8 deficiențe comune de vitamine și minerale de cauza cărora suferă aproape toți oamenii

8 deficiențe comune de vitamine și minerale de cauza cărora suferă aproape toți oamenii

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Deficiențele de vitamine și minerale sunt considerate una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor de sănătate și greutate. O persoană modernă mănâncă atât de dezechilibrat încât creează tulburări metabolice și kilograme în plus zilnic. Scăderea generală a calității alimentelor și starea mediului înconjurător, au de asemenea, un rol important. Acest lucru nu poate fi subestimat.

Cu cât îmbătrânim, cu atât în ​​dulapul cu medicamente sunt tot felul de pastile care afectează absorbția vitaminelor și mineralelor din alimente. Deficiențele de nutrienți – nici mai mult, nici mai puțin, duc la deteriorarea ADN-ului, obezitate și sindrom metabolic.

Iată care sunt cele mai comune deficiențe de minerale și vitamine din corpul nostru

1. Fier. Este liderul listei. Peste 25% din populația lumii suferă de deficit de fier, ne spune OMS.

La femei, problema este exacerbată de pierderea naturală a sângelui în timpul menstruației. Consumul de fier este foarte mare la femeile însărcinate.

Fierul ajută sinteza globulelor roșii, producerea de energie în inimă și mușchi, sănătatea creierului, imunitate puternică.

Puteți verifica nivelul de fier făcând analize speciale, după care medicul dumneavoastră vă va ajusta dieta.

Surse naturale de fier : Carne roșie, carne de pasăre, pește, nuci, spanac, broccoli, varza.

Alimente care interferează cu absorbția fierului: cafea, ceai și lapte în timpul meselor. Vitamina C ajută la absorbția fierului. Carnea cu varză și ardei gras este o sursă bună de fier.

2. Calciu. Este necesar pentru toate celulele, păstrează funcția și structura oaselor, participă la coagularea sângelui, transmiterea impulsurilor nervoase, contracția musculară și multe alte procese.

Furnicăturile la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare și crampele musculare pot indica deficiență de calciu. Problemele osoase sunt cel mai sigur semn.

Surse naturale de calciu: Alimente cu frunze verzi, brânzeturi, sardine, produse lactate.

3. Vitamina B12. Joacă un rol esențial în schimbul de energie. Participă la crearea ADN-ului, a celulelor nervoase, a celulelor sanguine. Susține creierul și sistemul imunitar.

Surse naturale: Numai produse de origine animală. Ouă, carne, fructe de mare, produse lactate.

În grupul de risc serios se află veganii, persoanele cu boală celiacă, bătrânii cu probleme digestive.

Dacă nu avem suficientă vitamină B12, apare oboseala cerebrală, tulburările de memorie, slăbiciune musculară, furnicături în brațe și picioare.

Fumatul și alcoolul reduc nivelul de vitamina B12.

4. Vitamina E. Antioxidant, protejează organismul de efectele stresului oxidativ. Deficitul de vitamina E crește riscul de depresie, boli de inimă, demență și probleme ale sistemului imunitar.

Acoperirea deficienței de vitamina E este destul de simplă: ulei din germeni de grâu, semințe de floarea soarelui, alune de pădure, migdale, avocado, spanac, kiwi, broccoli.

5. Magneziu. Lipsa de magneziu este o problemă foarte serioasă. Cele mai bune surse de magneziu sunt legumele și semințele, dar solurile moderne sunt epuizate și, în consecință, plantele nu sunt destul de bogate în magneziu.

Magneziul este implicat în peste 300 de procese diferite ale corpului: activarea mușchilor și a neuronilor, sinteza ADN-ului, activarea vitaminelor D și B.

Pierderea poftei de mâncare, oboseala cronică, greața, iritabilitatea, slăbiciunea și insomnia indică problemele cu magneziu.

Surse naturale de magneziu: Legume cu frunze de culoare verde închis (pătrunjel, spanac, coriandru, rucola, spanac, mărar, varză, etc.), semințe, nuci, avocado, leguminoase, carne roșie, pește, boabe de cacao.

6. Vitamina D. Aproximativ 40% din populație are deficit de vitamina D.

Mușchii, oasele, sistemul imunitar, tensiunea arterială și controlul zahărului și al insulinei sunt toate susținute de vitamina D.

Se sintetizează în piele sub influența razelor solare.

Surse naturale: ficat de cod, peste gras, gălbenușuri de ou, ciuperci.

7. Zinc. Acest mineral este esențial pentru toate organele, țesuturile și fluidele corpului. Activează câteva sute de enzime, vindecă rănile, participă la coagularea sângelui, reglează funcția glandei tiroide, este necesar pentru sinteza testosteronului, menținând vederea și auzul normal.

Persoanele cu probleme digestive, vegetarienii, alcoolicii și femeile însărcinate și care alăptează sunt expuse riscului de deficiență de zinc.

Surse naturale de zinc: Carne roșie, fructe de mare, leguminoase, lactate, nuci.

8. Iod. Iodul este esențial pentru funcționarea tiroidei, dezvoltarea creierului, sănătatea oaselor, metabolismul și dezvoltarea corpului.

Alimente bogate in iod: oua, carne de pasare, peste, legume verzi, alge marine, spanac.

Dacă aveți deja o disfuncție tiroidiană, trebuie să fiți extrem de atenți la iod.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!