Lectiile dure pe care ti le da viata fie ca vrei sa nu, cu totii vom trece prin asta

Lectiile dure pe care ti le da viata fie ca vrei sa nu, cu totii vom trece prin asta

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 July 2018 in Lecții de viață

Educatia este un “bun” pretuit in societatea noastra. Si asa si este corect, scoala te va invata istoria omenirii, te va face un maestru in domeniul tau si te va califica pentru munca din lumea reala. Fara o educatie adecvata, adesea o persoana descopera ca succesul ii este blocat si ii lipsesc oportunitatile.

Dar educatia pe care scoala o poate oferi esueaza in comparatie cu acea cunoastere pe care viata ti-o da fortat. In mod intentionat viata ne introduce in batalii care aproape ne distrug… doar pentru a ne intari rezistenta. Ne darama de mai multe ori decat putem noi numara, chiar si daca doar pentru a ne demonstra propria noastra capacitate de rezistenta pentru a reveni in picioare. Ne apleaca pana la punctul de rupere pentru a ne stimula anduranta launtrica si flexibilitatea.

Tatal meu obisnuia sa zica: „Steaua care lupta cel mai mult, straluceste cel mai tare”. Reamintirea vorbelor lui este adevarul fara varsta ca trebuie sa ne confruntam cu provocarile noastre pentru a straluci cu lumina indrazneata a fiintei noastre autentice. Ne vom zbate, da, dar prin sfortarile noastre vom ilumina si mai stralucitor.

Intr-adevar, vom intalni blocaje inevitabile, pe masura ce pasim pe traseul calatoriei noastre. Precum multiplele subiecte predate intr-o sala de clasa, viata va infuza in noi sapte chei esentiale ale cunoasterii. A trece aceste sapte teste, inseamna a evolua dintr-o faza a fiintei in urmatoarea, a fi promovat intr-un grad proverbial superior. Reflecteaza asupra celor sapte lectii ale mele si intelege cum ele se aplica in mod unic vietii tale, pentru a depasi provocarile pe care le infrunti:

1. Lectia de a da si a lua.

Nimic nu iti este luat fara compensatie. Aceasta inseamna ca pierderile tale vor fi intotdeauna rascumparate intr-o forma sau alta. Aprecierea urmeaza pierderii. La urma urmei, nu stim ce avem, pana nu s-a dus, corect? Dar de asemenea, ulterior pierderii este castigul prin diferite mijloace. Tot ce ai de facut este sa cauti fereastra care s-a deschis, odata ce s-a inchis usa.

2. Lectia timpului si a rabdarii.

Timpul poate fi cel mai bun prieten al nostru, sau cel mai mare dusman. In perioade de durere, timpul pare abia sa se scurga. Dar cand suntem multumiti, orele zboara precum secundele. Sincronizarea este totul, si totul este in timp. Interconectarea timpului si a rabdarii devine evidenta cand suferim: vrem ca ceva sa se intample chiar acum. Totusi timpul ne impinge sa dezvoltam rabdarea, o virtute care ne poate schimba structura mentala si sa aduca cu adevarat timpul de partea noastra.

3. Lectia durerii si fricii.

Aceste doua emotii nu scutesc pe nimeni de lectia lor dura. Nici favoriti nu au. S-ar putea ca sub diferite deghizari si la intervale diferite, dar noi cu totii experimentam frica si durerea. Durerea nu trebuie evitata. Trebuie sa lucram cu durerea noastra – sa o studiem, sa o intelegem, si sa o imbratisam. Totusi frica trebuie evitata prin orice mijloace. Ceea ce ne starneste teama, noi insine aducem la viata, si in acest fel, fara sa stim, alegem sa manifestam temerile noastre, in locul posibilitatilor noastre. Nu te teme sa experimentezi durerea. Imbratiseaza-i scopul si intelesul ca necesare pentru a cultiva constientizarea sinelui. Dar abandoneaza fara remuscari frica ce o insoteste.

4. Lectia scopului vietii.
Cu totii avem un scop in viata, dar multi dintre noi, fie nu l-au descoperit, fie nu au pus in practica adevarata lor chemare. Cand actionam asupra talentelor noastre, a abilitatilor inerente si a lucrurilor care ne plac in mod natural, observam ca succesul vine mai usor. In acest fel noi atasam si dragostea pentru ceea ce facem. Atunci nu mai privim munca ca pe o slujba, ci ca pe o chemare. Aceasta lectie ne reaminteste ca avem un motiv real de a fi aici, si care trebuie sa satisfaca si scopul vietii noastre, si sa ne furnizeze securitate financiara. Integreaza-ti vocatia in ceea ce faci, fie ca este o slujba cu norma intreaga sau partiala, sau chiar ca un hobby pe care sa il practici in fiecare zi.

5. Lectia relatiilor.

Relatiile sunt legatura noastra cu lumea exterioara. Mai complex spus, ele sunt o reflectie a celor mai launtrice probleme, dorinte si lipsuri ale noastre. In cel mai ironic mod, relatiile si actioneaza asupra a ceea ce ne lipseste, si ne si suplimenteaza aceasta lipsa. Partenerul tau are menirea sa fie partea lipsa a fiintei tale, dar el sau ea te va forta, de asemenea, sa lucrezi asupra partilor lipsa dinlauntrul tau. Prin confruntarea provocarii relatiilor, ne putem bucura de conexiuni sanatoase si iubitoare cu cei din jurul nostru si, cel mai important, cu noi insine. Ne putem transforma pe noi insine prin rezolvarea problemelor personale pe care le vedem manifestandu-se in relatiile noastre. Incepe prin a recunoaste problemele repetate pe care le experimentezi cu ceilalti, apoi lucreaza asupra lor.

6. Lectia stabilitatii si schimbarii.

Stabilitatea si schimbarea trebuie sa fluctueze intr-un echilibru corect. Nu putem indura in mod constant perioade de schimbare, totusi stabilitatea apare din aceste neplacute modificari de situatie. Niciodata o sarcina usoara, suntem impinsi de schimbarea neasteptata in afara zonei noastre de confort. Cheia pentru a face fata schimbarii este intelegerea ca zona ta de confort nu este un set de circumstante exterioare, ci un loc aurit dinlauntrul tau. Mai afla ca schimbarea in sine este trecatoare, temporara, si duce doar la un nou teren solid.

7. Lectia progresului.

Insumarea tuturor lectiilor, lectia progresului ne invata ca – pus la modul simplu – viata merge inainte. S-ar putea ca sa iesim raniti din incercarile noastre, dar cicatricile noastre actioneaza ca niste paznici duri, rezistenti, impotriva vatamarilor viitoare. Progresul este facut atunci cand invatam din greseli anterioare si efectuam noi actiuni care furnizeaza rezultate diferite. Daca actionam in mod diferit de cum am facut-o in trecut, se poate face progres real. Si directia in care progresam se bazeaza doar pe propriile noastre decizii.

Cu mult superioara unei educatii formale, viata este cel mai mare invatator al nostru, trimitandu-ne pe cai intortocheate, pentru a ne ajuta sa dobandim o mai profunda constientizare a potentialului nostru. S-ar putea sa fim incercati, dar prin recunoasterea adevarului testelor noastre, si prin aplicarea intelepciunii necesare, putem triumfa asupra oricareia dintre provocarile vietii.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!