8 motive pentru ca ceapa să nu lipsească din alimentația ta

8 motive pentru ca ceapa să nu lipsească din alimentația ta

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Proprietățile curative ale cepei sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, deoarece era folosită pentru a trata durerile de cap, bolile de inimă și ulcerele bucale. În acest articol vom vorbi despre ceapa în forma sa naturală, nu ceapa călită, care are o mulțime de efecte negative!

8 motive pentru care este bine să mănânci ceapă.

1. Este bogată în nutrienți

O ceapă de mărime medie conține doar 44 de calorii, dar poate furniza organismului o doză semnificativă de vitamine, minerale și fibre.

Ceapa este bogată în vitamina C, care întărește sistemul imunitar, ajută la formarea colagenului, repararea țesuturilor și absorbția fierului. Aceasta conține vitamine B, care joacă un rol cheie în metabolism, formarea eritrocitelor și menținerea funcțiilor sistemului nervos.

Este o sursă de potasiu, substanță care este responsabilă pentru echilibrul fluidelor, transmiterea impulsurilor nervoase și alte procese din organism.

2. Ceapa este bună pentru inimă

Este capabilă să scadă colesterolul, ceea ce reduce riscul bolilor de inimă. De asemenea, conține componente antiinflamatoare, care reduc tensiunea arterială și protejează împotriva cheagurilor de sânge.

Un studiu care a implicat persoane supraponderale cu hipertensiune arterială a arătat că 162 mg de extract de ceapă pe zi reduce tensiunea arterială sistolica. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că ceapa a redus tensiunea cu 3-6 mm Hg.

În plus, studiile pe animale confirmă că, consumul de legume poate reduce factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, inclusiv inflamația, trigliceridele mari și cheaguri de sânge.

3. Ceapa este bogată în antioxidanți

Ceapa conține peste 25 de tipuri de antioxidanți. Antioxidanții sunt substanțe care inhibă oxidarea, care provoacă leziuni celulare și favorizează diabetul și bolile de inimă.

Ceapa roșie conține antociani – pigmenți vegetali. Persoanele care consumă alimente bogate în antociani au un risc mai scăzut de boli de inimă. De exemplu, consumul a 613 mg de antociani pe zi reduce riscul de infarct miocardic la bărbați cu 14% și la femei – cu 32%.

Antocianinele protejează, de asemenea, și împotriva unor tipuri de diabet.

4. Ceapa ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Această proprietate este deosebit de importantă pentru persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat sau afecțiuni prediabetice.

Un studiu care a implicat persoane cu diabet de tip 2 a constatat că 100 de grame de ceapă roșie proaspătă pe stomacul gol scade glicemia cu aproximativ 40 mg în patru ore. De asemenea, șobolanii diabetici hrăniți cu 5% extract de ceapă timp de 28 de zile au avut glicemie mai scăzută și mult mai puțină grăsime corporală.

5. Ceapa întărește oasele

Femeile care au mâncat ceapă cel puțin o dată pe zi, au constatat o creștere a densității osoase cu 5% decât cele care au consumat-o o dată pe lună sau mai puțin.

Consumul de ceapă reduce riscul de fractură de șold la femeile în vârstă cu aproximativ 20% față de cele care nu au consumat-o niciodată.

6. Ceapa are proprietăți antibacteriene

Ceapa poate lupta împotriva bacteriilor precum Escherichia coli și Staphylococcus aureus.

Extractul de ceapă inhibă creșterea agentului cauzal al holerei, care este o problemă în țările în curs de dezvoltare.

7. Ceapa îmbunătățește starea sistemului digestiv

Ceapa este bogată în fibre și probiotice, necesare sănătății intestinale. Bacteriile intestinale se hrănesc cu probiotice și formează acizi grași cu lanț scurt, care întăresc sănătatea intestinală, cresc imunitatea, reduc inflamația și îmbunătățesc digestia.

Probioticele ajută, de asemenea, la creșterea numărului de bacterii benefice din intestin și la îmbunătățirea funcției imunitare.

Efecte negative care pot apărea de la consumul de ceapă

Puțini oameni știu însă că beneficiile uriașe ale cepei se pot transforma în pericole dacă nu este consumată corespunzător. Cert este că una dintre proprietățile acestei legume o face mai dăunătoare decât benefică. Ceapa absoarbe toate bacteriile și substanțele nocive care se află în jurul ei.

Dacă cureți ceapa și o lași câteva ore (chiar și la frigider), aceasta va aduna toate bacteriile și toate oligoelementele cele mai periculoase din jur. După aceea, consumarea acesteia sa este pur și simplu interzisă, deoarece toate toxinele atrase de aceasta vor ajunge în organism, și vor provoca multe probleme, în special cu intestinele.

Această descoperire a fost făcută în 1919, când o epidemie uriașă a luat viața a milioane de oameni. Un medic american a încercat să găsească o explicație pentru această tragedie și a studiat o familie care nu a fost afectată de epidemie. A aflat că membrii acestei familii au mâncat constant ceapă, după ce a studiat această legumă, medicul a observat că aceasta conține un număr mare de microbi, dacă este consumată după ce a fost tăiată și lăsată un timp.

De asemenea, mulți experți ne sfătuiesc să evităm consumul cepei în formă prăjită și murată. Ceapa prăjită își pierde toate proprietățile benefice în timpul gătirii și este impregnată cu agenți can ceri geni. Ceapa sub formă marinată nu este mai bună, deoarece pentru marinare se folosește oțet, ceea ce face leguma prea picantă, care afectează negativ stomacul, iritându-l.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!