5 sfaturi înțelepte și utile transmise de legendarul Hipocrate

5 sfaturi înțelepte și utile transmise de legendarul Hipocrate

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 July 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Hipocrate a fost un renumit medic și filosof din Grecia antică, considerat părintele medicinei occidentale. Numele său a devenit un simbol al eticii și profesionalismului medical, iar lucrările și principiile sale sunt încă utilizate în medicină și sănătatea publică.

Așadar, mai jos sunt prezentate cele 5 sfaturi înțelepte lăsate de Hipocrate:

1. “Primum non nocere” – “În primul rând, să nu faci rău”

Acesta este primul și cel mai important principiu al lui Hipocrate. Înseamnă că un medic trebuie să se străduiască în primul rând să nu aducă vătămare pacientului și să-l ajute să-și recapete sănătatea. Acest principiu a devenit fundamentul eticii medicale și este relevant și în prezent.

Acest principiu se aplică, de altfel, și pacienților. Automedicația este adesea periculoasă. Mulți oameni și-au afectat grav sănătatea folosind metode neconforme de vindecare.

Dar la fel de periculos este și alegerea unui medic neexperimentat. În unele cazuri, mai ales atunci când există îndoieli cu privire la corectitudinea tacticii, merită să căutați sfatul altui specialist.

2. “Hrana să fie medicament, iar medicamentul să fie hrană”

Hipocrate considera că o alimentație corectă și un stil de viață sănătos pot ajuta la prevenirea multor boli. El susținea că hrana ar trebui să fie nu doar gustoasă, ci și benefică pentru sănătate.

Astăzi, mulți experți în științele medicale vorbesc despre importanța unei alimentații corecte. Mai multe studii științifice moderne arată că alimentația sănătoasă și obiceiurile alimentare corecte sunt motivul pentru care oamenii din anumite zone trăiesc mai mult.

Ar fi interesant să aflăm ce ar spune Hipocrate dacă ar merge prin anumite raioane ale unui supermarket modern. “Dulciuri, margarină, sosuri cu grăsimi și zahăr, mezeluri ieftine – toate acestea sunt otrăvuri pentru organism.

3. Medicul trebuie să înțeleagă natura omului

Hipocrate considera că pentru a trata un om, medicul trebuie să cunoască atât natura sa fizică, cât și cea psihologică. El îndemna pe discipolii săi să acorde atenție pacienților ca ființe integrale, nu doar la simptomele lor.

Din acest punct de vedere, sunt absolut de acord cu el, de aceea subliniez de mai multe ori în articolele mele că multe afecțiuni sunt generate în mintea noastră, iar obiceiurile rele ale corpului conduc la apariția problemelor psihologice, care, la rândul lor, duc din nou la apariția bolilor. Acesta este un cerc vicios pe care trebuie să-l întrerupem.

4. “Medicii trebuie să trateze bolnavul, nu boala”

Acesta este un principiu foarte important. Hipocrate, care a trăit acum 25 de secole, înțelegea că fiecare persoană este unică și tratamentul trebuie să fie adaptat nevoilor individuale ale fiecărui pacient.

El îndemna discipolii săi să țină cont de vârstă, gen, starea fizică și psihică a pacientului, precum și de mulți alți factori.

5. “Este mai ușor să previi boala decât să o tratezi”

Hipocrate susținea că prevenirea bolilor este mai importantă și mai ușoară decât tratamentul. El îndemna oamenii să ducă un stil de viață sănătos, să nu mănânce prea mult, să nu abuzeze de alcool, să fie mai activi și să învețe să-și controleze emoțiile.

Are perfectă dreptate. Cu cât starea organismului este mai rea, cu atât mai dificil este să scăpăm de boală. Cei care își păstrează sănătatea, suferă mult mai rar de boli.

Experții și oamenii de știință din întreaga lume citează în continuare legendarul Hipocrate. Prin urmare, e bine să ascultăm de sfaturile sale înțelepte și să încercăm să le aplicăm în viața noastră.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!