6 reguli ale călugărilor tibetani – sfaturi care ne fac mai înțelepți și mai fericiți

6 reguli ale călugărilor tibetani – sfaturi care ne fac mai înțelepți și mai fericiți

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 July 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăLifeStyleSfaturi

Când auzim despre Tibet și călugării tibetani, ne vin în minte imediat gânduri despre înțelepciune, rezistență, liniște, forță interioară și ușurință. Înțelepciunea călugărilor tibetani este deosebit de relevantă pentru oamenii moderni care trăiesc într-un stres constant, se grăbesc și se îngrijorează.

Toate acestea au un impact negativ asupra stării noastre generale și ne împiedică să respirăm adânc, să simțim bucuria vieții. Pentru a-ți clarifica mintea, pentru a-ți lumina gândurile și pentru a-ți face viața mai fericită, trebuie să ascultăm principiile de viață ale călugărilor tibetani.

1. Practică asceza

Pentru călugări, aceasta este o disciplină foarte strictă, însă pentru o persoană obișnuită, o astfel de severitate nu este necesară.

Filosofia ascezei constă în faptul că oamenii pot fi mulțumiți cu puțin în viață și nu trebuie să urmărească luxul. Consumul și excesele necontrolate ne învăluie în lumea modernă – oamenii consumă mult mai mult decât au nevoie, chiar și în ceea ce privește mâncarea. Ceea ce mâncăm astăzi este mult prea mult. Avem o obsesie legată de mâncare, este promovată în mod constant, oamenii umplu cărucioarele de cumpărături în fiecare zi în supermarketuri – și totul se reduce la mâncare.

Ne umplem dulapurile cu haine inutile, pe care nu le purtăm cu anii, cumpărăm telefoane noi, gadget-uri diferite pe care le achiziționăm nu pentru că cele vechi s-au stricat și nu mai pot fi reparate, ci pur și simplu pentru că este la modă. Producătorii fac sume imense de bani vânzându-ne lucruri de care, în principiu, nu avem atât de mare nevoie. Oamenii lucrează fără să se odihnească doar pentru a avea posibilitatea de a cumpăra toate aceste lucruri și de a-și umple stomacul cu diferite alimente, care sunt promovate atât de intens și atrăgător de producători și care ne tentează pur și simplu de pe rafturile magazinului, fiind imposibil să treci pe lângă ele.

2. Trăiește prezentul

Călugării tibetani ne îndeamnă să nu uităm să trăim în ziua de astăzi, nu în viitor sau în trecut. Nu are niciun sens să ne îngrijorăm cu privire la trecut și să fim dezamăgiți că nu-l mai putem recupera – oricât de trist ar fi, îngrijorările nu vor schimba nimic. Și gândurile constante despre viitor fac ca mulți să-și piardă timpul în prezent. Desigur, este important să ne gândim la ce va fi mâine, dar este foarte important să ne bucurăm pur și simplu de ceea ce avem astăzi. Nu are sens să ne concentrăm pe trecut sau să visăm să trăim cu adevărat doar în viitor.

3. Acceptă schimbarea

Trebuie să renunțăm la ideea că lucrurile erau mai bune în trecut. Astfel, mintea ta va accepta mai ușor ceea ce se întâmplă astăzi, iar aceste schimbări ar putea începe să te bucure în cele din urmă. Oricum, nu poți schimba nimic și nu poți trăi mereu cu gândurile la trecut. Deci, este mai bine să accepți schimbare ași să nu stagnezi, ci să te miști împreună cu lumea.

4. Învață de la ceilalți

Niciodată să nu te consideri cel mai deștept, chiar și atunci când nu mai ești tânăr. Vârsta nu este întotdeauna un indicator al înțelepciunii și inteligenței. Acceptă faptul că există oameni care sunt mai deștepți decât tine și, dacă întâlnești astfel de persoane, nu încerca să demonstrezi că ești totuși mai deștept, ci încearcă să înveți ceva de la ei.

5. Alocă timp pentru tine și pentru odihnă în fiecare zi

Nu uita să te odihnești pentru a-ți aduna puterile. Și este foarte sănătos să petreci măcar câteva minute în fiecare zi singur, pentru a-ți asculta gândurile în liniște, pentru a analiza calm ceea ce se întâmplă în viață, pentru a reflecta la ce ai de făcut în continuare, pentru a-ți evalua succesele și greșelile. Acest lucru te va ajuta să iei decizii mai calm și te va face puțin mai liniștit.

6. Învață să înțelegi oamenii din jurul tău

Învață să crezi că toți oamenii sunt diferiți și se comportă în moduri diferite, la fel ca și viața, comportamentul și dorințele fiecăruia sunt unice. Iar dacă o persoană trăiește sau acționează într-un mod care nu îți place sau nu corespunde așteptărilor tale, asta nu înseamnă că nu are dreptate. Pur și simplu, este diferită. Nu este nici bună, nici rea, este doar diferită, la fel cum și tu ești diferit pentru ea.

Aceste reguli nu sunt atât de greu de aplicat în viață, dar ele îi fac pe oameni să mediteze mai mult și să devină mai liniștiți, experimentând mai des stări de armonie și fericire.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!