7 beneficii impresionante și dovedite ale sfeclei roșii pentru sănătate

7 beneficii impresionante și dovedite ale sfeclei roșii pentru sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 November 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Sfecla roșie este o legumă gustoasă și hrănitoare, cu câteva beneficii impresionante pentru sănătate. Iată 7 beneficii ale sfeclei, toate confirmate de știință. Sfecla este bogată în vitamine esențiale, minerale și compuși vegetali, dintre care unele au proprietăți medicinale.

Acest articol enumeră 7 beneficii pentru sănătate ale sfeclei, toate fiind confirmate de știință.

1. Sfecla conține o mulțime de nutrienți cu puține calorii

Sfecla se laudă cu o listă impresionantă de nutrienți.

Au un conținut scăzut de calorii, dar bogate în vitamine și minerale valoroase. Conțin aproape toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie.

Iată o prezentare generală a nutrienților conținuți într-o porție de 100 de grame de sfeclă fiartă:

  • Calorii: 44
  • Proteine: 1,7 grame
  • Grăsimi: 0,2 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Vitamina C: 6% din doza zilnică recomandată
  • Acid folic: 20% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina B6: 3% din doza zilnică recomandată
  • Magneziu: 6% din doza zilnică recomandată
  • Potasiu: 9% din doza zilnică recomandată
  • Fosfor: 4% din doza zilnică recomandată
  • Mangan: 16% din doza zilnică recomandată
  • Fier: 4% din doza zilnică recomandată

Sfecla conține, de asemenea, nitrați și pigmenți anorganici, ambii fiind compuși vegetali care au o serie de beneficii pentru sănătate.

Rezumat: Sfecla este bogată în vitamine și minerale, săracă în calorii și grăsimi. De asemenea, conține nitrați și pigmenți anorganici, ambii având multe beneficii pentru sănătate.

2. Sfecla ajută la controlul tensiunii arteriale

Bolile de inimă, inclusiv atacurile de cord, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, sunt una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Și hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc pentru aceste afecțiuni.

Studiile au arătat că sfecla poate scădea semnificativ tensiunea arterială cu 4-10 mm Hg în doar câteva ore.

Efectul pare să fie mai mare pentru tensiunea arterială sistolică sau ritmul cardiac în timpul contracției decât tensiunea arterială diastolică sau tensiunea când inima este relaxată. Efectul poate fi mai puternic atunci când sfecla este consumată crudă decât fiartă.

Aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale se datorează probabil concentrației mari de nitrați din sfeclă. În corpul tău, nitrații din dietă sunt transformați în oxid nitric, o moleculă care dilată vasele de sânge, determinând scăderea tensiunii arteriale.

Nivelurile de nitrați din sânge rămân ridicate timp de aproximativ șase ore după consumul de nitrați din alimentație. Prin urmare, sfecla are doar un efect temporar asupra tensiunii arteriale, iar reducerea pe termen lung a tensiunii arteriale necesită un consum regulat.

Rezumat: Sfecla conține o concentrație mare de nitrați, care au ca efect scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru poate reduce riscul de atacuri de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

3. Sfecla poate îmbunătăți performanța atletică

Unele studii arată că nitrații din dietă pot îmbunătăți performanța atletică. Din acest motiv, sfecla este adesea consumată de sportivi.

Nitrații par să influențeze performanța fizică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor care sunt responsabili pentru producerea de energie în celulele tale.

În două studii care au implicat șapte femei și opt bărbați, aceștia au consumat 500 ml de suc de sfeclă zilnic timp de șase zile, ceea ce a crescut timpul până la epuizare în timpul exercițiilor intense cu 15-25%, și a îmbunătățit productivitatea generală cu 1-2%.

Consumul de sfeclă poate îmbunătăți, de asemenea, performanța ciclistă și sportivă și poate crește aportul de oxigen cu până la 20%.

Este important de reținut că nivelul de nitrați din sânge atinge un maxim în 2-3 ore. Prin urmare, pentru a le maximiza potențialul, cel mai bine este să consumați sfecla cu 2-3 ore înainte de antrenament sau competiție.

Rezumat: Consumul de sfeclă poate îmbunătăți performanța atletică prin îmbunătățirea consumului de oxigen și a timpului până la epuizare. Pentru un efect maxim, sfecla trebuie consumată cu 2-3 ore înainte de antrenament sau competiție.

4. Sfecla poate ajuta la combaterea inflamației

Inflamația cronică este asociată cu o serie de boli, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și ca n cerul.

Sfecla conține pigmenți numiți betalaine, care pot avea mai multe proprietăți antiinflamatorii.

Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor în acest domeniu au fost efectuate pe șobolani.

Sucul de sfeclă roșie și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor la șobolanii cărora li s-au injectat substanțe chimice toxice, despre care se știe că provoacă răni grave.

Un studiu la persoanele cu osteoartrita a constatat că capsulele de betalaina cu extract de sfecla roșie au redus durerea și disconfortul asociate afecțiunii.

Rezumat: Sfecla poate avea mai multe efecte antiinflamatorii. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pe oameni pentru a confirma această teorie.

5. Sfecla poate îmbunătăți digestia

Fibrele alimentare sunt o componentă importantă a unei diete sănătoase. Acest lucru se datorează multor beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea digestiei.

O cană de suc de sfeclă conține 3,4 grame de fibre, ceea ce face din sfeclă o sursă bună de fibre .

Poate promova sănătatea digestivă, vă poate menține sănătos și poate preveni constipația, bolile inflamatorii intestinale și diverticulita.

În plus, fibrele au fost asociate cu un risc redus de boli cronice, inclusiv ca n cer de colon, boli de inimă și diabet de tip 2.

Rezumat: Sfecla este o sursă bună de fibre, care este bună pentru sănătatea digestivă și, de asemenea, reduce riscul apariției mai multor boli cronice.

6. Sfecla poate ajuta la menținerea sănătății creierului

Funcțiile mentale și cognitive intră în declin în mod natural odată cu vârsta. Pentru unii, această reducere este semnificativă și poate duce la afecțiuni precum demența. Scăderea fluxului sanguin și a aportului de oxigen către creier pot contribui la această scădere.

Interesant este că nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcțiile mentale și cognitive, ajutând la dilatarea vaselor de sânge și astfel crește fluxul de sânge către creier.

S-a demonstrat că sfecla îmbunătățește fluxul sanguin către lobul frontal al creierului, o zonă asociată cu gândirea de nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria de lucru.

În plus, un studiu asupra diabeticilor de tip 2 a examinat efectul sfeclei asupra timpului de reacție simplu, care este un indicator al funcției cognitive.

Rezumat: Sfecla conține nitrați, care pot ajuta la creșterea fluxului de sânge către creier, la îmbunătățirea funcției cognitive și, eventual, la reducerea riscului de demență. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare în acest domeniu.

7. Sfecla te poate ajuta sa slăbești

Sfecla roșie are câteva proprietăți nutriționale care ar trebui să o facă benefică pentru pierderea în greutate. În primul rând, sfecla este săracă în calorii și conține multă apă.

Consumul crescut de alimente cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi fructele și legumele, este asociat cu pierderea în greutate.

În plus, în ciuda conținutului său scăzut de calorii, sfecla conține cantități moderate de proteine ​​și fibre. Aceștia sunt, de asemenea, nutrienți importanți pentru atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase.

Fibrele din sfeclă pot promova, de asemenea, pierderea în greutate, reducând pofta de mâncare și promovând senzația de sațietate, reducând astfel aportul total de calorii.

Rezumat: Sfecla este bogată în apă și are un conținut scăzut de calorii. Ambele proprietăți sunt benefice pentru pierderea în greutate.

Sfecla aduce beneficii impresionante pentru sănătate.

Ca să nu mai vorbim de faptul că are un conținut scăzut de calorii și sunt o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv fibre, acid folic și vitamina C. Sfecla conține, de asemenea, nitrați și pigmenți, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea performanței atletice.

În cele din urmă, sfecla este delicioasă și versatilă, se încadrează bine într-o alimentație sănătoasă și echilibrată.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!