5 sfaturi ale lui Einstein către tânăra generație despre cum să trăiască

5 sfaturi ale lui Einstein către tânăra generație despre cum să trăiască

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 September 2023 in CitateDe SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Încă mai crezi că toate necazurile tale vin din lipsa banilor? Einstein gândește altfel. El a fost obișnuit să gândească neconvențional, lucru care l-a ajutat să își inscripționeze numele în istorie.

Evreii spun: dacă ai scăpat un ban și o carte, ridică mai întâi cartea. O metaforă care subliniază prețuirea cunoașterii. Dar a ști nu este suficient. Trebuie să știi cum să folosești propria ta minte, oportunitățile și banii.

Un cunoscut de-al meu spunea acum trei ani: pentru a rezolva toate problemele primare, a mă relaxa și a trăi, am nevoie de un milion de lei. L-am întâlnit zilele trecute și l-am întrebat cum stă. A spus că acum are nevoie de trei milioane de lei pentru a-și rezolva toate problemele și a trăi fericit. Problemele au propria lor inflație.

Dar ceva îmi spune că nu va fi suficient nici trei milioane. Vor apărea noi vulnerabilități care trebuie urgent remediate. Iar lupta nu trebuie dusă împotriva mucegaiului, ci împotriva umidității.

Einstein a spus: Imaginația este totul. Reprezintă previzualizarea evenimentelor viitoare.

Cuvinte geniale. Oamenii inteligenți nu se bazează doar pe experiența lor și pe cea a altora, ci pot să previzioneze variantele de evoluție a evenimentelor cu care nu s-au confruntat înainte.

Pentru a găsi o ieșire dintr-o situație dificilă, nu este suficient să te bazezi pe opinia unui expert. Trebuie să îți imaginezi singur cum ar putea să se termine totul și cum să eviți asta. Pentru aceasta, oamenilor le trebuie imaginație, abilitatea de a visa.

Un politician cunoscut a fost întrebat despre secretul succesului său. El a răspuns: cel mai important lucru este să-ți imaginezi că ai pierdut deja. Și să te gândești la trei variante de acțiune. Dacă puteți rula aceste imagini în mintea voastră, sunteți invincibili.

Imaginația este mai importantă decât cunoașterea. Cunoașterea are limite. Imaginația cuprinde întreaga lume, spune savantul.

Însă cum să o dezvolți?

Să citești mai mult, să asculți mai mult și să te uiți mai puțin. Să vizitezi locuri noi, să te cunoști cu oameni care sunt fundamental diferiți de tine.

Încă un motiv pentru care trebuie să îți dezvolți urgent abilitățile intelectuale:

Problemele nu pot fi rezolvate la același nivel de gândire care le-a creat.

Veți rezolva problemele de ieri dacă mâine deveniți mai puternic, mai deștept și mai prevăzător.

Nu trebuie să te compari

Toți suntem genii. Dar dacă veți judeca un pește după abilitatea sa de a urca într-un copac, va trăi toată viața considerându-se prost. Ce se întâmplă cu omul în urma comparației? El face judecăți de valoare asupra obiectelor, oamenilor, faptelor și fenomenelor: asta e bine, asta e rău, acesta e sărac, acela e bogat. Acestuia i-a mers bine, dar aceluia nu prea.

Oamenii văd doar vârful aisbergului și se grăbesc să pună clișeele lor pe alții. Renunță la critică, la bârfe și la presupuneri. La tiparele și riglele cu care măsurați tot ceea ce se întâmplă. Angajați-vă în ceea ce vă aduce bucurie și beneficii. Cel puțin veți înceta să îi invidiați pe ceilalți. Și asta nu e puțin.

Nu vă opriți din mișcare

Viața este precum mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul, trebuie să te miști.

Dacă credeți că programa școlară și cea universitară sunt o bază solidă cu care puteți trăi mulți ani, vă înșelați. Criticul literar Belinski credea că cine nu progresează înainte nu stă pe loc, ci se rostogolește rapid înapoi. Acest lucru nu se aplică doar hranei pentru minte, ci și activității fizice.

Concentrați-vă pe scop

Dacă doriți să duceți o viață fericită, trebuie să vă atașați de scop, nu de oameni sau lucruri.

Orice dependență – fie că e vorba de cea financiară sau emoțională – distruge individul, îl face sclav. Am cunoscut câțiva oameni care sunt conduși de sentimentele și iluziile lor și se împiedică singuri să trăiască fericit.

Și un ultim sfat valoros:

Există doar două moduri de a-ți trăi viața. Primul – ca și cum nu există minuni. Al doilea – ca și cum totul în lume este o  minune.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!