8 boli care pot fi prevenite dacă vă uitați atent la modul în care se tocesc încălțările

8 boli care pot fi prevenite dacă vă uitați atent la modul în care se tocesc încălțările

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 January 2021 in SanatateSfaturiStiinta

Încălțămintea aleasă necorespunzător poate provoca multe boli care vă afectează nu numai picioarele, ci chiar și capul și inima. Pentru a recunoaște posibilele probleme de sănătate înainte ca acestea să devină mai grave, uneori puteți doar să vă uitați la pantofi, ceea ce poate spune despre proprietarul său mult mai mult decât am crezut.

Cum să ne dăm seama de problemele de sănătate în funcție de talpa tocită:

1. Centrul tălpii

Dacă vedeți că talpa la pantof se tocește sub laba piciorului, aceasta indică faptul că suprasolicitați tendonul lui Ahile. Acest lucru se poate întâmpla fie din cauza unui mers greșit, fie din cauza încălțămintei selectate necorespunzător. Suprasolicitarea articulațiilor poate duce mai târziu la un tendon fragil .

2. Marginea interioară a branțului

Tocirea excesivă a branțului din interiorul pantofului poate indica faptul că sunteți prea strâns când mergeți, deși este posibil să nu observați acest lucru nici măcar în timp ce vă deplasați.  Există, de asemenea, un risc de brahibazie ( Mers cu pasi mici,saltati,intalnit la persoanele senile sau la bolnavi suferind de un sindrom pseudobulbar ).

3. Marginile exterioare și interioare ale tălpii

Dacă pe talpă, în dreptul degetelor, marginea interioară și marginea exterioară din partea călcâiului sunt mai uzate, indică o pronație excesivă a piciorului, când suprafața sa exterioară se rotește spre interior și talpa – spre exterior. Acest lucru poate duce în cele din urmă la osteocondroză și la alte complicații în organism.

4. Marginea exterioară a tălpii

La detectarea semnelor de uzură excesivă a tălpii pe marginea exterioară, trebuie să se acorde o atenție deosebită. Acesta poate fi un semn al începerii deformării piciorului.

5. Sub degetele de la picioare pe branț

Abraziuni puternice sub degetele de la picioare pe branț indică faptul că purtați tocuri prea înalte. Potrivit studiului, purtarea zilnică a unor încălțăminte atât de incomode este un factor care contribuie la osteoartrita. Potrivit ortopezilor, cei mai confortabili pantofi sunt cei cun un toc de 2,5 până la 4 cm, iar înălțimea maximă nu trebuie să depășească 7 cm.

6. Sub degetul mare pe branț

Dacă branțul se uzează cel mai mult pe zona de sub degetul mare, este un semn evident că purtați pantofi prea înguști. La pantofii cu vârful îngust, degetele de la picioare tind să „urce” unul pe altul, și stau foarte incomode. Acest lucru poate duce nu numai la deformarea întregului picior, ci chiar a coloanei vertebrale. La rândul lor, vertebrele deplasate pot atinge terminațiile nervoase din tot corpul iar acestea pot răspunde cu durere de stomac, cap și inimă.

7. Între degetele de la picioare pe branț

Dacă observați abraziuni evidente pe branț între degete, acesta poate fi primul semn al unei eventuale deformări a degetelor, asemănătoare unui ciocan. De obicei, afectează al doilea deget de la picior, ca urmare, capătă o formă asemănătoare unui ciocan. Purtarea încălțămintei strânse sau prea înguste poate duce la această boală. Și nu poate fi doar de la pantofii eleganți, ci și de la adidași sau cizme, dacă dimensiunea lor este mai mică decât aveți nevoie.

8. Cum ar trebui să fie uzura tălpii

Talpa pantofului nu poate dura pentru totdeauna și, în orice caz, se va uza. Dar ceea ce contează este locul unde se tocește. Talpa pantofilor unei persoane sănătoase va fi ștearsă în zona degetelor și călcâi, iar urmele de tocire doar pe partea stângă pot fi un semn de picioare plate.

Această boală din păcate este ignorată. În adolescență, picioarele plate pot provoca tulburări posturale și pot începe să dezvolte scolioză și, uneori, pot provoca dureri de cap severe. Dacă este detectată la timp, această problemă poate fi rezolvată de un ortoped.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!