6 motive pentru care este bine să mâncăm încet: impactul alimentației conștiente asupra sănătății intestinale și a creierului

6 motive pentru care este bine să mâncăm încet: impactul alimentației conștiente asupra sănătății intestinale și a creierului

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 March 2023 in SanatateSfaturi

Problemele digestive cu care ne confruntăm sunt datorate atât compoziției alimentelor moderne, cât și modului în care le consumăm. Sistemele noastre de reglare a proceselor biologice sunt proiectate astfel încât semnalizarea oricărei reacții începe întotdeauna în creier.

Există o fază a procesului de digestie numită faza cefalică. După cum sugerează și numele, digestia începe „în creier”.

În primul rând, creierul se pregătește, apoi se produce un amestec hormonal necesar pentru declanșarea reacțiilor fiziologice.

De aceea, mâncatul imediat după gătit contribuie la vindecarea tractului gastro-intestinal, deoarece organismul are suficient timp pentru a activa toate sistemele necesare.

Dar nu întotdeauna avem această posibilitate, nu-i așa?

Vestea bună este că mestecatul încet a alimentelor nu este doar o parte importantă a procesului de digestie (măcinarea și prelucrarea cu ajutorul salivei), ci și o parte a fazei cefalice – percepția senzorială.

Adică, chiar dacă nu aveți timp să gătiți înainte de masă, puteți oferi organismului o mică întârziere atunci când consumați alimente mai încet.

De ce este important să mestecăm mâncarea încet?

Mestecatul încet ajută la o funcționare mai eficientă a intestinului. Activăm nervul vag și sistemul nervos parasimpatic, care este responsabil de relaxare și, prin urmare, de absorbția calitativă a substanțelor nutritive.

Nu mai suprasolicităm sistemul digestiv. De asemenea, trebuie să evităm stresul digestiv – atunci când bucăți prea mari ajung în stomac și intestine, există riscul de indigestie și chiar de reacții inflamatorii. Ideal ar fi să mestecăm mâncarea cât mai mult, până când se transformă într-o pastă. Balonarea și disconfortul apar adesea din cauza faptului că aerul ajunge în sistemul digestiv împreună cu alimentele, ceea ce este inacceptabil.

Stomacul și pancreasul se pot pregăti pentru venirea mâncării. Dacă nu mestecăm bine hrana, organismul nu reușește să pregătească suficient suc gastric și enzime pancreatice. Toate aceste condiții împreună contribuie la dezvoltarea sindromului de creștere bacteriană excesivă în intestinul subțire.

Este mai ușor să slăbiți și să vă controlați greutatea. Mestecatul încet și îndelungat stimulează sinteza de energie și termogeneză – adică ardeți mai multe calorii în proces. Un detaliu plăcut pentru cei care doresc să slăbească.

Creierul este antrenat. Imaginați-vă, mestecarea înceată a hranei activează mai multe zone ale creierului – iar el are nevoie de exerciții. La fel de mult ca întregul corp. Studiile leagă abordarea conștientă a alimentației de prevenirea formării plăcilor beta-amiloid, care contribuie la neurodegenerare. În proces, fluxul de sânge către creier se îmbunătățește și se crește activitatea neuronilor.

Peristaltismul se normalizează. Cu cât mestecăm mai mult hrana, cu atât este mai mare activitatea tractului gastrointestinal.

Ce se întâmplă în cazul prelucrării inadecvate a alimentelor în gură:

Se reduce producția de acid clorhidric, ceea ce înseamnă că nu doar absorbția proteinelor și a altor nutrienți importanți se va înrăutăți, ci și microbii din mediul extern se vor simți excelent.

Enzimele digestive și acizii biliari trebuie să lucreze mai mult, ceea ce duce la modificări nefavorabile ale pH-ului intestinului subțire. Acest lucru poate cauza dureri, balonare, disconfort, flatulență, tulburări de peristaltism și alte neplăceri.

Reguli de bază:

Mestecați alimentele cu atenție – de cel puțin 15 ori. Acest lucru vă va permite să absorbiți maximum de nutrienți și să evitați senzația de greutate și disconfort. Pe termen lung, această abordare ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, deoarece senzația de sațietate durează mai mult timp.

Ia bucăți mici. O bucată nu trebuie să depășească dimensiunea unei lingurițe sau furculiței.

Furculița sau lingura pe masă. Puneți tacâmurile pe masă atunci când mestecați – acest lucru încetinește ritmul alimentelor și permite creierului să proceseze semnalele intrate corect.

Mâncarea trebuie să fie caldă. În măsura posibilităților, respectați această regulă! Alimentele reci și cu atât mai mult cele înghețate nu permit tractului digestiv să efectueze corect procesele digestive.

Mâncarea trebuie să fie estetică, să aibă o decorare frumoasă și să conțină doar alimente care vă provoacă senzații plăcute. Acest lucru este extrem de important pentru faza cefalică și pregătirea tractului digestiv!

Porțiile trebuie să fie mici. În orice caz, ele se vor reduce automat atunci când începeți să practicați consumul conștient.

Dacă aveți deja probleme digestive, se recomandă adăugarea enzimelor vegetale și, eventual, a acizilor biliari și a probioticelor recomandate de gastroenterolog, pe lângă mâncatul conștient și o alimentație sănătoasă.

În cazul unui disconfort sau greutate accentuată, nu ar trebui să beți lichide în timp ce mâncați. Pentru persoanele sănătoase, acest lucru este permis.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!