Chiar daca nu crezi, tu esti cel care isi distruge propria fericire, cu ganduri negative fara sa iei in considerare lucrurile bune

Chiar daca nu crezi, tu esti cel care isi distruge propria fericire, cu ganduri negative fara sa iei in considerare lucrurile bune

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 January 2020 in SecreteViata

Un cuplu avea o relatie de noua ani si se iubeau, dar se certau prea des. Pareau sa nu se inteleaga asupra niciunui lucru ca si cuplu: cum sa manance, unde sa traiasca, nu se puneau de acord nici cand hotarau al cui e randul sa duca gunoiul. Erau foarte buni prieteni, si inca sunt, dar nu erau POTRIVITI unul pentru altul, ca parteneri de viata.

Dupa ce au “investit” atat de mult timp, erau convinsi ca urmau sa se casatoreasca. Dar nefiind compatibili, unul dintre parteneri a incercat sa faca ceea ce multi incearca sa faca: a incercat sa-l schimbe pe celalalt.

Uneori ne gandim ca atata timp cat controlam lucrurile, ne putem controla propria fericire. Fie ca facem acest lucru incercand sa-i schimbam pe ceilalti, manipuland o situatie sau pur si simplu negand o stare de fapt, avem convingerea ca secretul fericirii consta in a detine controlul asupra mediului inconjurator. In definitiv, daca lucrurile ar fi diferite, am fi fericiti, nu?

Nici ca se poate ceva mai departe de adevar.

Cei mai multi incearca sa obtina fericirea din exterior in loc sa o caute in interior. Si dau gres de fiecare data. Dar persevereaza, pentru ca au mai multa incredere in propria lor frica decat in propriul lor adevar. Sabotarea propriei fericiri prin incercari repetate de a influenta mediul din jur se intampla mult mai des decat credem. De fapt, pentru multi, este un mod de a trai zi de zi:

1. Gelozia – Fie ca este vorba de relatii, munca, sau orice alt aspect al vietii, gelozia nu este atat de mult despre ce are altul mai mult, cat este despre cat crezi ca ai tu mai putin. Aceasta furie gresit directionata mai mult dauneaza in loc sa te ajute sa obtii ceea ce-ti doresti.

2. Resentimente – Poate ti se pare ca daca tii supararea, asta te va ajuta sa nu fii ranit din nou, insa acest lucru nu face decat sa te faca si mai vulnerabil. Iertarea este o arma mult mai sanatoasa si mai puternica cu care ii poti infrange pe ce ce te-au ranit.

3. Dependenta – Cand depindem de altii pentru a fi fericiti, ne blocam propria capacitate de a obtine fericirea pentru noi insine. Relatiile cu altii ar trebui sa fie doar o reflectie a fericirii si dragostei de sine pe care deja le ai in interior.

4. Nevoie da de a-i “repara” pe altii – Chiar daca ai putea sa-i schimbi pe ceilalti, tot nu ai fi fericit. De ce? Pentru ca nu pe ei incerci sa-i repari. Accepta-i pe ceilalti asa cum sunt in stadiul la care se afla ei in propria calatorie. Asta nu inseamna sa accepti toate mizeriile cu care te intalnesti. Dimpotriva. Daca o persoana toxica te descurajeaza, sa incerci sa o schimbi e ca si cum ai incerca sa inoti cu o ancora agatata de gat, doar te va ineca mai repede. Schimba doar ceea ce poti controla: pe tine. Asta inseamna sa-ti ajustezi asteptarile sau sa renunti la ele.

5. Perfectionismul – Este minunat sa incerci sa fii cel mai bun, dar daca fericirea ta depinde de rezultat, nu vei obtine decat dezamagire. Nimic nu e perfect. Acest mod de a vedea totul in alb si negru de fapt ne opreste din a lua initiativa sau de a ne bucura de rezultatul final.

6. Indoiala de sine – Daca nu crezi ca poti sa o faci, nu o vei face. Orice limite crezi ca ai, sunt doar acele limite pe care ti le impui singur. In mod constient sau inconstient, este o alegere.

7. Convingerea ca esti mai bun – Momentul in care te crezi mai bun decat cineva sau decat ceva este momentul in care incetezi sa mai inveti. Daca ai impresia ca nu mai ai ce invata, ai dreptate. Deci ce ne aduce fericire? Si de ce o cautam in exterior si nu in interior? Pentru ca e al naibii de infricosator! Ego-ul nostru ne-a convins ca noi suntem separati, ca este o mare lupta “eu contra restului lumii.” Este ca si cu un muschi, de cate ori fortam lucrurile in exterior, ne interim credinta in frica. Solutia e simpla: Schimba ce poti, accepta ce nu poti schimba si fa diferenta dintre cele doua.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!