Când vorbim despre varice, mulți oameni se gândesc la acele linii roșii care apar pe picioare. Cu toate acestea, pe lângă problemele externe, varicele pot duce la complicații mai grave, cum ar fi pierderea mobilității. Statisticile spun că 30% dintre femei și cel puțin 10% dintre bărbați solicită asistență medicală pentru această boală. Prin urmare, este important să cunoașteți primele simptome neevidente ale debutului bolii pentru a începe tratamentul la timp și pentru a evita consecințele neplăcute.
Iată care sunt simptomele varicelor picioarelor:
1. Mâncărime la picioare și glezne
Unul dintre simptomele varicelor, care este adesea trecut cu vederea, este mâncărimea. Este cauzată de modificările care apar în vasele și țesuturile adiacente locului de inflamație. Mâncărimea picioarelor pare a fi un simptom destul de „sigur”, deoarece el este cel care raportează apariția bolii. În viitor, acest lucru poate duce la formarea ulcerelor trofice.
2. Crampe musculare
Varicele extremităților inferioare se manifestă prin diferite simptome, dar cele mai frecvente sunt crampele nocturne la picioare. Datorită stazei de sânge există o îngreunare a circulației în vene. De asemenea, crește presiunea asupra țesuturilor înconjurătoare, apare o iritație a terminațiilor nervoase și, ca rezultat apar convulsii. În plus, din cauza metabolismului slab, mușchii încep să experimenteze foamea de oxigen, care provoacă și crampe.
3. Decolorarea pielii
Pacienții cu varice se plâng destul de des de decolorarea pielii în zonele în care venele sunt profund afectate. Culoarea neuniformă a picioarelor, concretizată prin pete albe sau întunecate, ar trebui să te alerteze. Schimbarea culorii se datorează lipsei de aport de sânge și circulației limfatice slabe.
4. Durere după perioade de imobilitate
Dacă după perioade lungi de imobilitate sau de poziție statică picioarele încep să te doară, acesta este un motiv de îngrijorare. În etapele inițiale, durerea varicoasă este aproape insesizabilă, va trece dacă ridici picioarele mai sus și dacă faci un masaj ușor. În ciuda intensității reduse, o astfel de durere este un simptom deranjant.
Senzațiile de durere ale picioarelor sunt legate de deteriorarea circulației sângelui: într-un organism sănătos sângele trece rapid de la picioare la inimă, dar în acest caz varicele interferează cu acest proces. Flebologii susțin că varicele sunt asociate cu sănătatea inimii. Se recomandă examinarea sistemului cardiovascular pentru orice probleme cu venele.
5. Amorțire și furnicături
Amorțirea periodică și pe termen scurt a picioarelor poate indica stadiul inițial al varicelor. Dacă apare rar, nu este un semn amenințător al bolii, dar dacă are p recurență frecventă ar trebui să vizitați un flebolog.
Amorțirea este un proces destul de complicat, apariția sa se datorează funcției articulare slabe. Și funcția articulară slabă apare din cauza alimentării insuficiente cu oxigen a țesuturilor. Membrelor le lipsește fluidul interarticular, care este responsabil pentru activitatea motorie normală.
6. Edem
Deseori edemul este un precursor al varicelor. Edemul tisular este cauzat de acumularea de lichid în spațiul intercelular. Acest lucru se întâmplă dacă supapele venoase nu funcționează corect. De regulă, edemul varicos apare seara și se intensifică la căldură. Medicii recomandă măsurarea circumferinței gleznei: dacă seara este mai mare decât dimineața cu 1 cm, atunci trebuie să consultați un medic specialist. Conform statisticilor, femeile sunt mai predispuse la varice.
Cum se previn varicele
- Faceți mișcare în fiecare zi. Circulația corectă a sângelui și sănătatea venoasă depind în mod direct de activitatea fizică.
- Călătoria aeriană, care durează mai mult de 4 ore, crește riscul de stază sanguină și chiar tromboză venoasă profundă. În timpul zborului, bea apă, scoate-ți pantofii și nu purta haine strâmte.
- Purtați lenjerie cu compresie. Ciorapii de compresie sunt cel mai accesibil mod de prevenire a varicelor. Atunci când sunt utilizați corect, previn apariția liniilor roșii și a edemului.
- Adoptați o alimentație sănătoasă.
- Bea cel puțin 2 litri de lichid pe zi. Odată cu deshidratarea, sângele se îngroașă și circulația se îngreunează.
- Nu sta „picior peste picior”, această poziție îngreunează circulația corectă a sângelui.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.