8 reguli de viață ale lui Arthur Schopenhauer pentru a fi fericit

8 reguli de viață ale lui Arthur Schopenhauer pentru a fi fericit

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 October 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Filozoful german Arthur Schopenhauer a fost un adevărat pesimist, dar a formulat o serie de reguli care te ajută să devii fericit. El a pornit de la faptul că fericirea este un sentiment absolut subiectiv, o iluzie.

După moartea filozofului, printre însemnările și obiectele sale personale a fost descoperit un manuscris intitulat „Arta de a fi fericit”. Este curios că, în ciuda tuturor ideilor pesimiste pe care Schopenhauer le-a apărat în timpul vieții, a dezvoltat o serie de reguli care pot ajuta la evitarea suferinței. Filosoful a susținut că toată lumea poate realiza această iluzie – o stare de fericire.

Pentru a face acest lucru, trebuie să respectați anumite reguli:

1. Prima regulă a lui Schopenhauer: nu compara, pentru a nu invidia

Prima regulă spune că este necesară evitarea obiceiului de a te compara cu ceilalți, deoarece comparația provoacă adesea invidie. Potrivit lui Schopenhauer, invidia este o emoție foarte negativă care fură bucuria și fericirea unei persoane. O persoană care se compară cu ceilalți, îi va lipsi mereu totul, va fi nemulțumită de tot și de toată lumea.

Invidia ne conduce în direcția opusă – de la fericire – la tristețe. În plus, atunci când ne comparăm cu oameni mai de succes, frumoși, după părerea noastră, începem să ne îndoim de noi înșine, ceea ce agravează și mai mult situația.

Pentru a evita această suferință, Schopenhauer ne-a sfătuit insistent să nu ne comparăm cu ceilalți. Fiecare persoană este individuală – și aceasta este frumusețea și splendoarea ei. Fiecare are propria situație și propriile oportunități.

2. Eșecurile ar trebui să vă dea putere

O altă regulă a fericirii de la Schopenhauer ne învață să nu judecăm eșecul cauzat de deciziile noastre greșite prea tare. Filosoful german ne sfătuiește să facem tot ce putem într-o situație, dar să nu ne judecăm prea aspru atunci când greșim. Când faci tot posibilul și ai făcut tot posibilul, nu are rost să te superi din cauza unui rezultat rău: fiecare experiență te face mai bun.

3. Ai încredere în inima ta

Schopenhauer a susținut că oamenii sunt foarte diferiți. Unul este mai creativ și mai plin de imaginație, altul este mai pragmatic. Asta înseamnă că unii sunt mai înclinați spre acțiune, în timp ce alții sunt mai înclinați spre contemplare.

Într-un cuvânt, a treia regulă a fericirii ne învață să avem încredere în inima noastră, să facem ceea ce ne îndeamnă sufletul. Dar pentru a fi tu însuți, trebuie mai întâi să te cunoști pe tine însuți.

4. Nu ar trebui să depinzi de nimeni

A patra regulă a fericirii ne învață să ne bazăm doar pe noi înșine în viață. Astfel, vom evita dezamăgirile și nu ne vom supăra pe comportamentul altor persoane. Nu putem controla deciziile altora, dar reacțiile noastre la acest lucru sunt complet alegerea noastră.

Nu-i lăsa pe alții să-ți influențeze starea de spirit. Tu ești singurul care trebuie să decizi că trebuie să fii fericit și să te bucuri de viață, indiferent de ce se întâmplă în jur. Nu lăsa ca fericirea ta să depindă de altcineva.

5. Nu-ți supraestima dorințele.

Nu toate dorințele noastre pot fi îndeplinite, așa că nu ar trebui să te lași prea mult purtat de ele. Înțelegerea faptului că nu totul va fi așa cum ne dorim, ne ajută la evitarea suferinței și a dezamăgirii. Iar dacă ceva nu se îndeplinește – înseamnă că nu a fost pentru tine.

Privește realist capacitatea ta ca să nu-ți stabilești obiective nerealiste și să nu suferi pentru că nici măcar nu te-ai putut apropia de ele. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să visezi. Înseamnă pur și simplu că trebuie să luăm în considerare capacitățile noastre și nu să construim castele de nisip.

6. Controlează-ți așteptările

Trebuie să învățăm să adaptăm așteptările, la fel ca și dorințele. În acest fel, putem evita așteptările mari de la alți oameni sau circumstanțe. Pur și simplu, această regulă vă reamintește să priviți viața în mod realist. Obstacolele au fost, sunt și vor fi întotdeauna, prin urmare, este necesar să ne gândim cum să le depășim în cel mai înțelept mod și să nu visezi că totul va fi ușor.

7. Apreciază ceea ce ai

Când vine vorba de fericire, este important să ne amintim faptul că fericirea nu poate fi cumpărată. Adevărata fericire nu are nimic de-a face cu suma de bani din cont sau bogăția materială. Odată ce înțelegi acest lucru și încetezi să te compari cu ceilalți și să fii invidios pe ei, îți dai seama ce este cu adevărat important în viață.

Petreceți mai mult timp cu familia, rudele, cei pe care îi iubiți. Acesta este cel mai prețios și mai frumos lucru din viață și asta este ceea ce ne face cu adevărat fericiți.

8. Trăiește în prezent

Ultima regulă se referă la timpul pe care îl pierdem gândindu-ne la viitor și regretând trecutul. Să-ți faci griji pentru ziua de mâine și să regreți greșelile pe care le-ai făcut nu are nici cel mai mic sens, cu atât mai puțin te face mai fericit.

În plus, trebuie să recunoaștem că nu putem schimba deciziile care au fost luate în trecut.

În ceea ce privește viitorul, când visezi constant la ceea ce urmează să se întâmple și asociezi fericirea cu acesta, te simți nemulțumit și nefericit în prezent. Așa că bucură-te de prezent. Asta este tot ce avem astăzi: trecutul nu mai există, iar viitorul nu a sosit încă.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!