7 antibiotice naturale care pot înlocui medicamentele, de  mare ajutor pentru persoanele cu rezistență la antibiotice

7 antibiotice naturale care pot înlocui medicamentele, de mare ajutor pentru persoanele cu rezistență la antibiotice

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Alexander Fleming a descoperit primul antibiotic, penicilina, în 1927. De atunci, antibioticele, medicamente pentru combaterea infecțiilor bacteriene, au salvat milioane de vieți în întreaga lume. În ciuda faptului că antibioticele au multe proprietăți benefice, utilizarea excesivă a acestor medicamente a creat o nouă problemă – rezistența la antibiotice.

Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai grave probleme de sănătate din lume. Aceasta apare atunci când bacteriile devin mai puternice și reduc sau elimină eficacitatea medicamentelor, substanțelor chimice sau a altor agenți conceputi pentru a trata sau a preveni infecțiile. Bacteriile supraviețuiesc și continuă să se înmulțească, provocând și mai multe daune.

În prezent, aproximativ 70% dintre bacteriile care provoacă infecții în spitale sunt rezistente la cel puțin unul dintre medicamentele cel mai frecvent utilizate pentru tratarea infecțiilor. Tuberculoza, gonoreea, malaria și infecțiile urechii din copilărie sunt doar câteva dintre bolile care devin din ce în ce mai dificil de tratat cu antibiotice.

Din fericire, există multe plante medicinale care au proprietăți antibacteriene. În situația în care o persoană suferă de rezistență la antibiotice, acestea pot servi ca alternativă în tratamentul infecțiilor.

Alternative naturale la antibiotice

Există multe remedii homeopate și pe bază de plante pentru tratarea infecțiilor. Acestea vă pot întări în mod natural sistemul imunitar, vă pot proteja „bacteriile prietenoase” naturale și pot lupta împotriva infecțiilor fără antibiotice.

Substanțele obișnuite și folosite istoric cu potențial bun includ:

1. Probiotice

Tractul gastrointestinal este un ecosistem complex în care există un echilibru delicat între trilioane de microorganisme intestinale și gazdă. Microflora intestinală protejează sistemul imunitar, întărind bariera protectoare a membranei sale mucoase, contribuind la prevenirea pătrunderii microorganismelor patogene. Experții spun că 80% din sistemul imunitar uman se află în intestin.

Aceste microorganisme benefice pot fi distruse de multe efecte nocive. Medicamentele, reacțiile alergice, stresul, consumul excesiv de zahăr, alimentele de proastă calitate, pesticidele și clorul din apa de băut sunt doar câțiva dintre factorii care pot perturba microflora naturală a intestinului.

Probioticele sunt bacterii benefice pentru organismul nostru. Ele modifică favorabil echilibrul microflorei intestinale, inhibă creșterea bacteriilor dăunătoare, susțin o bună digestie, întăresc funcția imunitară și cresc rezistența la infecții. Persoanele în ale căror intestine înfloresc colonii de bacterii benefice sunt mai bine adaptate pentru a combate creșterea bacteriilor cauzatoare de boli.

Lactobacillus și bifidobacteriile susțin, de asemenea, un echilibru sănătos al florei intestinale prin producerea de compuși organici precum acidul lactic, peroxidul de hidrogen și acidul acetic care cresc aciditatea intestinală și inhibă creșterea multor bacterii dăunătoare.

Bacteriile probiotice produc, de asemenea, substanțe numite bacteriocine, care acționează ca antibiotice naturale prin distrugerea microorganismelor nedorite.

Probioticele care se găsesc în alimente precum iaurtul sunt în principal specii de Bifidobacterium și Lactobacillus. Utilizarea alimentară a microorganismelor vii are o istorie lungă. Produsele lactate sunt menționate și în Biblie dar și în cărțile sacre ale hinduismului.

Laptele acru și produsele lactate de cultură precum chefirul au fost adesea folosite în scopuri medicinale înainte ca existența microorganismelor să fie recunoscută. Iaurtul natural este o sursă excelentă de probiotice. Diferitele mărci de iaurt pot varia foarte mult în ceea ce privește tulpina și puterea bacteriilor. Unele iaurturi cu adaosuri de dulceață sau fructe tind să conțină foarte puține bacterii benefice.

2. Ulei de oregano

Dintre toate ierburile care au fost studiate până în prezent, oregano s-a dovedit a fi cel mai puternic și eficient antibiotic natural. Studiile in vitro au arătat că uleiul de oregano este la fel de eficient împotriva bacteriilor ca și antibioticele de bază. Cu toate acestea, spre deosebire de aceste medicamente toxice, este mai sigur pentru uz intern și nu provoacă rezistență.

3. Usturoiul

Rolul usturoiului ca agent antimicrobian este larg cunoscut. Usturoiul – distruge bacteriile și protejează organismul de toxinele care provoacă infecții. Studiile clinice au arătat că eficacitatea usturoiului poate fi comparată cu eficacitatea penicilinei, streptomicinei, eritromicinei și tetraciclinei. În plus, s-a dovedit a fi eficient împotriva unor bacterii rezistente care nu mai răspund la antibioticele prescrise. De asemenea, se știe că evaporarea usturoiului proaspăt tăiat poate distruge bacteriile de la o distanță de 20 de centimetri!

Usturoiul proaspăt este cel mai bun pentru uz intern. Uleiul de usturoi poate fi folosit atât intern, cât și extern. Se poate prepara din usturoi proaspăt tocat, înmuiat în orice tip ulei vegetal timp de câteva zile.

4. Propolis

Propolisul este un lichid lipicios pe care albinele îl fac dintr-un amestec de rășini vegetale. În urmă cu treizeci și cinci de ani, galanginul și pinocembrina au devenit primii compuși antibiotici descoperiți în propolisul de albine.

De atunci, o serie de substanțe antibiotice cheie au fost izolate din propolis. Se știe că propolisul inhibă creșterea H. Pylori, o bacterie asociată cu ulcerul. Este utilizat pentru a trata Escherichia coli și Candida albicans.

5. Ulei de arbore de ceai

Originar din Australia, uleiul de arbore de ceai este folosit local pentru diferite infecții ale pielii, inclusiv acnee, ciuperci ale pielii și unghiilor.

6. Protargol

Protargolul este argintul coloidal. Acționând ca un catalizator, argintul distruge o enzimă de care bacteriile unicelulare, virușii și ciupercile au nevoie pentru schimbul de oxigen. În câteva minute, agentul patogen se sufocă fără a provoca niciun rău gazdei.

Corpul uman nu poate dezvolta rezistență la argintul coloidal și, în mod remarcabil, distruge doar bacteriile invadatoare, virușii și ciupercile, nu bacteriile protectoare!

7. Turmeric

Turmericul este un condiment de bază în bucătăria indiană și asiatică și un antibiotic bine studiat. Poate suprima creșterea unor bacterii, paraziți și ciuperci. În plus, turmericul este un excelent antiinflamator.

În unele cazuri, pot fi necesare antibioticele. Dacă ai trebuit să folosești antibiotice, următoarele sfaturi vor ajuta la întărirea sistemului imunitar:

Probioticele sunt importante pentru repopularea intestinului după antibiotice. Suplimentele probiotice completează aportul de bacterii benefice, prevenind până la 50% din infecțiile care apar după utilizarea antibioticelor.

Evitați zahărul – zaharoza, dextroza, glucoza, maltoza, îndulcitorii de porumb, siropurile și gemurile de zahăr, melasa și orice alte produse făcute cu zahăr.

Evitați produsele din făină și toți carbohidrații rafinați, inclusiv orezul alb, pâinea, pizza, biscuiții, băuturile răcoritoare, prăjiturile, înghețata, pastele din făină albă, sucuri îndulcite, sucuri de fructe nediluate, gemuri, băuturi alcoolice și băuturi cu cofeină.

Evitați cu strictețe: drojdia, berea, vinul, aditivii care conțin drojdie, pâinea făcută cu drojdie, ciuperci, oțet, alune, fistic, brânză și pepeni.

Nu luați antibiotice dacă aveți o infecție virală, cum ar fi o răceală sau o gripă.

Nu luați pastile antibiotice în afara unui tratament prescris de un medic.

Nu luați antibiotice prescrise pentru altcineva. Este posibil ca un antibiotic să nu fie potrivit pentru tratarea stării dumneavoastră. Luarea unui medicament greșit poate întârzia tratamentul adecvat și poate permite bacteriilor să se înmulțească.

Dacă medicul dumneavoastră stabilește că nu aveți o infecție bacteriană, întrebați despre modalități alternative de a vă ameliora simptomele. Nu presați medicul dumneavoastră să vă prescrie un antibiotic.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!