8 beneficii minunate ale spirulinei pentru sănătate – combate colesterolul și reglează tensiunea

8 beneficii minunate ale spirulinei pentru sănătate – combate colesterolul și reglează tensiunea

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Spirulina este considerată pe bună dreptate unul dintre cele mai faimoase și căutate suplimente din lume, care este folosit de oameni de diferite vârste. De regulă, este produs sub formă de pulbere, iar materia primă pentru fabricare sunt algele albastre-verzi.

Acest produs natural este îmbogățit cu micronutrienți, care îmbunătățesc sănătatea generală a organismului, susține activitatea creierului, întărește sistemul imunitar. În continuare vom analiza în detaliu principalele caracteristici ale spirulinei, de ce este bună pentru sănătate sub formă de supliment natural și care sunt caracteristicile utilizării acesteia.

Beneficiile spirulinei pentru sănătatea noastră

Spirulina ca substanță naturală este o cianobacterie care trăiește în mediul acvatic și se simte grozav atât în ​​stare proaspătă, cât și în soluție salină. Se mai numește și alge albastre-verzi și generează energie atunci când intră în contact cu radiația solară și cu originea reacției de fotosinteză.

Vechii azteci au început să mănânce spirulina, apoi această cultură s-a răspândit în întreaga lume. Beneficiul substanței se datorează compoziției sale unice de elemente utile și proprietăți de vindecare.

Conține proteine ​​și nutrienți valoroși

Corpul adult trebuie să primească până la 7 grame de spirulina pe zi. În această doză există următorul set de nutrienți:

  • 4 grame de proteine;
  • 11% DZR de vitamina B1;
  • 15% DZR de vitamina B2;
  • 4% DZR de vitamina B3;
  • 21% DZR de cupru;
  • 11% DZR de fier.

Această porție de spirulina conține și magneziu, potasiu, mangan și alte minerale necesare pentru a menține buna funcționare a organismului nostru.

Conținutul caloric al substanței în doza de mai sus este de 20 de calorii și conține 1,7 grame de carbohidrați. Potrivit oamenilor de știință, această algă este considerată una dintre cele mai hrănitoare și benefică substanță din natură pentru oameni.

O lingură de supliment de pulbere vă permite să completați organismul cu un gram de lipide, care conține acizi valoroși omega-3 și -6.

Studiile științifice au arătat că spirulina este o sursă importantă de proteine, care are aceeași digestibilitate ca și oul și similară în compoziția sa de aminoacizi.

Luând spirulina ca supliment alimentar, vei putea compensa lipsa vitaminei B12.

Iată principalele beneficii ale spirulinei

1. Este un antioxidant și contracarează inflamația

Reacțiile oxidative, care sunt inevitabile în corpul nostru, duc adesea la distrugerea celulară și deteriorarea ADN-ului. Ca urmare, sunt depistate boli cronice, ca n cere și procese inflamatorii, crescând semnificativ sănătatea organismului.

Consumul spirulinei sub formă de pudră sau tabletă poate rezolva această problemă și poate proteja celulele de efectele oxidative nocive. Produsul are proprietăți antioxidante puternice și ajută la menținerea integrității structurilor celulare.

Pulberea conține ingredientul activ ficocianină, care este responsabilă pentru culoarea albastru-verde a algelor. Conform rezultatelor studiilor de laborator, s-a constatat că acest oligoelement luptă activ împotriva radicalilor liberi, stimulează generarea de noi molecule de semnalizare a inflamației pentru a oferi efect antiinflamator.

2. Controlează colesterolul și trigliceridele

Astăzi, cel mai mare număr de oameni din lume mor din cauza bolilor de inimă și a tulburărilor vasculare. Numeroși factori afectează îmbunătățirea sănătății și agravarea simptomelor bolii deja emergente. Însă administrarea de spirulina poate reduce riscul de expunere și poate îmbunătăți sănătatea organismului.

Suplimentul natural ajută la reducerea cantității de colesterol rău și trigliceride din sânge și, de asemenea, stimulează o creștere a nutrienților. Un studiu a fost realizat cu un grup de 25 de participanți care au fost diagnosticați cu diabet de tip 2. Li s-au dat 2 grame de spirulina in dieta, astfel încât sănătatea și bunăstarea au crescut semnificativ.

Un alt experiment a arătat că, consumul a 1 gram de spirulină reduce cantitatea de trigliceride cu 16,3%, iar colesterolul rău – cu 10,1%. Tendința pozitivă a fost relevantă și atunci când se consumă mai multă spirulină, și anume în doză de 4,5-8 grame zilnic.

3. Nu oxidează colesterolul dăunător

Toate structurile grase ale corpului uman suferă inevitabil reacții oxidative. Aceste fenomene sunt denumite oxidarea lipidelor, care ulterior duce la boli grave. Oxidarea colesterolului rău provoacă adesea disfuncția mușchiului inimii și patologia vasculară.

Cercetătorii au putut descoperi că pulberea de spirulina este îmbogățită cu antioxidanți cu activitate ridicată. Includerea în alimentația zilnică a acestui produs contracarează reacțiile oxidative ale lipidelor, reducând astfel riscul bolilor de inimă.

Un grup de diabetici au primit 8 grame de alge în fiecare zi și acest experiment a arătat că markerii daunelor oxidative au scăzut de fiecare dată.

4. Normalizează tensiunea arterială

Adesea, din cauza tensiunii arteriale crescute în organism, încep să dezvolte boli cronice, procesele naturale sunt perturbate, ducând chiar la atacuri de cord. Este suficient să luați 4,5 grame de spirulina în fiecare zi pentru a normaliza tensiunea arterială și a restabili sănătatea cardiovasculară.

Oamenii de știință susțin că această doză vă permite să completați sângele cu oxid nitric, promovând astfel relaxarea și dilatarea vasculară.

5. Combate activ rinita alergică și simptomele acesteia

Rinita alergică trebuie înțeleasă ca o boală atunci când căile nazale devin inflamate. Cea mai frecventă cauză a simptomelor este reacția organismului la praf sau părul de animale.

Pentru a rezolva problema, este bine să includeți suplimente de spirulina în alimentație. Un studiu pe 127 de persoane care suferă de rinită a demonstrat că o doză de 2 grame de suplimente sub formă de pudră ajută la scăparea de mâncărime, congestie nazală și strănut.

6. Ajută în tratamentul anemiei

Persoanele în vârstă se confruntă adesea cu faptul că volumul producției de eritrocite în sânge scade, precum și cantitatea de hemoglobină. Această afecțiune este caracterizată ca anemie, care se exprimă și prin oboseală fizică constantă, slăbiciune.

După ce cercetătorii au făcut un studiu pe 40 de persoane în vârstă, s-a constatat că, ca urmare a utilizării zilnice a spirulinei, a fost capabilă să crească hemoglobina și să stimuleze generarea de eritrocite și, în consecință, să depășească anemia. Cu toate acestea, un astfel de experiment a fost efectuat o singură dată și eficacitatea lui nu poate fi declarată, deoarece sunt necesare teste suplimentare.

7. Ajută la creșterea rezistenței și a forței corpului

După o activitate fizică intensă în țesuturi și celule apar procese de oxidare și deteriorare, o manifestare naturală a oboselii musculare. Dacă mănânci anumite alimente vegetale, acestea minimizează astfel de efecte și accelerează recuperarea organismului.

În acest caz, spirulina este benefică, iar eficacitatea sa are o bază științifică. În timpul experimentelor s-a constatat că, consumul algelor albastre-verzi ajută la creșterea rezistenței și rezistenței corpului. Consumul regulat poate preveni oboseala musculară.

8. Restabilește glicemia la valori normale

Oamenii de știință au efectuat teste pe animale, care au dezvăluit proprietatea spirulinei de a reduce cantitatea de zahăr din sânge. Se pare că această algă este mult mai eficientă decât utilizarea metforminei. Există o mulțime de dovezi științifice că spirulina este bună pentru organismul omului.

Un experiment de două luni, în care au fost observate 25 de persoane, a arătat că o doză de 2 grame de spirulina ca supliment poate reduce glicemia cu un procent. Astfel, riscul de a dezvolta diabet este redus cu aproximativ 21%, iar probabilitatea decesului din cauza bolii este redusă cu 1%.

Acest studiu a fost de scurtă durată, așa că sunt necesare mai multe dovezi științifice pentru a obține rezultate fiabile.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!