7 motive pentru care adulții nu sunt capabili să se schimbe psihologic.

7 motive pentru care adulții nu sunt capabili să se schimbe psihologic.

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 July 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

De ce unii oameni sunt capabili să se schimbe, să-și schimbe convingerile și viziunea asupra lumii, în timp ce alții nu pot?

Mulți oameni pot să se schimbe deoarece s-au maturizat, au crescut și au ajuns într-un stadiu în care pot experimenta schimbările și dezvoltarea personală. Sunt pregătiți să riște pentru a-și atinge scopurile. Cu toate acestea, există oameni care nu pot să se schimbe.

De obicei, acest lucru este legat de existența unor obstacole și bariere în calea schimbărilor. Motivele pentru incapacitatea de a se schimba pot fi foarte diverse: teama de eșec, lipsa susținerii din partea celor din jur, lipsa timpului sau a unui obiectiv clar, restricții psihologice și mentale, etc.

Este important să înțelegem că fiecare persoană este individuală și unică, iar motivele care stau la baza incapacității sale de a se schimba pot fi diferite.

Iată 7 motive pentru care adulții nu se pot schimba

1. Frica de a ieși din zona de confort

Acesta este cel mai cunoscut și banal motiv pentru care oamenii rămân în același punct și nu se schimbă pe parcursul vieții. Mulți oameni se obișnuiesc cu zona lor de confort și nu doresc să o părăsească.

Schimbările pot provoca teamă și neliniște, ceea ce îi poate împiedica să încerce să facă o schimbare. Din păcate, pentru mulți, statul într-un cerc vicios este mult mai confortabil decât să se zbată pentru un viitor diferit. “Obișnuința” este un factor dominant în alegerea pe care o facem în viață.

2. Frica de eșec

Unii oameni se tem de eșec și, prin urmare, nu doresc să riște pentru a face o schimbare în viața lor. Preferă să rămână în zona de confort, chiar dacă aceasta le limitează posibilitățile. Abia atunci când vor fi pregătiți să accepte un posibil eșec, își vor putea asuma riscul.

3. Mediu social și lipsa de susținere

Mediul social poate juca, de asemenea, un rol important în motivul pentru care oamenii nu se schimbă. Dacă oamenii din jur nu susțin schimbările, acest lucru poate fi un stimulent suplimentar pentru a rămâne în zona de confort.

Dacă nu primesc susținerea prietenilor, familiei sau colegilor, partenerului, atunci nu vor primi impulsul de motivare necesar pentru schimbări. De aceea, trebuie să ne alegem cu mare atenție cercul apropiat de persoane.

4. Restricții psihologice și mentale

Acestea nu permit unei persoane să conștientizeze că este “blocată”, și, ca urmare, să facă o schimbare în viața ei. Astfel de persoane percep chiar și cele mai dificile circumstanțe ca fiind parte din destinul vieții, pe care nu îl pot schimba.

Ei se adaptează mai degrabă la problema și învață să trăiască cu ea în loc să o rezolve. Restricțiile mentale blochează schimbarea convingerilor și punctelor de vedere și închid gândirea pentru informații noi și astfel, pentru dezvoltare.

5. Frica inconștientă de a pierde persoane

Unii oameni se tem de schimbări deoarece acestea pot duce la pierderea legăturilor cu persoane semnificative, cum ar fi parteneri, copii, părinți etc.

Dacă o persoană se schimbă, mediul său se va schimba și el: vor apărea oameni noi, iar vechile legături care nu corespund noii vieți vor dispărea. Această frică poate fi profund inconștientă și poate împiedica o persoană să avanseze.

6. Nu vor mai mult de la viață

Unor oameni se mulțumesc cu o viață modestă, ei nu vor mai mult, nu vor să se dezvolte. Ei își limitează nivelul de conștiință la nevoile de tip biologic și material, cum ar fi mâncarea, confortul fizic, bunăstarea materială și securitatea financiară.

Astfel de oameni nu își doresc să devină mai buni, mai înțelepți și mai fericiți, astfel încât chiar și în situații dificile, nu simt motivația pentru schimbări.

7. Frica de a-și pierde identitatea

Unii oameni se tem că își vor piarde identitatea dacă își schimbă convingerile. Ei pot simți că acest lucru le va schimba personalitatea sau relațiile cu ceilalți oameni.

Frica de a “se pierde pe sine” poate fi profund inconștientă, dar incredibil de puternică. Multe descoperiri și talente frumoase au rămas ascunse pentru că frica de a-și pierde identitatea i-a ținut pe oameni pe loc.

Fără schimbări interioare, viața poate părea goală și monotonă. Schimbările ne ajută să creștem și să ne dezvoltăm. Ele ne oferă sprijin și energie pentru a trăi o viață semnificativă și interesantă.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!