu sunt suficient de buni sau chiar inutili. Părinții le-au cerut prea multe și i-au acuzat că nu le îndeplinesc așteptările. Din acest motiv, copiii crescuți de astfel de părinți tind să dezvolte o stimă de sine scăzută si chiar si cele mai mici greșeli pot duce la eșec – la vârsta adultă.
4. Nu aveți un sentiment de autoidentificare
Aprobarea în familie este o componentă importantă a sănătății mintale a unei persoane. Este la fel de important ca a fi iubit și a te simți în familie. Dacă relația dintre copil și părinții săi este construită pe presiune și resentimente, lumea interioară a copilului poate suferi. Copilul poate avea probleme de autoidentificare și stima de sine scăzută, ceea ce duce la nevroză și depresie.
5. Ești foarte autocritic
Stima de sine scăzută pe care o dobândește un copil din vina părinților toxici îl face să se simtă fără sens și inutil. I se pare că nu merită mai bine. Orice va face un astfel de bărbat când va deveni adult, se va critica constant pe sine și se va îndoi de deciziile sale, pentru că se consideră mai rău decât alții. Îl face să sufere, dar nu va putea schimba situația fără sprijin psihologic.
6. Te pui pe tine pe ultimul loc
Părinții care își umilesc fizic sau verbal copiii le neglijează emoțiile. Când copiii încearcă să-și transmită sentimentele, acest lucru nu face decât să înrăutățească situația. Copiii se obișnuiesc să-și ascundă durerea, resentimentele și furia. Este probabil ca în viața adultă, emoțiile altora să fie o prioritate pentru ei.
Suprimarea emoțiilor afectează și autoidentificarea unei persoane. Le este greu să înțeleagă cine sunt, ce simt și ce vor de la viață. Când încearcă să facă ceea ce este important pentru ei, nu reușesc. Sunt împiedicați de sentimentele de nesiguranță și lipsa de sprijin din partea celor dragi.
7. Te simți constant ca un copil neajutorat
Părinții toxici refuză uneori să admită că copilul lor a crescut. Indiferent de cât de mare ar fi, ei continuă să-l trateze ca pe un copil neajutorat. Vor să îl controleze și să îl comande, iar atunci când întâmpină refuz, se comportă ca și când ar fi fost profund ofensați, făcându-l pe copil să se simtă vinovat.
Dacă copilul nu poate lua decizii de unul singur, dacă intimitatea îi este încălcată, astfel încât acesta încetează să se simtă persoană independentă, aceasta dăunează sănătății sale mintale, implică dezvoltarea anxietății, frica de a începe ceva nou și incapacitatea de a se integra în societate.
8. De multe ori te simți anxios
Persoanele care au crescut în familii toxice sunt adesea diagnosticate cu tulburări de anxietate . Toată vina atmosferei instabile din familie, a presiunii psihologice, a pedepselor corporale și a lipsei de securitate. Copiii cu tulburări de anxietate au dificultăți de concentrare, sunt adesea iritați și suferă de teamă și tensiune.
Cunoști exemple de părinți toxici printre oamenii din jurul tău? Există cunoștințe printre persoanele care au suferit de o situație familială nesănătoasă? Spuneți-ne aceste povești în comentarii.