7 reguli simple care te vor învăța să economisești bani

7 reguli simple care te vor învăța să economisești bani

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 December 2023 in Lecții de viațăLifeStyleSfaturi si Trucuri

Oricât ați încerca, nu reușiți să economisiți nimic, iar aceasta este o problemă cu care se confruntă mulți oameni, ajungând la concluzia că problema este gestionarea greșită a banilor.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să gestionați corect bugetul și să economisiți bani:

1. Puneți banii deoparte imediat după primirea salariului

Dacă decideți să începeți să economisiți o parte din buget, atunci faceți-o imediat după ce ați primit salariul, nu la sfârșitul lunii. Astfel veți stabili de la început că acești bani nu pot fi cheltuiți. Dacă veți aștepta până la sfârșitul lunii, atunci e posibil să nu mai aveți ce pune deoparte.

2. Nu trebuie să economisiți „pentru ceva”.

Nu trebuie să aveți neapărat un motiv pentru a pune banii deoparte, este bine să aveți niște bani strânși pentru orice situație.

Este mai bine să încercați să economisiți bani în mod regulat, astfel încât mai târziu, când doriți, de exemplu, să plecați într-o excursie, să cumpărați un articol scump sau să mergeți la un concert al unei trupe celebre, să vă puteți permite fără să vă faceți griji dacă veți avea timpul pentru a strânge banii la momentul acela.

3. Stabiliți suma pe care o veți economisi lunar.

Cea mai bună opțiune pentru a începe să economisiți este 10-15%. Aceasta nu este o sumă care o să vă afecteze sau care va crea disconfort în timpul cheltuielilor zilnice, dar, în același timp, veți putea pune în mod regulat bani deoparte.

Punând deoparte o sumă mare de bani deodată, vă asumați un risc, pentru că s-ar putea să nu fie suficienți bani pentru cheltuieli constante, va trebui să luați din ceea ce a fost pus deoparte și, ca urmare, îi veți cheltui în continuare.

4. Analizați cheltuielile 

Pentru a înțelege cum să cheltuiești mai puțini bani și să economisești mai mulți, calculează ce parte din venitul tău merge către domeniile de bază: locuință, alimente, utilități, transport, divertisment, îmbrăcăminte. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți unde cheltuiți prea mulți bani.

De exemplu, după ce ați făcut niște calcule, ați realizat că o parte nerezonabil de mare a venitului este cheltuită pentru alimente. Acum veți putea reconsidera achizițiile și le veți aborda altfel: faceți liste cu produsele de care aveți nevoie și nu cumpărați prea multe alimente de care nu aveți neapărat nevoie. Drept urmare, vă veți putea permite să economisiți mai mulți bani.

5. Aveți grijă cât cheltuiți pe divertisment

Analizați cum vă petreceți de obicei timpul liber. Adesea, în ziua lor liberă, oamenii merg imediat la cinema, iau cina la un restaurant sau iau un taxi până acasă. Astfel timpul liber se transformă neapărat într-o risipă a unei sume considerabile de bani.

Poate că o soluție bună ar fi să găsești divertisment care nu necesită neapărat cheltuieli mari. A petrece un weekend în drumeții, a juca volei, a comanda o pizza acasă, a juca jocuri de societate nu sunt doar niște idei de distracții ieftine, ci și modalități de a-ți face weekendul mai variat și de a înțelege că o bună dispoziție nu trebuie cumpărată cu mulți bani.

6. Nu lua bani din economii fără un motiv bine întemeiat

După ce ați redus parțial cheltuielile pentru petrecerea timpului liber, puteți să vă revizuiți din nou bugetul și să încercați să economisiți 25% din venituri. Dacă nu este absolut necesar, nu trebuie să depășiți această sumă de economii, în caz contrar, vă reamintim, există riscul de a o cheltui din lipsă de fonduri.

O altă regulă importantă este să nu luați din economii crezând că veți putea pune dublu deoparte luna următoare. „Voi lua din economii luna aceasta, iar luna viitoare voi economisi de două ori mai mult”, aceasta este o auto-înșelare pe care o folosim ca scuză pentru noi înșine.

Trebuie să vă obișnuiți să cheltuiți banii pe care îi economisiți doar pe obiective mai importante.

7. Permiteți-vă să intrați în economii atunci când vreți ceva cu adevărat

Când încep brusc să economisească bani, oamenii pot uita de ce o fac – pentru a-și face viața mai plăcută și mai fericită în viitor. Unii oameni încep să economisească bani de dragul banilor înșiși, în timp ce uită să-i cheltuiască.

Dacă refuzați în mod constant să cumpărați anumite lucruri de dragul economiilor asupra cărora nu aveți control este departe cel mai trist mod de trai. Amintiți-vă că banii sunt făcuți pentru a fi cheltuiți, singura întrebare este cum să o faceți mai bine.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!