8 alimente care pot provoca alergii – ați observat acest lucru?

8 alimente care pot provoca alergii – ați observat acest lucru?

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 October 2021 in Sanatate

Anumite proteine ​​care sunt prezente în alimente pot avea un răspuns imun în organism, astfel provocând o reacție alergică. Majoritatea alergiilor alimentare se dezvoltă în copilărie, dar nu toată lumea le poate „depăși” până la maturitate. În zilele noastre, alergiile alimentare sunt din ce în ce mai frecvente atât la copii, cât și în rândul adulților.

Alergia este definită ca o afecțiune în care apare un răspuns imun anormal în timpul contactului cu alergenii. Intensitatea reacției alergice poate varia de la persoană la persoană. În astfel de cazuri, pot apărea următoarele simptome:

  • erupții cutanate;
  • vărsături;
  • mâncărime;
  • pleoape umflate;
  • umflarea membranelor mucoase, a limbii;
  • anafilaxie
  • dificultăți de respirație.

În cazul în care o persoană observă că are simptome grave, atunci aceasta are nevoie urgent de asistență medicală, deoarece aceste alergii pot fi fatale dacă sunt prea agresive.

Potrivit Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, cei mai frecvenți alergeni alimentari sunt aceste opt produse:

1. Lapte

De obicei, medicii spun că laptele ar trebui să facă parte din alimentația zilnică a unei persoane, dar alergia la laptele de vacă este una dintre cele mai frecvente. Această reacție alergică poate fi declanșată de consumul de lapte sau produse prelucrate din acesta: smântână, brânză, înghețată, iaurt, unt.

2. Ouă

De asemenea, ouăle aparțin listei celor mai frecvenți alergeni alimentari. Dar de foarte multe ori alergia poate fi, de exemplu, declanșată numai de albușul de ou, nu și de gălbenuș.

3. Pește

Reacțiile alergice la pești sunt, de asemenea, foarte frecvente și pot varia de la o specie la alta.

4. Nuci

Această alergie poate fi declanșată de tot felul de nuci: migdale, nuci, fistic.

5. Arahide

Alergia la arahide devine din ce în ce mai frecventă, iar oamenii de știință o atribuie unui factor genetic. Persoanele care sunt alergice la arahide ar trebui să limiteze strict consumul de dulciuri, ciocolată, batoane cu proteine, deoarece toate pot conține urme de arahide. Citiți foarte atent ambalajul produsului.

6. Fructe de mare

Alergia la proteinele ​​din fructele de mare este, de asemenea, foarte întâlnită. Așadar, iubitorii de creveți, crustacee sau calmar ar trebui să fie atenți atunci când consumă aceste produse.

7. Grâu

Reacțiile alergice la diverse proteine ​​care sunt prezente în grâu pot fi acute în copilărie și pot scădea odată cu vârsta. Cu toate acestea, persoanele alergice la grâu sunt sfătuite să urmeze o alimentație fără grâu pe tot parcursul vieții pentru a evita posibilele simptome.

8. Boabe de soia

Există, de asemenea, persoane care sunt alergice la proteinele din soia și la toate derivatele acesteia: laptele de soia, tofu, sosul de soia.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!