8 nutrienți esențiali și 20 dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea femeilor

8 nutrienți esențiali și 20 dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea femeilor

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 March 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

În acest articol vă vom prezenta câțiva nutrienți esențiali și indispensabili pentru organismul feminin.

1. Fierul.

Dacă organismul nostru nu primește suficient fier, este foarte dificil să menținem un nivel normal de energie, dispoziție bună, somn și fertilitate. Să fim sinceri, bărbații sunt mult mai puțin sensibili la majoritatea deficiențelor de nutrienți decât femeile. Motivul este dificultatea menținerii echilibrului hormonal.

Despre suplimentele de fier toată lumea știe că sunt bune doar în cazul unei necesități extreme!

Mâncarea bogată în fier este cea mai bună alternativă. Aceasta include carnea roșie, organele, peștele, fructele de mare, puiul, legumele, verdețurile, fructele uscate și stafidele. Încercați să adăugați întotdeauna cel puțin trei surse de fier în alimentația dvs. Multe se vor schimba când nivelul fierului revine la normal, credeți-mă!

2. Calciul.

Țesutul osos feminin este foarte vulnerabil, așa că trebuie să fiți atente și să asigurați o densitate normală a oaselor. Acest lucru depinde, printre altele, de echilibrul hormonilor, așa că în perioadele de tranziție (menstruație, sarcină, premenopauza și menopauza) trebuie să tratați problema cu calciul foarte serios.

Dacă aveți posibilitatea să consumați produse lactate de calitate, fără intoleranță și sensibilitate crescută la componentele lor, brânza de vaci și diverse tipuri de brânzeturi, aceasta va fi o soluție excelentă.

Din păcate, produsele lactate provoacă adesea reacții negative din partea tractului digestiv. În acest caz, ar trebui să acordați atenție sardinelor și altor tipuri de pește gras, susan, mac, migdale, spanac, broccoli, crucifere, ouă.

3. Magneziu.

Fetele și magneziul sunt cei mai buni prieteni. Mai ales în perioadele în care vrem doar să fim lăsate în pace și să mâncăm cât mai multe dulciuri. Știți singure cum e.

Ei bine, magneziul nu numai că relaxează, dar și reduce pofta de alimente nesănătoase, de aceea ar trebui să adăugați ciocolata neagră (cu un conținut mic de calorii), semințe, avocado, verdeață și nuci în alimentația voastră. De asemenea, sunt buni fulgii de ovăz, leguminoasele și orezul brun.

Magneziul este unul dintre puținele suplimente pe care le recomand cu fermitate. Doar este important să alegeți forma potrivită.

4. Omega-3.

Peștele și uleiul de pește sunt bune pentru toată lumea, dar pentru femei este și o modalitate de a rămâne tinere și frumoase mai mult timp. Omega-3 protejează sănătatea feminină și ajută la menținerea echilibrului hormonal.

5. Vitamina D.

Acest supliment este, de asemenea, greu de supraestimat. În contextul sănătății feminine, vreau să vă atrag atenția asupra faptului că vitamina D în sinergie cu omega-3 protejează glanda tiroidă delicată și vulnerabilă a noastră, precum și ajută pancreasul să regleze nivelul de zahăr și insulină.

Știți ce se întâmplă când aveți deficit de vitamina D? Începeți să luați în greutate, apare apatia, umflarea și somnolența, dezechilibre hormonale și creșterea apetitului.

Este important să creșteți nivelul de vitamina D în premenopauză și menopauză – acesta vă poate ajuta să mențineți densitatea normală a țesutului osos.

6. Vitamine din grupa B.

Acestea sunt reglatorii de dispoziție și a nivelului de energie. Când alimentația include suficiente surse de vitamine din grupa B, femeia se simte bine și își menține fertilitatea.

7. Sursele de indol-3-carbinol.

Acesta este prezent în legumele crucifere preferate de majoritatea noastră. Cel mai important efect al IC3 este menținerea unui echilibru sănătos al estrogenilor, care, dacă scapă de sub control, pot crea o mulțime de probleme pentru organism, inclusiv creșterea tumorilor.

8. Probioticele.

Dacă intestinele sunt sănătoase, întregul organism funcționează bine. Cu ajutorul probioticelor, pielea va rămâne tânără, curată și elastică. Vă recomand să consumați 2-3 porții de produse fermentate pe zi.

Consumați ce vă place – legume fermentate (murate), produse lactate vii, kombucha și așa mai departe. Din când în când, puteți lua probiotice sub formă de suplimente – dar este mai bine să discutați cu medicul înainte.

Produsele ideale pentru sănătatea femeilor:

 • Pește. Mai bine să fie sălbatic și de apă rece.
 • Păsări. Orice fel, dar ar trebui să alegeți părți mai slabe.
 • Carnea roșie.
 • Avocado.
 • Leguminoase.
 • Frunze verzi.
 • Produse din organe.
 • Crucifere.
 • Iaurturi vii.
 • Brânzeturi.
 • Brânză de vaci.
 • Varză murată.
 • Orez.
 • Semințe.
 • Nuci.
 • Ouă.
 • Cacao și ciocolată neagră.
 • Migdale.
 • Nuci pecan.
 • Surse de colagen.

Multă sănătate!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!