6 boli care pot fi transmise de pisici

6 boli care pot fi transmise de pisici

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 March 2022 in SanatateSfaturi

Pisicile sunt unele dintre cele mai întâlnite animale de companie și trebuie îngrijite bine, deoarece atunci când sunt lăsate netratate, pot fi un loc perfect pentru anumiți paraziți, ciuperci, bacterii și viruși și pot transmite boli oamenilor atunci când intră în contact cu fecalele, saliva, urina, păr sau zgârieturi, de exemplu.

Prin urmare, pentru a evita îmbolnăvirea și pentru a menține sănătatea pisicii, este important să o duceți la veterinar cel puțin o dată pe an pentru examinare și vaccinare și deparazitare.

Principalele boli care pot fi transmise de pisici, mai ales atunci când nu sunt corect îngrijite:

1. Alergie respiratorie

Blana de pisică este una dintre principalele cauze ale alergiilor respiratorii, și se poate observa prin simptome alergice precum strănutul, umflarea pleoapelor, problemele de respirație și chiar astmul la unele persoane. Prin urmare, persoanele care sunt alergice la pisici sunt sfătuite să evite contactul și să nu le aibă acasă.

2. Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o boală infecțioasă cauzată de parazitul Toxoplasma gondii, care are ca gazdă pisicile netratate și oamenii ca intermediari. Transmiterea are loc prin inhalarea sau ingestia unei forme infecțioase a parazitului, care poate apărea prin contactul cu fecalele pisicilor infectate.

Primele simptome apar intre primele 10 si 20 de zile de la contact iar principalele sunt: ​​cefalee, durere in gat, pete roșii pe corp, febră și dureri musculare. Dacă femeile gravide sunt infectate, este important să se înceapă tratamentul cât mai curând posibil, deoarece acest parazit poate traversa placenta și poate infecta bebelușul, ceea ce poate provoca malformații.

De aceea, este important să ai grijă atunci când manipulezi coșul de gunoi, este recomandat să folosești o mănușă sau o pungă mică de plastic, iar apoi să arunci fecalele și urina în coșul de gunoi sau toaletă, clătind imediat după zona. Aceste măsuri trebuie luate indiferent dacă pisica este bolnavă sau nu, deoarece animalul poate fi infectat fără simptome.

3. Herpes zoster

Pecinginea apare cel mai adesea prin contactul pielii cu pisicile care trăiesc în aer liber sau care sunt în contact constant cu alte pisici. Astfel, pentru că sunt mai expuși mediului înconjurător, este mai probabil să intre în contact cu diferite ciuperci și să le transmită oamenilor și să provoace pecingine.

Prin urmare, pentru a evita dezvoltarea infecțiilor fungice care trebuie tratate cu medicamente antifungice în conformitate cu sfatul medicului, cum ar fi ketoconazolul, este important să se evite contactul cu pisicile care nu au fost deparazitate și vaccinate.

4. Infecția cu Bartonella Henseli

Bartonell Henseli este o bacterie care poate infecta pisicile și poate fi transmisă la om prin zgârieturi cauzate de aceste animale. După zgâriere, bacteriile intră în organism și pot provoca o infecție pe pielea persoanelor care au sistemul imunitar deficitar. În plus, pentru a evita riscul de transmitere, este important să respectați graficul de vaccinare a pisicii.

5. Sporotricoza

Sporotricoza se poate transmite prin mușcătura sau zgârietura unei pisici infectate cu o ciupercă patogenă, Sporothrix schenckii. Tratamentul poate fi cu medicamente antifungice, cum ar fi tioconazolul, sub îndrumări medicale. Când un animal are această boală, de obicei apare pe piele acestuia răni care nu se vindecă, iar cu cât boala este mai avansată, cu atât pot apărea mai multe răni.

Această ciupercă se poate transmite între pisici în timpul luptei când se zgârie sau mușcă, iar singura modalitate de a lupta împotriva bolii este utilizarea unui medicament prescris de un medic veterinar.

6. Anchilostoma

Ancilostoma este o boală cauzată de parazitul Ancilostoma duodenale sau Necator americanus, care pătrunde în pielea umană și poate provoca sângerări la nivelul ficatului, tuse, febră, anemie, pierderea poftei de mâncare și oboseală la om.

Pentru a se proteja, oamenii ar trebui să evite să meargă desculți în casă și în curte, unde pisica are acces și își poate nevoile. In plus, cel mai sigur mod este ca pisica să aibă un cos cu nisip propriu pentru ca aceasta să urineze și să își facă nevoile mereu în același loc și într-o maniera mai igienica.

Pe lângă aceste măsuri de precauție, animalul mai trebuie să fie vaccinat și să meargă la veterinar cel puțin o dată pe an pentru a-i evalua starea de sănătate și pentru a asigura o viață sănătoasă pentru întreaga familie.

Cum să evitați aceste boli

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să evitați bolile transmise de pisici:

Du-ți pisica în mod regulat la veterinar pentru ca acesta să fie vaccinată și să primească un tratament adecvat;

Spălați-vă mâinile cu apă și săpun întotdeauna după ce atingeți sau vă jucați cu o pisică;

Aveți grijă când manipulați fecalele, folosiți mănuși sau o pungă de plastic pentru a le ridica și apoi duceți-le la gunoi, ambalat corespunzător în saci, sau aruncați-le în toaletă;

Schimbați așternutul pentru pisici în mod regulat;

Spălați locurile în care pisica are obiceiul de a sta.

Deși spălatul la pisici nu este recomandat de către medicii veterinari, este important să păstrați aceste animale curate, mai ales dacă au obiceiul de a ieși afară, deoarece pot intra în contact cu microorganisme cauzatoare de boli care pot fi transmise la om.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!