V-ați întrebat vreodată cât de mult vă iubiți pe voi înșivă? Iubirea față de sine necesită timp și efort, însă mulți dintre noi nu știu de unde să înceapă. Poate veți crede că vă iubiți, dar în realitate, nu este așa. Prin urmare, este important să fiți atenți la semnele mici că nu ne iubim suficient și că nu ne acceptăm așa cum suntem.
Iată câteva semne care vă pot ajuta să determinați dacă aveți nevoie să vă creșteți iubirea față de voi înșivă:
1. Simțiți vinovăție atunci când vă acordați timp pentru voi înșivă.
Primul semn că nu vă iubiți suficient este că vă simțiți rău sau vinovați când vă acordați timp pentru voi înșivă. Acest lucru se poate datora lipsei de încredere că meritați acest lucru sau că este greșit sau egoist să vă puneți pe primul loc.
Nu puteți găsi timp pentru odihnă sau pentru a face o scurtă siestă atunci când corpul vostru vă spune că aveți nevoie de asta. Sau poate că nu aveți niciodată timp să citiți o carte preferată timp de 30 de minute atunci când sunteți copleșiți, pentru a vă deconecta și a oferi creierului o pauză.
În cele din urmă, vă este dificil să stabiliți limite cu prietenii, familia și colegii, astfel încât să vă fie greu să spuneți “nu” atunci când este benefic pentru binele vostru. Dacă toate acestea se aplică vouă, atunci cu siguranță nu vă iubiți suficient.
2. Vă îndrăgostiți în mod constant de persoane toxice.
V-ați întrebat vreodată de ce continuați să vă îndrăgostiți de persoane toxice?
În primul rând, este important să recunoașteți în mod obiectiv semnele unui partener toxic, cel mai important semn fiind modul în care acea persoană vă tratează rău, vă umilește sau vă insultă. Cu toate acestea, identificarea unui partener toxic poate fi adesea dificilă, deoarece dragostea ne orbește. Puteți atrage astfel de parteneri dacă, în adâncul vostru, nu vă iubiți suficient și nu înțelegeți că meritați mult mai mult.
3. Vă cereți mereu scuze pentru lucrurile pentru care nu este nevoie să vă cereți scuze.
Cererea constantă de scuze când nu este necesară este un semn al fricii de conflict. Acest lucru se întâmplă și atunci când sunteți concentrați pe nevoile altor persoane și vă neglijați propriile nevoi. Toate acestea indică absența iubirii față de voi înșivă.
4. Vă criticați pentru eșecurile din trecut.
Ați observat vreodată că vă gândiți continuu la greșelile din trecut, chiar dacă ele rămân doar în amintiri îndepărtate?
Există câteva motive adânc înrădăcinate pentru care raționamentul vostru nu poate calma critica internă. Criticul intern de fapt ne descurajează să mergem mai departe. Prin urmare, auto-compasiunea și bunătatea față de voi înșivă sunt instrumente mai puternice care vă permit să recunoașteți o greșeală și să mergeți mai departe.
5. Nu aveți încredere în voi înșivă și în intuiția voastră.
Rătăcirea mentală în reexperimentarea greșelilor din trecut poate duce la un cerc vicios al lipsei de încredere în voi înșivă. Acest lucru poate lua forma unor îndoieli constante cu privire la propriile voastre capacități.
Dacă vă spuneți adesea că nu puteți face ceva sau că nu sunteți capabili, acestea sunt semne de avertizare care indică faptul că trebuie să schimbați relația cu voi înșivă.
6. Vă tratați prea aspru.
Auto-critica este bună pentru a ne ajuta să identificăm greșelile și să creștem. Cu toate acestea, dacă nu puteți să vă priviți în oglindă fără să menționați cât de murdar este părul vostru, cât de uscată este pielea sau cât de mult v-ați îngrășat în ultima vreme, ar trebui să vă gândiți la asta.
Iubirea față de sine este fundamentul iubirii necondiționate față de ceilalți și a unei vieți împlinite în general.