6 nutrienți necesari pentru alimentarea creierului

6 nutrienți necesari pentru alimentarea creierului

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 June 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Specialiștii spun că, pentru a funcționa la capacitate maximă, creierul nostru are, la rândul său, nevoie de o alimentație corectă. Puțini știu faptul că o alimentație incorectă poate duce la consecințe destul de grave: tulburări psihice, scăderea abilităților cognitive legate de vârstă și alte tulburări progresive.

În schimb, creșterea cantității de substanțe necesare creierului în alimentația zilnică (așa cum arată rezultatele cercetărilor) poate îmbunătăți memoria și erudiția.

De aceea este atât de important să asigurăm creierului nostru cantitatea necesară de substanțe nutritive, pentru a ne menține sănătatea mentală și capacitatea de gândire.

Cele șase vitamine indispensabile pentru funcționarea normală a creierului

1. Acidul folic (vitamina B9) – o vitamină necesară pentru creșterea și dezvoltarea sistemului circulator și a sistemului imunitar. În plus, acidul folic joacă un rol important în producerea aminoacizilor și formarea țesutului nervos. Jumătate din rezervele totale de acid folic din organism sunt conținute în ficat, de aceea leziunile acestuia pot duce la deficiență de vitamina B9.

Putem completa necesarul de acid folic prin introducerea în alimentația noastră a unor alimente precum sparanghelul, spanacul, lintea, pâinea integrală și mierea. Absorbția vitaminei B9 depinde în mare măsură de prezența altor vitamine din grupul B în organismul nostru. Bolile care apar ca rezultat al deficienței de vitamina B9 și a altor vitamine din acest grup sunt în principal caracteristice copiilor.

Studiile efectuate pe șoarecii în vârstă au arătat că, cu ajutorul acidului folic, memoria acestora s-a îmbunătățit semnificativ în decurs de 8 săptămâni.

2. Tiamina (vitamina B1) este un alt membru al grupului de vitamine B, care este prezentă în cantități mari în creier și în țesuturile nervoase. Tiamina joacă un rol important în procesul de conducere a impulsurilor nervoase.

Deficiența acută de vitamina B1 poate duce la dezvoltarea sindromului Korsakoff, rezultând o tulburare cronică a memoriei, care este observată cel mai des la persoanele dependente de alcool sau la persoane care au boli grave, cum ar fi SIDA.

3. Calciu. Fără un mineral important ca calciul, creierul nostru nu poate funcționa nici el. Calciul joacă un rol principal în reglarea transmiterii impulsurilor nervoase și în controlul excitabilității nervoase. Țesutul osos al organismului conține suficient calciu, astfel încât nivelul scăzut de calciu întâlnit este extrem de rar.

Cu toate acestea, administrarea anumitor medicamente poate scădea nivelul de calciu, ceea ce duce, la rândul său, la diferite probleme de sănătate.

4. Acidul ascorbic, mai cunoscut sub numele de vitamina C, întărește procesele de regenerare și crește rezistența organismului la infecții. În plus, vitamina C protejează creierul de distrugerea celulelor în procesul de stres oxidativ. Cantitatea cea mai mare de acid ascorbic este observată în creier.

Din păcate, nu putem forma rezerve de această vitamină în organismul nostru, de aceea este atât de important să ne asigurăm aportul zilnic din alimente (doza zilnică nu trebuie să fie mai mică de 90 mg). Cea mai mare cantitate de vitamina C se poate obține prin consumul de legume verzi și citrice.

5. Zincul este, de asemenea, un element vital necesar pentru funcționarea normală a oricărei celule din organism, deoarece face parte din enzime și complexe care susțin funcțiile fiziologice importante ale organismului. Cea mai mare cantitate de zinc este conținută în creierul frontal.

Până în prezent, oamenii de știință nu pot explica rolul zincului în menținerea funcționării normale a creierului, dar în timpul cercetărilor s-a demonstrat că deficiența acestui mineral este direct legată de tulburările psihologice și neurologice.

De exemplu, tulburările de homeostazie a zincului au fost identificate la pacienții cu boala Alzheimer și Parkinson. Putem obține cantitatea necesară de zinc prin consumul următoarelor alimente: carne de vită, creveți, semințe de dovleac și prin intermediul suplimentelor alimentare pe bază de zinc.

6. Magneziu. Un alt element este magneziul, necesar pentru transformarea vitaminelor din grupul B într-o formă activă. Problema este că dacă luați majoritatea vitaminelor separat de magneziu, acestea nu se vor absorbi și nu vor avea niciun efect, deoarece ele sunt absorbite doar în complex.

Studiile pe șoarecii în vârstă au arătat că administrarea suplimentelor de magneziu îmbunătățește semnificativ performanța și memoria pe termen lung.

De asemenea, s-a constatat că magneziul, care este prezent în membranele celulare, joacă un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase. De aceea, nivelul de magneziu și calciu din organism trebuie să fie în concordanță cu norma pentru a preveni excitabilitatea excesivă a sistemului nervos. Deficiența oricăruia dintre acestea poate duce la afecțiuni neurologice.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!