Să fim sinceri acum, toți oamenii mint într-un fel sau altul. Iar unii oameni sunt capabili să mintă în orice situație, dacă consideră că le poate aduce beneficii sau avantaje.
Cu toate acestea, minciunile nu sunt întotdeauna rău intenționate. Uneori, o minciună se poate dovedi a fi complet „albă” și inocentă, poate fi doar o metodă de apărare sau de a evita unele admiteri rușinoase și, astfel, de a menține încrederea de sine.
Este puțin probabil ca o persoană să recunoască în mod voluntar că te-a mințit, chiar dacă nu a fost rău intenționat. Chiar și așa, trebuie să înveți cum să faci diferența între o minciună și un adevăr. Dar cum poți face acest lucru?
Pentru a determina cu exactitate dacă cineva încearcă să te mintă, trebuie să fii atent la limbajul corpului și la semnele subtile pe care le fac toți mincinoșii, chiar dacă ei cred că sunt complet stăpâni pe situație.
Iată cum să îți dai seama că o persoană încearcă să te mintă:
1. Când cineva încearcă să te mintă, evită contactul vizual
Unii psihologi cred că acesta este un reflex involuntar și vizează evitarea contactului vizual direct, care poate trăda o minciună. Încă nu s-a dovedit dacă acest lucru este adevărat sau nu, dar mincinoșii întorc prea des capul în altă direcție în timpul unei conversații pentru ca acest semn să fie neglijat.
2. Minciunile sunt întotdeauna însoțite de informații prea detaliate
De exemplu, tocmai l-ai întrebat pe soțul tău unde se afla aseară. El omite partea mai importantă și începe să îți dea niște detalii nesemnificative despre ce s-a întâmplat în drumul său spre casă. În același timp, este atât de nervos încât începe să se încurce în cuvinte și să spună lucruri care nu au legătură unul cu celălalt.
3. Mincinoșii se simt deseori constrânși
În timp ce majoritatea oamenilor cred că gesticulația excesivă în timpul unei conversații este un semn de minciună, de fapt, opusul este cel adevărat. Corpul uman este conceput în așa fel încât să fie în mișcare aproape tot timpul, cu excepția momentului în care dormim. Dacă în timpul unei conversații cineva se simte atât de tensionat încât stă nemișcat sau se mișcă într-un mod inhibat, atunci cel mai probabil spune o minciună.
4. Mincinoșii fac pauze în timpul unei conversații
Folosind cuvinte precum „ăăăă”, „nuuu” și altele asemănătoare, mincinoșii fac pauze în timpul unei conversații, timp în care încearcă să vină cu detalii care ar putea face minciunile lor mult mai credibile. Ca să fim sinceri, în majoritatea cazurilor acest lucru pare destul de stânjenitor și oamenii realizează repede că este vorba despre o minciună.
5. Mincinoșii sunt agitați
Cu rigiditate și gesturi limitate, mincinoșii sunt, de regulă, foarte agitați, Ori dau repede din picior, ori se uită constant într-o parte și în alta, ori fac anumite gesturi, încercând în mod inconștient să scape de constrângere.
6. Ei vorbesc repede și încurcă cuvintele
Acest lucru este firesc, întrucât ei încearcă să găsească anumite informații care să le confirme „adevărul”, dar minciuna de bază face acest lucru foarte dificil. Mincinoșii încep să spună ceva, dar nu reușesc niciodată să lege începutul cu sfârșitul și, în cele din urmă, ajung să se facă de râs.