7 motive pentru a evita folosirea recipientelor și ambalajelor din plastic

7 motive pentru a evita folosirea recipientelor și ambalajelor din plastic

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 November 2020 in SanatateSfaturiStiintaViata

Se pare că mâncarea este în permanență în contact cu plasticul în zilele noastre. De la ambalajul în care este vândută, la containerul în care este depozitată, mâncarea este pusă în permanență lângă plastic.

Asta înseamnă că plasticul este sigur? Din păcate, nu. Substanțele chimice din plastic pot afecta alimentele, iar producătorii nu dezvăluie, de obicei, compoziția plasticului.

Iată 7 motive pentru a evita produsele din plastic:

1. Conțin Bisfenol A (DPP)

Bisfenolul A (BPP) este o substanță chimică utilizată mult în producția de materiale plastice transparente și rigide și în diverse produse, cum ar fi biberoanele sau bidoanele de apă. DPP este, de asemenea, utilizat pentru acoperirea interioară a conservelor pentru alimente și băuturi.

Reziduurile DFP pot fi găsite în alimente și băuturi care sunt ambalate în cutii sau în recipiente care conțin policarbonat. Ca urmare, o cantitate mică de DPP poate intra în corpul consumatorilor. Cercetările indică faptul că DPP poate duce la tulburări hormonale, de dezvoltare, metabolice și reproductive pe termen lung.

2. Conțin ftalați

Materialele plastice moi utilizate pentru fabricarea jucăriilor conțin adesea ftalați. Plasticul în sine este din PVC, la care se adaugă ftalați pentru flexibilitate. Ftalații pot duce la diabet la femei și pot afecta sistemul reproductiv la bărbați. În plus, acestea perturbă sistemele endocrine și reproductive la copiii în curs de dezvoltare.

3. Conțin antimoniu

Toată lumea știe că bidoanele din plastic sunt dăunătoare pentru mediu, dar nu toată lumea știe că până și să bei din ele este periculos. Sunt fabricate din tereftalat de polietilenă, un material plastic care folosește antimonul ca și catalizator. Antimoniul crește riscul de cancer și oamenii care lucrează cu această substanță chimică au deseori probleme de sănătate.

4. Conțin polipropilenă

În condiții normale (la temperatura camerei) PP nu formează substanțe dăunătoare sănătății. Dar atunci când este încălzit, plasticul începe să elibereze substanțe toxice volatile, acetaldehidă, monoxid de carbon și formaldehidă. Toxinele acumulate în aer pătrund în căile respiratorii, vin în contact cu pielea, ceea ce duce adesea la reacții alergice.

5. Conțin teflon

Teflonul se folosește ca un strat antiaderent pe tigăi. În sine, nu este dăunător, dar la temperaturi ridicate poate elibera substanțe toxice.

Când acoperirea antiaderentă se supraîncălzește, moleculele de teflon încep să elibereze acid perfluorooctanoic, un cancerigen periculos. Când această substanță intră în organism, provoacă dezvoltarea tumorilor, obezității, tiroidei, tulburărilor hepatice și renale, chiar și a infertilității.

Mai bine folosiți o tigaie din fontă. De asemenea, rețineți că există teflon pe pereții cuptorului cu microunde și în pungile pentru popcorn.

6. Intrarea directă a plasticului în corp poate duce la probleme de sănătate

Este imposibil să se evite complet pătrunderea particulelor de plastic în corp. Producătorii insistă asupra faptului că aceste particule sunt microscopice. Dar nu menționează o altă problemă: plasticul nu este absorbit de organism și se acumulează în țesuturile grase. Nu mâncați niciodată alimente dintr-un recipient din plastic pentru a evita transferul direct de particule în corp.

7. Afectează mediul

Până în prezent, omenirea a lăsat în urmă peste 6 miliarde de tone de deșeuri din plastic. Gunoiul de pe suprafețele uscate poate fi totuși reciclat, dar cu gunoiul marin nu este atât de simplu. Sub razele soarelui, plasticul se descompune în microparticule și se răspândește în tot oceanul planetar.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!