7 semne că îți lipsește vitamina D

7 semne că îți lipsește vitamina D

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 March 2023 in SanatateSfaturi

Pentru a preveni patologiile psihice, oncologia, bolile cardiovasculare și autoimune, precum și pentru a lupta împotriva majorității infecțiilor și altor patologii, optimizarea nivelului de vitamine ajută semnificativ. Simptomele care indică lipsa vitaminei D includ excesul de greutate, durerile de oase, întunecarea pielii, vârsta de peste 50 de ani, schimbările de dispoziție, problemele gastro-intestinale și transpirația excesivă a capului.

Pentru a asigura necesitatea corpului de doza necesară de vitamina D, nu este suficient să consumi doar alimente naturale.. Cu toate că această substanță este clasificată ca fiind o vitamină, ea nu este într-adevăr un astfel de nutrient. În realitate, este o anumită formă de hormon steroid, pe care organismul o nu primește din alimente, ci prin reacția care apare sub influența radiațiilor ultraviolete.

7 semne ale deficitului de vitamina D

La sfârșitul secolului trecut, puțini oameni se gândeau serios că organismul nostru poate suferi de o deficiență a acestei vitamine. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei, când a devenit mult mai ușor și mai rapid să măsurăm cantitatea acesteia în sânge, a devenit evident că această problemă are un caracter global și a atins dimensiuni alarmante. Dr. Michael Holick, un cercetător de frunte în acest domeniu, afirmă următoarele:

Peste 30% din populație suferă de deficit de vitamina D. Și cifrele pot fi considerate subestimate, deoarece s-a luat în considerare nivelul minim al acesteia din organism, ceea ce nu este suficient pentru o sănătate de 100%.

Un sondaj efectuat a confirmat că la jumătate dintre copiii sub 5 ani și la 70% dintre copiii între 6 și 11 ani, nivelul scăzut sau foarte scăzut al acestei vitamine a fost observat. Cercetătorii care se ocupă de această problemă susțin că această problemă amenință 50% din populația mondială.

Grupul special de risc include popoarele cu pielea închisă la culoare (nativii africani, indieni sau din Orientul Mijlociu), precum și oamenii care petrec o mare parte din timp în interior sau utilizează intensiv creme de protecție solară (acestea blochează producerea vitaminei).

Persoanele în vârstă suferă de deficit de vitamina D nu numai pentru că ignoră necesitatea statului la soare, ci și pentru că producția sa scade odată cu vârsta. După vârsta de 70 de ani, reducerea productivității atinge 30% în comparație cu persoanele mai tinere.

Cum să determinați dacă suferiți de deficit de vitamina D?

Singura modalitate este să efectuați un test de sânge. Dar fără acesta, puteți determina deficitul de vitamina dacă acordați atenție unor semne și simptome. Mai jos puteți să le cunoașteți, iar dacă vă potriviți cu cel puțin unul dintre ele, trebuie să vă verificați imediat nivelul de vitamina D din sânge.

1. Pielea închisă la culoare.

Persoanele cu pielea închisă la culoare sunt mult mai predispuse la deficiențe de vitamina D, deoarece au nevoie de 10 ori mai multă expunere la ultraviolete pentru a obține aceeași cantitate de vitamina D ca și persoanele cu pielea albă.

2. Aveți tendința de a suferi de depresie și fluctuații ale stării de spirit.

S-a dovedit că sub influența luminii solare crește nivelul de serotonină, cunoscută și sub numele de “hormonul fericirii”, pe care creierul o produce. Rezultatele unui studiu din 2006, la care au participat 80 de voluntari în vârstă, au demonstrat că persoanele predispuse la stări depresive au un nivel redus de vitamina D de 11 ori mai des decât persoanele sănătoase.

3. Vârsta peste 50 de ani.

În acest caz, lipsa de vitamina D este asociată cu mai multe condiții. La persoanele în vârstă, organismul produce mai puțină vitamina D sub influența razelor ultraviolete, iar rinichii procesează mai puțin eficient vitamina D într-o formă ușor de asimilat pentru organism. De asemenea, persoanele în vârstă părăsesc mai rar locuința.

4. Creșterea în greutate din cauza obezității sau a masei musculare semnificative.

Deoarece vitamina D este o hormon solubil în grăsimi, corpul acumulează această vitamină în grăsimi. Ca urmare, consumul de vitamina crește proporțional cu cantitatea de depozite de grăsime. Aceeași situație se aplică și persoanelor cu masă musculară mare.

5. Durere și senzație de furnicături în oase.

Conform medicului Holick, multe cazuri de diagnosticare a oboselii cronice sau a fibromialgiei sunt eronate. Multe simptome asemănătoare acestor afecțiuni apar din cauza lipsei de vitamina D din sânge. Durerea surdă din articulații este cauzată de calciu, care pătrunde în matricea scheletului din cauza lipsei vitaminei D, provocând osteomalacie.

6. Transpirația excesivă a părții păroase a capului.

Acesta este unul dintre semnele cele mai frecvente ale deficitului de vitamina D. De multe ori, acesta este modul în care este diagnosticată lipsa acestei vitamine la nou-născuți, manifestată prin creșterea excitabilității nervo-musculare.

7. Boli ale intestinului.

În prezența bolilor tractului gastrointestinal, care afectează capacitatea de a absorbi grăsimile, absorbția substanțelor solubile în grăsimi, inclusiv a vitaminei D, poate scădea semnificativ. Printre aceste boli se numără intoleranța la gluten, inflamația intestinală și boala Crohn.

Controlul nivelului de vitamina D reduce riscul de boli de inimă și afecțiuni vasculare, cancer și multe altele.

Numeroase studii au demonstrat că bolile care ucid mai mult de un milion de oameni în fiecare an în întreaga lume pot fi prevenite prin creșterea nivelului de vitamina D3 în organism. Acesta vitamină reglează activitatea sistemului imunitar, crescând expresivitatea acestuia, ceea ce ajută la lupta mai eficientă împotriva bolilor virale și infecțioase.

Dacă se monitorizează nivelul de vitamina D din sânge, se poate preveni:

Boli cardiovasculare. vitamina D ajută la controlul hipertensiunii arteriale și aterosclerozei, întărește vasele de sânge, reducând astfel riscul de apariție a atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale. Doctorul Holick a demonstrat că lipsa acestei substanțe crește riscul de infarct de două ori, șansele de vindecare în acest caz fiind nesemnificative.

Boli asociate cu scăderea imunității. Această vitamină este un puternic imunomodulator, de aceea este foarte importantă pentru prevenirea patologiilor autoimune, cum ar fi scleroza multiplă sau inflamația tractului digestiv.

Boli virale și infecțioase. Studiile arată că administrarea zilnică de vitamina D în sezonul de răceală reduce riscul de îmbolnăvire cu 40%.

Tulburări genetice și metabolice. Unul dintre studiile efectuate de doctorul Holick pe voluntari a demonstrat că administrarea zilnică a unei doze de vitamina D a îmbunătățit funcționarea a aproape 300 de gene care reglementează metabolismul, imunitatea și multe alte procese din organism.

Cât de multă vitamina D este necesară pentru a fi sănătos?

Când vine vorba de cantitatea sa în organism, este clar pentru toată lumea că nivelul său ar trebui să fie optim și că este strict individual. De aceea, cercetătorii îl ridică în fiecare an.

Potrivit estimărilor, nivelul vitaminei D la o persoană sănătoasă care primește multă radiație ultravioletă este de 50-70 ng/ml. Dacă petreceți mai mult timp sub soare, nu va trebui să luați suplimente de vitamine.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!