6 obiceiuri care dăunează creierului și ar trebui să le eviți

6 obiceiuri care dăunează creierului și ar trebui să le eviți

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 October 2021 in Dezvoltare PersonalaSanatateSfaturi

Experții au stabilit că stilurile de viață moderne perturbă conexiunile neuronale, făcându-ne mai puțin productivi, incapabili de creativitate și chiar cu mintea îngustă. Pentru a evita sau a remedia acest lucru, trebuie să fii conștient de obiceiurile rele care dăunează creierului.

Efectul catastrofal al lipsei de interacțiune

De când munca la distanță a devenit un lucru normal, mulți oameni au descoperit că trăiesc în dormitor – mănâncă, bea, dorm și lucrează în același loc. Singurul „exercițiu” pe care îl fac este să primească alimentele comandate acasă. Acest lucru nu reprezintă un efort prea mare, poate doar financiar.

Un stil de viață sedentar duce la o schimbare în rău a neuronilor și este direct legat de boli de inimă, obezitate, depresie, demență și ca n cer. Munca pe termen lung la computer duce la scăderea nivelului de oxigen din organism și, în consecință, la oboseală și concentrație slabă. În timp ce tastăm, fără să ne dăm seama, ne ținem respirația, sau ne ajustăm respirația în funcție de ritmul de tastare.

Este timpul ca toată lumea să accepte un fapt simplu: mișcarea este bună. În timpul activității fizice, se eliberează endorfine, care mențin inima sănătoasă și permit creierului să funcționeze mai bine.

Nu trebuie să mergi la sală sau să angajezi un antrenor. 20-30 de minute de mișcare sau, de exemplu, regula care este acum populară de „10.000 de pași pe zi” este tot ce ai nevoie. Nu uita, mișcarea înseamnă viață!

Afluxul imens de informații noi în fiecare zi

Consumați aproximativ 34 de GB de informații pe zi. Ucigașul concentrării numărul 1 este navigarea constantă pe Internet: vizualizarea e-mailurilor, notificări, discuții pe rețelele sociale și multe altele.

Încercați să minimizați cantitatea de conținut pe care o consumați zilnic, în special prin limitarea vizualizării postărilor, lucruri banale care îți ocupă mintea inutil. Mai bine să citești articole, cărți. Vă menține concentrat și vă ajută să vă focusați atenția asupra a ceea ce este important.

Acum am dezvoltat altfel de stres – stresul de like – verificăm de 100 de ori cine ne-a apreciat noua fotografie postată, verificăm ce au mai postat cunoștințele și ne pierdem timpul cu tot felul de conversații inutile, toate acestea pun presiune suplimentară pe creierul nostru.

Muzica tare

Folosirea căștilor cu anulare a zgomotului vă poate deteriora auzul.

Chiar și fără să folosiți căști, aveți grijă la muzica tare. Dăunează creierului mai mult decât ne putem imagina. Dacă vreți să ascultați muzică, selectați un volum care să vă poată permite ascultarea propriilor gânduri, fără să fiți bruiat, acesta este volumul perfect.

Vizionarea reality-show-urilor

Reality show-urile sunt alimente nesănătoase pentru creier. Ceea ce privești are un anumit efect subconștient: dezvolți aceleași emoții și calități pe care le vezi pe ecran. Acest lucru are un impact semnificativ asupra conștiinței, dispoziției și comportamentului.

Se pot spune multe despre personalitatea unei persoane doar știind ce conținut urmărește. Conținutul video de calitate scăzută te va face să îți reduci capacitatea intelectuală.

Fă de două ori mai mult decât ar trebui, și jumătate din cât ai putea

În ultimii ani, multitasking-ul a fost promovat ca o trăsătură dorită în rândul oamenilor și adesea își găsește locul și în fișele posturilor pentru multe locuri de muncă. Cu toate acestea, creierul uman nu este conceput pentru a face mai multe sarcini. Nu poți să faci două lucruri și să acorzi aceeași atenție ambelor. Numai computerele sunt capabile de acest lucru.

Cercetările psihologice au arătat că multitasking-ul consumă de fapt mai mult timp decât economisește, în timp ce distruge creșterea concentrării și creativității.

Teama de a nu avea timp pentru face tot ceea ce ți-ai propus este motivul pentru obiceiul de a face multitasking. Trebuie să scăpați de această atitudine, pentru că pune prea mult stres pe creierul vostru și în timp, nu veți putea realiza în mod corect nicio activitate.

Limitați aportul de zahăr

Trăim într-o lume în care zahărul este peste tot. Cel mai mare business este să vinzi zahărul la un preț cât mai scump. Nu există alimente procesate care să nu conțină măcar o formă de zahăr – pur și simplu pentru că dă dependență și ajută mărcile alimentare să vândă mai mult. Trebuie să fiți atenți la acest lucru, deoarece consumul de zahăr perturbă fluxul de sânge în creier.

Consumul excesiv de zahăr duce la depresie, tulburări de memorie, scăderea concentrării și încetinirea tuturor proceselor de gândire.

Alături de aceste sfaturi, nu uitați de elementele de bază ale sănătății creierului. Asta înseamnă o alimentație adecvată, un somn confortabil beți suficientă apă – nu uitați că suntem făcuți din aproximativ 70% apă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!