7 moduri de a trăi mai conștient în viața de zi cu zi

7 moduri de a trăi mai conștient în viața de zi cu zi

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 April 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSpiritualitateViata

Majoritatea oamenilor trăiesc ca într-un maraton, aleargă fără un scop clar. Se trezesc în fiecare dimineață, se grăbesc să-și facă treburile și se culcă epuizați seara, întrebându-se când a trecut timpul.

Dacă citiți aceste rânduri, atunci cel mai probabil trăiți deja în acest fel de ceva timp. Dar ce s-ar întâmpla dacă ar exista o modalitate mai bună de a trăi? Ce-ar fi dacă ați putea scăpa de monotonia rutinei zilnice?

Aici intervine viața conștientă.

Viața conștientă nu este doar un cuvânt la modă, ci un stil de viață care vă poate ajuta să găsiți satisfacție, fericire și direcție în traiul de zi cu zi. Iată șapte moduri eficiente de a introduce conștientizarea în rutina zilnică.

1. Începeți ziua cu un obiectiv clar

În loc să apăsați constant butonul de “repetare”, încercați să vă planificați un obiectiv clar pentru ziua următoare.

Această practică vă va ajuta să vă stabiliți treaba pentru întreaga zi și va crește probabilitatea de a vă simți mai motivați, concentrați și plini de energie.

Nu vă faceți griji, nu trebuie să planificați fiecare minut al zilei. Poate fi o simplă intenție pentru ziua respectivă (de exemplu, să începeți ziua cu o atitudine pozitivă) sau un ritual de dimineață care vă va ajuta să vă simțiți concentrați.

2. Interacționați cu oamenii cât mai mult posibil

Unul dintre cei mai importanți factori care ne fac viața fericită sunt relațiile cu oamenii. Dar relațiile puternice nu apar întâmplător. Ele necesită intenție și efort.

Trebuie să depunem eforturi conștiente pentru a fi prezenți în interacțiunile noastre și pentru a stabili o conexiune semnificativă cu alte persoane.

  • Ascultați în mod activ
  • Puneți întrebări
  • Lăsați telefonul deoparte
  • Arătați un interes sincer pentru ceea ce vor să spună ceilalți.

Poate nu este întotdeauna ușor, dar merită efortul.

3. Evitați distragerile

Lumea este plină de factori care ne pot distrage de la valorile și intențiile noastre. Acești factori includ rețelele sociale, fluxurile de știri, notificări nesfârșite.

Aceste distrageri ne consumă timpul. Iar atunci când ne permitem să fim absorbiți de aceste distrageri, adică atunci când pierdem prea mult timp pentru ele, riscăm să ne pierdem obiectivele și prioritățile.

De aceea este important să ne deconectăm conștient de ele și să cultivăm din când în când momente de liniște și meditație. Acest lucru poate însemna o pauză de la utilizarea rețelelor sociale, dezactivarea notificărilor telefonului pentru o perioadă de timp sau pur și simplu timp petrecut în natură fără factori de distracție.

Creând spațiu pentru liniște și meditație, veți putea clarifica mintea și veți putea vedea o nouă perspectivă asupra a ceea ce contează cu adevărat în viața voastră.

4. Concentrați-vă asupra treburilor principale

Cred că toată lumea urăște listele lungi de treburi. Ele ne fac să ne simțim cel mai anxios și deprimați. De aceea se recomandă să vă împărțiți lista în treburi mai mici și mai ușor de gestionat și să le încadrați în programul vostru.

Nu le lăsați să se adune. Aceasta se numește prioritizare. Prioritizarea ne ajută să rămânem organizați și productivi și ne permite să controlăm mai bine programul nostru de zi cu zi.

Puteți începe prin a face o listă cu toate sarcinile pe care trebuie să le realizați într-o zi sau într-o săptămână. Apoi, examinați lista și determinați care sarcini sunt cele mai importante și trebuie realizate primele. Acestea pot fi sarcini urgente, sarcini care necesită mult timp sau sarcini care vor avea cel mai mare impact asupra atingerii obiectivelor voastre.

5. Trebuie să aveți un set de principii și valori după care să trăiți

Stabilirea propriilor valori și principii este baza unei vieți conștiente. În plus, acțiunile de zi cu zi bazate pe valori sunt asociate cu o mai mare bunăstare psihologică zilnică. Prin urmare, dacă nu știți cu adevărat ce este important pentru voi, riscați să trăiți o viață inconștientă și incompletă.

Petreceți puțin timp reflectând asupra a ceea ce este cu adevărat important pentru voi. Ce activități vă aduc satisfacție? Ce principii vă ghidează atunci când luați decizii sau faceți anumite acțiuni? Ce calități ale altor oameni admirați? Ce vă supără? Ce vă inspiră?

6. Optimizați spațiul fizic

Ordonarea și aranjarea lucrurilor pe care le avem ne pot ajuta să trăim o viață mult mai conștientă.
Ecuația este destul de simplă: eliberarea spațiului fizic = eliberarea spațiului mental și emoțional.

Deoarece lucrez de acasă, este foarte important pentru mine să am un mediu ordonat, altfel îmi pierd concentrarea. De aceea, încerc să fiu cât mai ordonat și să îmi mențin spațiul curat. Acest lucru mă ajută să îmi curăț gândurile și să mă simt mai organizat.

Așadar, puteți începe să ordonați și să ,,aerisiți” spațiul în care vă petreceți cel mai mult timp, să renunțați la obiectele inutile și să păstrați spațiul cât mai simplu – concentrați-vă pe calitate, nu pe cantitate.

7. Mențineți echilibrul

Înainte, programul meu zilnic arăta așa: plec la muncă, mă întorc acasă, mănânc, mă uit la seriale, mă culc, iar următoarea zi la fel. Acum nu mai e la fel.

Când am realizat că acest mod de viață mă face nefericit, am făcut eforturi conștiente pentru a petrece mai puțin timp pe canapea și pentru a include exerciții fizice și interacțiune socială în programul meu zilnic. Am stabilit un echilibru – muncă, exerciții fizice, odihnă și interacțiune socială.

Să trăim conștienți înseamnă să ne gândim în mod deliberat la cum ne petrecem timpul și energia noastră. Dacă ne vom concentra asupra aspectelor enumerate mai sus – acest lucru ne va ajuta să creăm un program care ne va menține bunăstarea fizică, emoțională și socială.

Amintiți-vă că a fi conștient nu înseamnă doar să răsfoiți lista de sarcini sau să atingeți obiective. Este traiul vieții cu un scop, un sens și o direcție. Așa că nu trăiți ca într-un maraton și preluați controlul asupra vieții voastre.

Poate că viața va deveni mai frumoasă.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!