7 obiceiuri care îți distrug vederea

7 obiceiuri care îți distrug vederea

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 November 2022 in Sanatate

Abilitatea de a vedea este o neprețuită. Iar această capacitate trebuie protejată pe tot parcursul vieții noastre, deoarece datorită văzului primim până la 90 la sută din informații. Dar, din păcate, mulți dintre noi întâmpinăm probleme serioase de vedere până la vârsta de 40 de ani, iar asta se datorează greșelilor și obiceiurilor care ne dăunează ochilor.

Iată care sunt principalele obiceiuri care ne distrug vederea:

1. Privitul pentru timp îndelungat a monitoarelor și ecranelor.

Există chiar și un termen special – sindromul vederii computerizate. Iar oftalmologii chiar pun un diagnostic nou – conjunctivita de birou, pentru că un angajat de birou petrece toată ziua în fața unui computer, iar ochii îi devin inflamați. Dacă privim prea mult timp la monitoare sau ecrane, problema de sănătate poate fi caracterizată prin arsură și vedere încețoșată, albul ochilor poate deveni roșu.

Ochii pot deveni foarte obosiți și chiar răniți. Copiii sunt deosebit de sensibili la acest lucru. În plus, poți să faci sindromul de ochi uscat. Acest sindrom este caracterizat printr-o  hidratare insuficientă a corneei și, drept urmare, poți dezvolta fotofobie, arsuri și o senzație de nisip sub pleoape.

Aerul uscat va agrava sindromul de ochi uscat. Aerul uscat este prezent în fiecare apartament pe timpul iernii.

Când ne uităm la un film sau un videoclip, sau pur și simplu navigăm pe internet, începem să clipim de trei ori mai rar. Acest lucru a fost dovedit experimental, suntem cufundați în acel ecran. Datorită faptului că, clipim de trei ori mai rar, ochiul începe să se usuce, iar acest lucru îi este dăunător.

Deci iată care sunt recomandările. În principiu, te poți forța să clipești mai des când te uiți la monitor, dar acest lucru este destul de dificil. Există și alte moduri, de exemplu, sa iei o pauză la fiecare 40 de minute timp de cel puțin 10-15 minute în care lași ochii să se relaxeze.

Recomandarea numărul 2 este să folosești un umidificator, mai ales dacă aerul tău este uscat. Iar recomandarea 3 sunt picăturile hidratante pentru ochi.

2. Cititul.

Cercetările recente în oftalmologie arată că lectura prelungită poate fi dăunătoare ochilor noștri. Dacă suntem pasionați de lecturi, atunci tindem să clipim mai rar. De asemenea, ochii sunt foarte încordați, deoarece trebuie să se focuseze pe mici detalii, literele. Prin urmare, ochii încep să obosească mai rapid, ceea ce poate provoca atât o durere de cap, cât și o roșeață a membranei mucoase a ochilor.

Este și mai grav să citești în mișcare, în metrou, autobuz. Totul tremură, iar ochii trebuie să urmărească textul, iar asta îi obosește și mai mult. Monitoarele nu vă rănesc ochii, cititul nu vă rănește ochii, dar abuzul excesiv al acestor lucruri, precum și circumstanțe interferente, tremurări sau aer uscat, vă rănesc ochii.

3. Lipsa de umiditate.

Există un standard de aur, umiditatea camerei ar trebui să fie între 40-60%. Dacă aerul este prea uscat, acest lucru ne face rău ochilor și pielii, plămânilor și tractului respirator. Bacteriile și virușii se răspândesc mai repede în aerul uscat. Umidificarea aerului ajută la prevenirea multor boli.

4. Lumina necorespunzătoare.

Lumina slabă nu este bună, și nici lumina prea puternică. Dacă avem o lampă puternică atârnând chiar deasupra capului nostru, care ne lovește direct în ochi, este un lucru rău. Cel mai bine este atunci când sursa de lumină este situată în spatele nostru.

5. Lipsa de somn.

S-a dovedit științific că o lipsă regulată de somn dăunează nu numai sistemului cardiovascular, psihicului, sistemului imunitar, ci și ochilor. Dacă dormim insuficient, atunci foarte curând putem avea simptome precum disconfort la clipit sau o imagine neclară.

6. Alcoolul și fumatul.

Persoanele care fumează sunt mult mai predispuse în a avea o problemă de percepției a culorilor. Unii oameni care au fumat toată viața uneori suferă de pierderea completă a vederii. Alcoolul are un efect foarte negativ asupra acelor părți ale creierului care sunt responsabile de percepția vizuală.

7. Ochii deschiși în apă.

Înotăm în râu, în mare sau în piscină. Nu toată lumea va înota cu ochii deschiși în mare, apa sărată ne va forța rapid să-i închidem. În bazine, oamenii procedează adesea astfel. Orice zonă cu apă poate conține infecții care pot provoca inflamația ochilor (conjunctivită).

Piscinele conțin clor, care este foarte dăunător și pentru piele și dar mai ales pentru ochi, așa că purtați întotdeauna ochelari și evitați pe cât posibil contactul.

Vitamine pentru ochi

Știm cu toții despre vitamina A, care este deosebit de abundentă în morcovi, smântână, ouă, brânză, unt și multe alte alimente.

Este necesară vitamina A și vitamina B2, care ajută foarte mult acuitatea vizuală. Dacă avem o deficiență de vitamina B2, atunci poate apărea inflamația membranei mucoase a ochilor și de acolo și starea de lăcrimare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!