Mâinile sunt una dintre primele zone ale corpului care prezintă semne de îmbătrânire. Dar pot indica și anumite probleme de sănătate. Medicii spun că starea mâinilor dvs. poate fi rezultatul anumitor modificări medicale care apar în altă parte a corpului.
7 simptome la care trebuie să fiți atenți pentru a vă menține sănătatea.
Palmele roșii
Medicii explică faptul că palmele roșii (sau eritemul palmar) pot fi un semn al problemelor hepatice, mai ales dacă aveți peste 50 de ani. De obicei roșeața se află pe marginea exterioară a palmei. O posibilă cauză a palmelor roșii este o modificare a echilibrului hormonal, care determină dilatarea vaselor de sânge. Artrita reumatoidă poate provoca, de asemenea, roșeață la nivelul palmelor.
Dacă observați zone roșii pe mâini, ar trebui să consultați un medic pentru a afla cauza reală. Între timp, încercați să treceți la o dietă sănătoasă și să reduceți consumul de alcool.
Palmele transpirate
Există mai multe cauze posibile ale palmelor transpirate:
- transpirație excesivă
- stres
- glanda tiroidă hiperactivă
În caz de hiperhidroză, adică transpirație excesivă, puteți încerca antiperspiranți puternici. De asemenea, puteți solicita ajutor medical pentru a combate hiperhidroza.
Încercați să limitați consumul de alcool și învățați să controlați nivelurile de stres (meditație, tehnica inspirare-expirare). Dacă nu funcționează nimic, asigurați-vă că consultați un medic.
Pierderea sensibilității și furnicăturilor
Uneori ne trezim cu senzația că am pierdut sensibilitatea în anumite părți ale corpului și, atunci când ne mișcăm, acestea încep să ne înfurnice. De obicei, acest lucru se întâmplă doar pentru că presăm nervul senzorial prea mult timp. Furnicături apar în momentul în care nervii trebuie să revină la treabă.
În unele cazuri, aceste simptome la nivelul mâinilor pot fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi osteocondroza cervicală, sindromul tunelului carpian, tromboza venoasă a extremităților, traumatisme ale plexului humeral, anemie sau diabet. Dacă aveți adesea amorțeală în mâini fără un motiv aparent, consultați medicul dumneavoastră.
Mâinile uscate
Cele mai frecvente cauze ale pielii uscate pe mâini sunt deshidratarea și deficitul de estrogen, care merge mână în mână cu menopauza. Pentru a evita deshidratarea, beți multă apă și folosiți creme hidratante pentru mâini. Adăugați pește gras, semințe și nuci în dieta dumneavoastră. Consultați un medic pentru terapia hormonală adjuvantă, aceasta vă va ajuta să controlați scăderea nivelului de estrogen.
Tremuratul mâinilor
Se știe că tremurul în mâini poate fi un semn al unor probleme grave de sănătate, cum ar fi boala Parkinson. Dacă această problemă vă îngrijorează, solicitați ajutor medical. Între timp, limitează consumul de cafea și alcool tare, deoarece acestea pot provoca și tremuratul mâinilor. Alte cauze posibile sunt anxietatea și, în majoritatea cazurilor, stresul.
Unghii slabe
Unghiile slabe sau crăpate pot fi un simptom al deficitului de zinc. Zincul este cu adevărat important pentru sănătatea noastră, ajută la vindecarea rănilor, la divizarea celulară și întărește sistemul imunitar. Adăugați în dietă alimente bogate în zinc, cum ar fi ovăz, nuci și carne. Medicii recomandă, de asemenea, să luați zinc ca supliment dacă este scăzut în corpul dumneavoastră.
Degete turtite
Dacă degetele arata ca și cum ar fi zdrobite cu un ciocan, dacă falangele de la capăt sunt umflate ca un balon – acest lucru indică o lipsă de oxigen în corp. Acesta poate fi un simptom al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul pulmonar sau bolile de inimă. Asigurați-vă că vedeți un medic.
Ați experimentat vreodată vreunul dintre aceste simptome?
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.