8 motive incredibile pentru a mânca țelină în fiecare zi

8 motive incredibile pentru a mânca țelină în fiecare zi

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 February 2021 in Articole

Probabil că sunteți obișnuit să folosiți țelina în ciorbe, împreună cu alte legume. Însă v-ați gândit vreodată cât de sănătos este să o consumați crudă?

Țelina a fost folosită mult timp în medicina populară ca mijloc de scădere a tensiunii arteriale, având foarte multe proprietăți utile.

Studii recente arată că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale țelinei echilibrează tensiunea arterială, scad colesterolul rău și previn bolile cardiovasculare. Experții spun că cei mai mulți nutrienți se află în tulpina de la țelină.

Iată 8 motive pentru care este bine să mănânci țelină:

1. Ameliorează inflamația

Dacă aveți articulații inflamate, această legumă vă va ajuta. Țelina conține mulți polifenoli și antioxidanți, care au proprietăți antiinflamatoare asupra corpului. În plus, astmaticii mai spun că tulpina de țelină este foarte benefică pentru ei.

2. Scade colesterolul rău

Acest lucru se datorează faptului că țelina este bogată în substanțe care scad colesterolul rău. S-a dovedit științific că doar 2 tulpini de țelină pe zi reduce LDL cu 7%.

3. Îmbunătățește digestia

Țelina conține multă apă și fibre insolubile, astfel îmbunătățește semnificativ digestia. Medicii spun că acesta este cel mai bun diuretic care ajută la curățarea organismului de toxine.

4. Scade tensiunea arterială

Datorită conținutului său de substanțe active numite ftalide, țelina stimulează circulația sângelui cu cel puțin 14%. Consumul regulat de țelină reduce și nivelul hormonilor de stres din sânge.

5. Ajută la slăbit

O tulpină de țelină conține doar 10 calorii, restul este în principal apă. Așa că îți poți satisface foamea fără a consuma multe calorii, ceea ce te va ajuta la slăbit.

6. Reduce stresul

100 mg de țelină conțin până la 11 mg de magneziu. Și magneziul, după cum știm, reduce perfect stresul. Asta nu este tot: țelina este, de asemenea, plină de uleiuri esențiale, astfel încât consumul regulat al acestei legume vă va relaxa mușchii și va promova un somn liniștit.

7. Menține echilibrul alcalin
Țelina previne oxidarea excesivă a corpului, iar astfel menține un nivel sănătos al pH-ului.

8. Te protejează împotriva cancerului

O serie de studii sugerează că țelina poate încetini creșterea cancerului de sân, precum și opri creșterea celulelor canceroase din pancreas și colon. Acest lucru se datorează luteolinei flavonoide.

Posibile contraindicații

Fiecare medicament are beneficii asupra organismului dacă este utilizat cu măsură. Dacă nu există contraindicații medicale, rata consumului de țelină nu trebuie să depășească 200 g pe zi. În ciuda faptului că această plantă promovează eliminarea excelentă a pietrelor la rinichi, dacă o persoană este bolnavă, porția zilnică ar trebui să fie de 100 g.

Persoanele cu ulcer gastric și gastrită ar trebui să fie atenți dacă vor să consume țelină. În astfel de cazuri, consultați un medic înainte de a lua acest produs. În caz de consum excesiv de țelină, pot apărea tulburări digestive.

Unii oameni de știință susțin că țelina poate reduce producția de lapte matern la femei și nu se recomandă integrarea în alimentație în timpul sarcinii, deoarece poate provoca o reacție alergică la copil. Prin urmare, este mai bine ca o femeie să scoată această legumă din alimentație în timpul alăptării.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!