6 sfaturi despre cum să încetezi să-ți fie teamă de părerea celor din jur

6 sfaturi despre cum să încetezi să-ți fie teamă de părerea celor din jur

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 August 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Te îngrijorezi mereu cu privire la ceea ce ar putea spune oamenii despre tine? Nu faci ceea ce îți dorești pentru că îți este teamă de posibila reacție a celor din jur? Dacă da, articolul de astăzi este exact pentru tine!

Iată 6 sfaturi care te vor ajuta să nu-ți mai pese de judecata celor din jur.

1. Oamenii nu sunt așa de interesați de cei din jur

Analizează cât timp petreci gândindu-te la ceilalți și cât timp petreci gândindu-te la tine, la propriul comportament. Probabil că în mare parte te gândești la tine însuți.

Psihologii numesc tendința de a supraestima cât de mult alți oameni îți acordă atenție “efectul proiectorului”. Într-unul din studiile lor, oamenii au fost rugați să vină la o petrecere purtând tricouri neobișnuite (se presupunea că ceilalți vor observa tricourile și că oamenilor le va fi rușine).

Ei bine, acei oameni au supraestimat semnificativ cât de multă atenție acordă ceilalți tricourilor lor. Practic, nimeni nu a observat cum erau îmbrăcați.

2. Nimeni nu știe întreaga ta poveste 

Uneori, ne luăm atât de în serios mediul înconjurător sau chiar părerea străinilor încât ne purtăm ca și cum ei ar ști viața noastră mai bine decât noi înșine. Ca și cum cuvintele lor ar fi mai valoroase sau mai demne de încredere decât ale noastre.

Cu toate acestea, este important să-ți amintești că ei nu pot ști mai multe despre tine decât știi tu însuți. Oamenii sunt prea complecși pentru ca străinii să poată ști exact ce se petrece în viața fiecăruia.

Sincer, uneori nici noi înșine nu putem înțelege ce se întâmplă în interiorul nostru, atunci cum să poată înțelege alții?

3. Nimeni în lume nu este perfect

De fiecare dată când auzi un comentariu dezamăgitor despre ceea ce ai făcut sau nu ai realizat, amintește-ți că nimeni în lume nu este perfect. Este pur și simplu imposibil!

Printre altele, unul dintre factorii-cheie în judecarea altora este acela de a masca propria lor nesiguranță. Punându-te pe tine în centrul atenției, ei au ocazia de a-și ascunde propriile frici și eșecuri.

Nu cădea în această capcană, niciun om nu este atât de perfect cum poate părea, iar dacă ar fi fost așa, în primul rând, nu ar fi preocupat să-ți observe defectele.

4. Nu poți controla gândurile oamenilor

Oamenii pot găsi mereu ceva de spus despre tine. Unora le vei plăcea, altora nu, iar alții vor fi total indiferenți. Nu poți să-i mulțumești pe toți, nici nu încerca să o faci. Este pur și simplu imposibil.

Există o deviză de viață excelentă după care merită să trăiești: “Ceea ce cred alții despre mine nu mă privește.”

5. Părerea celor din jur nu trebuie să te afecteze

Oamenii vor avea mereu propria lor opinie și pot să ți-o spună în față. Tu nu ai niciun control asupra acestui fapt. Cu toate acestea, ai control asupra modului în care reacționezi la cuvintele lor.

De exemplu, cineva poate spune că ai haine demodate, o mașină veche sau un telefon ieftin. Dacă îți cumperi o mașină foarte scumpă, oamenii tot vor spune ceva despre tine.

Vor spune că faci bani din afaceri dubioase sau că te-ai căsătorit cu cineva bogat. Indiferent ce ai face, părerile vor fi întotdeauna împărțite. Mai crezi că merită să-ți faci griji din cauza asta?

6. Încearcă să-ți înfrunți teama 

Pentru a scăpa de această problemă, începe să lucrezi cu metoda pașilor mici. Ce poți face?

  • Ieși în oraș îmbrăcat în costum și adidași.
  • Într-o zi însorită, ia o bluză cu mâneca lungă.
  • Du-te la magazin în papuci.
  • Pune muzică la căști și dansează pe stradă.
  • Îmbracă-te cu pantaloni scurți și ieși pe stradă cu șosete diferite.
  • Sau orice lucru ,,ieșit din comun”

Când te întorci acasă, întreabă-te: “S-a întâmplat ceva cu mine? Cineva m-a rănit cu ceva? A afectat în vreun fel părerea celor din jur cine sunt eu?”

Cel mai probabil, răspunsul la fiecare dintre aceste întrebări este: NU, dar nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, trebuie să te convingi singur.

Este o realitate aspră, dar nu vei putea niciodată să le faci pe plac tuturor, indiferent de ce faci. Așa că acceptă acest lucru și concentrează-te pe obiectivul de a deveni persoana care vrei să fii – învață să te iubești pe tine însuți, cu toate calitățile și defectele tale.

Viața e prea scurtă. Fii propriul tău prieten și susținător!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!