Sunt sigur că ați auzit de „mindfulness”, acest termen din engleză semnifică de fapt: armonia totală intre minte, sprit și suflet. De la experții în domeniul sănătății mintale pana la sportivii profesioniști, este sustinută ca fiind următoarea mare revoluție în psihologie.
Pentru a practica mindfulness, va prezentam 7 obiceiuri. Ar putea părea dificil la început, dar dacă nu renuntati, veți fi rcunoscatori pentru tot resul vieții. Poate fi o tehnică remarcabilă pentru a vă ajuta să faceți față situațiilor dificile din viață.
1. Practica Recunostinței
Fiind recunoscător pentru binecuvântările pe care le primim, acesta poate fi unul dintre cele mai importante obiceiuri pe care le puteți dezvolta, fără a face mare lucru. Ne indeamnă să ne bucurăm mai degrabă, de ceea ce avem, decât să ne dorim ceea ce nu facem.
Pentru a practica recunoștința, scrieți imediat 3 lucruri pentru care sunteți recunoscători când vă treziți. Fiți cât mai specifici posibil – specificitatea este cheia pentru a încuraja recunoștința. Totul durează 15 minute. Scopul exercițiului este să vă amintiți un eveniment placut, o experiență bună,o persoană dragă- apoi bucurați-vă de emoțiile bune care vin împreună cu acestea.
2. Simțiți-vă picioarele și palmele
Aceasta este o tehnică care vă va ancora în momentul prezent. Concentrati-vă atenția asupra picioarelor și a palmelor. Observați presiunea picioarelor pe podea sau pe pat, temperatura, confortul sau disconfortul, furnicaturile sau orice altceva.
Odată ce ați devenit pur și simplu conștienți de picioarele și palmele voastre, strângeți-vă mâinile în pumni strânși și eliberați- ă degetele, după inclestați după iarăși eliberați. Repetați acest procedeu de câteva ori. Asta vă permite să vă concentrați asupra corpului. Așteaptă-ți mintea să se rătăcească și, atunci când o face, întoarce-ți atenția la picioarele tale, fără să te judeci sau să-ți faci timp de suferintă.
3. Observă mediul inconjurător
Cu atenție, nu trebuie să vă manipulați sentimentele și emoțiile pentru a rămâne în prezent; pur și simplu observați ce este în jurul vostru. Permiteți minții voastre să se elibereze și să observe toate obiectele, locurile și sunetele minunate din jurul vostru.
Pe măsură ce citești acest articol, poate că mâna ta atinge mouse-ul, simți această senzație. Observați obiectele din jurul dvs., cum ar fi orice obiect de pe masa dvs. Extindeți gradul de conștientizare la mediul în care vă aflați; de exemplu, observați dimensiunea mediului înconjurător, fie că este vorba despre o cameră mică, fie că puteți vedea enormitatea cerului în afară.
Observați culorile mediului înconjurător. Fiți conștienți de orice sunet care se petrece în jurul vostru. Fără să gândiți sau să comentați psihic ceea ce observați, trebuie doar să aveți un răgăz pentru a deveni conștienți de aceste lucruri.
4. Respiră profund
Majoritatea tehnicilor de meditație se rotesc în jurul respirației și au și de ce: este o modalitate foarte bună de a te relaxa și de a te concentra.
Pentru a începe să practicați, inhalați timp de 3 secunde și expirați timp de 3 secunde. Pe măsură ce faceți mai multă practică, puteți mări cantitatea de secunde, ceea ce vă va face să vă simțiți mai mult concentrat și relaxat.
5. Ascultă, nu doar auzi
Data viitoare când vă aflați într-o conversație, încercați să observați dacă judecați persoana cu care vorbiți. Apoi, după ce observați, puteți încerca să evitați judecățile și să vă concentrați asupra conținutului a ceea ce spune ea.
Judecățile ne determină să fim părtinitori și să nu ascultăm cu adevărat ceea ce au de spus ceilalți.
6. Fii atent la ce mănânci
Mâncarea conștientă presupune acordarea de atenție maximă experienței de a mânca și a bea, atât în interiorul cât și în afara corpului. Acordăm atenție culorilor, mirosurilor, texturilor, aromei, temperaturilor și chiar sunetelor alimentelor noastre. Acordăm atenție experienței corpului.
Simțiți-vă literalmente corpul și simțurile pe măsură ce mâncați. Nu numai că vă veți bucura mai mult de mâncarea dvs., veți începe să vă dați seama ce mâncare ii face bine corpului dumneavoastră și ce hrană trebuie evitată.
7. Dușul minții
Dușul este timpul perfect pentru a practica mindfulness. Pur și simplu urmăriți apa frumoasă lovind pielea, bucurați-vă de moment. Deveniți conștienți de cât de bine se simte apa caldă pe măsură ce vă spală pielea. Fiți atenți la mirosul gelului de duș și la senzația pe care o lasă mâinile pe piele.
Sursa: viatasisanatate.com
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!