Majoritatea mamelor au o legătură frumoasă și puternică cu copiii lor. Uneori, din cauza comportamentului toxic al mamei, această legătură nu există. Identificarea problemei este primul pas în eliminarea prejudiciului cauzat de mama toxică.
Iată care sunt principalele semne că ai fost crescut de o mamă toxică
1. Te miri de relațiile prietenilor tăi cu mamele lor.
Fiecare dintre noi are prieteni (sau prietene) care își sună mamele și se bucură de conversație. Dacă ai crescut cu o mamă toxică, gândul de a avea o conversație telefonică cu ea, probabil, te îngrijorează. Plângerile altor oameni despre mamele lor par amuzante în comparație cu ceea ce ai trăit tu în copilărie.
2. Nu ai încredere în tine
Copiii crescuți de o mamă toxică devin adesea supuși, temându-se să nu-și supere mama. Această supunere îi însoțește adesea și în viața adultă iar în unele cazuri, o compensează printr-un comportament mai agresivi.
3. Nu te atașezi de alte persoane
Mamele toxice țin departe copiii lor de iubire ca formă de pedeapsă. Această violență psihologică poate duce la faptul că, atunci când devin adulți, aceștia vor refuza să ofere afecțiune partenerului. Analizează-ți relațiile. Dacă descoperi că folosești iubirea ca armă în mod inconștient, copilăria ta poate fi cauza.
4. Ești codependent
Mamelor toxice le place să se simtă necesare și vor face tot posibilul ca, copiii lor să aibă mereu nevoie de ele. Dacă mama ta a fost toxică, poți transfera această dependență pe partenerul tău sau chiar pe prieteni. Iar gândul că mama ta nu va mai fi te face să te simți lipsit de ajutor și nu știi cum poți supraviețui în această lume.
5. Doar gândul la mama te face să te simți frică sau furie
Timpul nu vindecă toate rănile. Persoana care ar fi trebuit să te iubească și să te susțină te-a supus violenței emoționale. Este important să știi că frica și furia ta sunt justificate, dar nu trebuie să te definească pe tine. Pedepsele din copilărie, chiar și pentru chestii minore, te-au marcat și acum când te gândești la ea, îți vin în gând doar criticile și reproșurile ei.
6. Pui pe alții înaintea ta
În conștiința unei mame toxice, copiii ei există pentru a-i mulțumi pe ea. Dacă mama ta pune dorințele și nevoile ei înaintea ta, este logic să consideri că ambițiile și visurile tale nu sunt la fel de importante ca ale altora. Te-ai obișnuit să faci lucrurile doar pentru a o mulțumi și nu pentru că îți dorești să faci acel ceva sau să urmezi acea meserie.
7. Cauți aprobare sau consolare
Adulții crescuți de mame toxice caută adesea consolare și aprobare pentru că nu le-au primit în copilărie. Din cauza relației cu mama ta, poți ajunge în relații toxice sau abuzive, sperând că partenerul se va schimba. Îți este frică să iei o decizie despre viața ta dacă nu primești aprobare de la altă persoană.
8. Te confrunți cu o scădere a stimei de sine
Mamele toxice distrug încrederea în sine. Te simți incomplet sau vinovat fără un motiv? Te compari în mod constant cu alții? Mamele toxice își conving copiii că sunt răi sau că nu merită iubirea lor. Trebuie să-ți amintești că nu mai ești obligat să trăiești conform standardelor mamei tale sau ale altcuiva.
Din păcate, astfel de traume sunt comune multor oameni, și pentru a putea trece peste ele, de cele mai multe ori aceștia au nevoie de consiliere psihologică.