Un stil de viață sedentar provoacă dezvoltarea unei mulțimi de boli cronice. De aceea, exercițiile fizice zilnice regulate au un efect pozitiv asupra tuturor organelor și sistemelor corpului uman. Iar cel mai simplu mod de a crește activitatea fizică este plimbatul, de preferință aproximativ 10.000 de pași.
Mulți oameni își justifică reticența de a face sport prin munca constantă, lipsa de timp sau de bani. Dar pentru o plimbare nu este nevoie de bani și nici de mult timp. Iar beneficiile pentru sănătate al acestui „antrenament” pur și simplu nu pot fi supraestimate.
Beneficiile mersului pe jos
1. Întărește sănătatea inimii
Se crede că cei care fac 10.000 de pași pe zi au cantitatea de sânge pompată de inimă într-o singură bătaie mai mare în comparație cu cei care se mișcă foarte puțin. Acesta este un semn al capacității aerobe crescute, care în cele din urmă promovează sănătatea cardiovasculară și previne riscul de boli grave, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
2. Ajută la pierderea grăsimii în exces
Chiar și mersul pe jos ajută la arderea unei părți din excesul de grăsime prin activarea metabolismului și îmbunătățirea funcționării sistemului limfatic. În plus, plimbările lungi ajută organismul să reducă retenția de lichide în țesuturi.
Totuși, nu te gândi că, după ce faci 10.000 de pași, te poți răsfăța cu bunătăți nesănătoase. Pierderea permanentă în greutate este posibilă numai dacă, pe lângă mers pe jos, începeți să respectați regulile unei alimentații sănătoase.
3. Normalizează nivelul glucozei din sânge
O persoană care face 10.000 de pași pe zi are concentrații mult mai scăzute de glucoză și insulină în sânge după ce a mâncat. Pentru cei care duc un stil de viață sedentar, acest nivel este mult mai mare. Mai devreme sau mai târziu, o creștere a concentrației de glucoză și insulină după masă va duce la dezvoltarea diabetului și a bolilor cardiovasculare.
4. Crește nivelul de energie
Mulți oameni refuză să facă sport în ziua în care lucrează din cauza lipsei de timp și din cauza oboselii severe acumulate după aceea. Dar în cazul în care nivelul de activitate fizică este distribuit uniform pe parcursul zilei, este probabil să faci cei 10.000 de pași notorii fără a-ți supraîncărca în mod deosebit corpul.
Puteți face scurte plimbări în pauza de prânz, puteți face mișcare în timpul zilei de lucru, puteți merge pe holuri, puteți folosi scările în loc de lift.
Astfel, va fi posibil să faceți numărul dorit de pași fără a simți o oboseală groaznică. Chiar dacă sunteți foarte obosit după muncă, o plimbare în aer curat cu siguranță vă va revigora.
5. Îmbunătățește calitatea somnului
Desigur, pentru un număr mare de oameni, 10.000 de pași în fiecare zi sunt destul de mulți și este destul de obositor să-i facă. Dar, în același timp, mersul pe jos, și mai ales în aer curat, ajută la eliberarea minții de gândurile negative și emoțiile negative, ceea ce ajută la reducerea nivelului de stres. Prin urmare, atunci când vine seara, vei avea parte parte de un somn liniștit și lung pe tot parcursul nopții.
6. Îmbunătățește abilitățile mentale
Activitatea zilnică moderată promovează învățarea intelectuală și formarea de noi celule cerebrale și oprește declinul cognitiv odată cu vârsta. În plus, activitatea fizică constantă, cum ar fi mersul pe jos, stimulează producerea de noi celule în hipocâmp, zona creierului responsabilă de emoții și memorie.
7. Formează o perspectivă pozitivă asupra vieții
Ca orice altă activitate fizică, mersul pe jos îmbunătățește starea fizică și menține corpul într-o formă bună. Când faci aproximativ 10.000 de pași, corpul tău eliberează hormoni fericiți cunoscuți sub numele de endorfine.
Ca urmare a influenței lor asupra corpului, o persoană începe să se simtă mai fericită și mai calmă. Acest lucru ajută la perceperea dificultăților vieții doar ca pe obstacole temporare pe drum, și nu ca pe catastrofe globale. Astfel, devii mai încrezător în tine și vezi mai multe lucruri pozitive în jurul tău. Sănătatea fizică stă la baza bunăstării emoționale.
Dacă v-a plăcut acest articol, îl puteți distribui ca să vadă și prietenii voștri care sunt beneficiile mersului pe jos.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.