5 sfaturi înțelepte de la chinezi despre cum să-ți îmbunătățești relațiile cu oamenii

5 sfaturi înțelepte de la chinezi despre cum să-ți îmbunătățești relațiile cu oamenii

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 September 2023 in CitateDezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Chinezii își învață copiii să simtă subtil reciprocitatea, considerând-o temelia relațiilor solide. Dacă o persoană este dispusă să ofere la fel de mult cât primește de la tine, atunci o legătură poate fi formată. Și nu contează cine sunt aceștia – doi îndrăgostiți, prietene, surori, frați, colegi sau mamă și fiu.

Scopul principal al chinezilor nu este să aducă beneficii societății, ci să se cunoască pe ei înșiși. Cei care ating acest nivel nu vor “să se sacrifice pentru alții, să pună la cale planuri și să facă răutăți”.

Am adunat 6 sfaturi înțelepte chinezești la care merită să ascultăm:

Sfatul nr. 1

Fă fericiți pe cei din jurul tău și cei îndepărtați vor veni către tine.

“Uite ce soție mi-a dat Dumnezeu!”, “Nu am avut noroc cu soțul meu”, “Nu vreau să știu nimic de mama mea (sau tatăl meu)”, “Copiii m-au dezamăgit”, “În familie nu e lipsă de stricăciuni.”

Ați auzit astfel de fraze? Eu, de multe ori. Oamenii se plâng că relațiile nu merg bine, se enervează pe toate și pe toți.

Dar nu le vine în minte să încerce opusul. Să înceteze să lupte și să încerce să ofere fericire. Fericirea se întoarce doar la cei care știu să o genereze.

Sfatul nr. 2

Trebuie să faci diferența dintre cei care îți vorbesc în timpul lor liber și cei care își fac timp să vorbească cu tine.

Nu merită să îți pierzi timpul cu cei care nu își doresc să-și petreacă timpul cu tine. Chiar dacă îți dorești foarte mult… Chiar dacă te simți foarte singur… Va deveni doar mai rău.

Sfatul nr. 3

Poți învăța, dar fără modestie, arta nu înalță.

Chinezii pun modestia, tactul și respectul deasupra oricărei cunoștințe. Este dificil să înveți să rezolvi probleme dificile, dar este și mai dificil să înveți să te stăpânești: să nu vorbești dacă nu ți se cere, să nu insiști asupra punctului tău de vedere, să nu încalci spațiul personal cu întrebări necuviincioase.

Sfatul nr. 4

Dacă cineva știe că nu știe – învață-l.

Dacă cineva știe că știe – ascultă-l.

Dacă cineva nu știe că nu știe – trezește-l.

Dacă cineva nu știe că nu știe – fugi de el.

A trebuit să citesc de trei ori acest sfat înainte de a înțelege sensul spus. Cu cât de multe misiuni diferite ne prezentăm în viețile celorlalți…

Sfatul nr. 5

Cel care îți arată defectele nu este întotdeauna dușmanul tău; cel care vorbește despre meritele tale nu este întotdeauna prietenul tău.

Este foarte dificil să înveți să distingi între încercările de a fi devalorizat și criticile constructive, complimentele sincere și lăuda excesivă. Dar stăpânind această artă, te vei proteja de iluzii și dezamăgiri.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!