7 Efecte ale Zanshin: O tehnică japoneză care face viața mai ușoară

7 Efecte ale Zanshin: O tehnică japoneză care face viața mai ușoară

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 March 2023 in SanatateSfaturi

Articolul de astăzi este despre o minunată tehnică psihologică japoneză care poate fi folosită în toate domeniile vieții pentru a întări psihicul și nervii, pentru a echilibra emoțiile și pentru a crește productivitatea.

Aceasta se numește Zanshin.

Ce este Zanshin?

Tradus exact, Zanshin înseamnă „minte fără gunoi”. Cu alte cuvinte, o conștiință pură, fără gânduri care distrag atenția.

Tehnica Zanshin are o semnificație foarte profundă. În esență, este o modalitate de a-ți trăi viața cu o intenție specifică și de a acționa cu un scop anume, în loc să fii o victimă inconștientă a circumstanțelor și a dorințelor impuse altcuiva.

Scopul lui Zanshin este să fie alert și relaxat în același timp. În această stare, creierul uman funcționează optim, iar mintea este cât se poate de productivă.

Cum este posibil acest lucru?

Pare contradictoriu, dar de fapt, chiar și din punct de vedere al psihofiziologiei, acestea sunt calități complementare care fac psihicul mai stabil, mai adaptativ și mai productiv.

Opusul concentrării este distragerea atenției. Opusul relaxării este tensiunea.

Secretul lui Zanshin

De cele mai multe ori, persoanele care au probleme de concentrare sunt distrase. Astfel de oameni sunt mai puțin productivi, au mai puțină rezistență la stres și sunt mai predispuși să experimenteze tensiune psihologică și musculară din cauza stresului.

Starea lui Zanshin o reprezintă perfect posibilitatea de a fi atât concentrat, cât și relaxat în același timp. De exemplu, în această stare se află un sportiv cu experiență înainte de a stabili un record olimpic, sau un astronaut pe orbită care are de rezolvat o sarcină foarte dificilă.

Pentru a fi concentrat-relaxat, este important să te poți cufunda pe deplin în momentul prezent. Creierul trebuie să înceteze să-și amintească trecutul și să-și imagineze viitorul. În primul rând, ar trebui să se concentreze cât mai mult pe percepția prezentului.

Acest lucru va duce la un acces mai bun și mai ușor la informațiile care sunt stocate în rețelele dumneavoastră neuronale. Ca urmare, atât memoria, cât și intuiția devin mai ascuțite.

Efectele Zanshin:

  1. Calmează mintea.
  2. Îmbunătățește memoria.
  3. Îmbunătățește reacția la anumite situații.
  4. Crește gradul de conștientizare.
  5. Echilibrează emoțiile.
  6. Reduce stresul.
  7. Crește rezistența la stres.

Zanshin este o nevoie psihofizică a psihicului și a întregului organism. Mai ales dacă o persoană face un lucru dificil sau se străduiește să atingă un anumit scop de viață. Cu alte cuvinte, Zanshin îmbunătățește eficiența.

În Japonia se spune ,,A trăi în modul Zanshin înseamnă a trăi cu un scop”. A trăi cu un scop sună abstract, dar este doar o alegere. Alegi să trăiești mai conștient și în același timp relaxat, punând un obiectiv în tot ceea ce faci. Atunci acțiunile devin mai productive, iar în viață există mult mai puțin stres.

Încercați să începeți Zanshin cu mersul atent. Merge încet, fii relaxat și conștient, nu te gândi la altceva decât la mers și la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Obișnuiește-te cu această stare naturală.

Când te obișnuiești, încearcă să-l transferi în orice acțiuni din viața ta de zi cu zi și în curând vei observa cum viața ta va începe treptat să se schimbe.

Puteți căuta videoclipuri care vă vor explica mai multe despre tehnica Zanshin.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!