5 semne că ai fost crescut de o mamă „toxică”.

5 semne că ai fost crescut de o mamă „toxică”.

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieRelatiiViata

Relațiile toxice afectează oamenii indiferent de vârstă. Însă cea mai profundă traumă poate veni din copilărie, de la părinții toxici, cel mai adesea mamă. Cum să treci peste traume psihologice și să scapi de cătușe? Despre pașii care trebuie făcuți pe calea libertății vom vorbi în acest articol.

Cum să îți dai seama dacă ai fost crescut de o mamă „toxică”?

Se întâmplă ca mamele să-și trateze copiii prea dur iar aceștia să aibă amintiri negative pe care le poartă cu ei toată viața. Adesea, acest lucru vă împiedică să construiți relații sănătoase și armonioase cu alte persoane.

1. Amintirile tale din copilărie sunt asociate cu negativitatea.

Dacă, amintindu-ți de mama, ai un sentiment de anxietate, iritare, frică, atunci cu siguranță există o problemă. Simți că îi invidiezi pe cei care au o relație bună cu părinții lor?

Crezi că ți-ai iertat mama cu mult timp în urmă și acum încerci să găsești greșeli la tine? Cel mai probabil, pur și simplu încerci să suprimi emoțiile negative, considerându-te un copil dificil și crezând că mama ta te-a crescut în cel mai bun mod posibil, pentru că a avut multe alte probleme. Astfel de gânduri nu vă vindecă trauma emoțională, ci pur și simplu vă ajută să închideți ochii la realitate.

2. Răspundeți la un conflict cu supunere sau agresivitate.

Copiii crescuți de părinți toxici aleg adesea metode disfuncționale de rezolvare a conflictelor. Dacă încerci să eviți situațiile conflictuale cu orice preț, atunci sufletul tău a fost afectat în copilărie. Dacă sufletul tău nu este zdrobit, atunci cel mai probabil ai învățat să iei o poziție pasivă în conflicte, însă dacă este necesar, ești gata să arăți agresivitate pentru ca nimeni altcineva să nu te poată răni.

3. Atașament pe care îl ascunzi cu grijă.

Dragostea mamelor toxice este adesea condiționată, manifestarea ei depinde de comportamentul copilului. Însă sunt cazuri în care mama nu își arată dragostea, chiar dacă copilul a făcut ceva bun. Drept urmare, unii copii încearcă să obțină aprobarea prin orice mijloace, în timp ce alții încearcă să evite complet contactul cu cei dragi.

Dar, în orice caz, copiii încep să creadă că dragostea este o piatră rară și, ca adulți, le va fi greu să accepte iubirea altruistă de la alți oameni.

4. Îți plac relațiile co-dependente.

Astfel de relații apar între un partener pasiv și unul activ. Ambele sunt dependente emoțional unul de celălalt. Unul trebuie să primească totul, iar celălalt trebuie să ofere. În familiile toxice, partenerul activ este mama, ea face totul pentru ca copilul să aibă în mod constant nevoie de ea și astfel să interfereze cu dezvoltarea lui sănătoasă.

Din cauza unei astfel de creșteri, copiii devin co-dependenți și, pornind de la personalitatea mamei, pot deveni atât un partener activ, cât și pasiv.

5. Critici pe toată lumea, inclusiv pe tine.

Mamele toxice sunt mereu critice cu copiii lor. Psihologii spun că fiecare persoană are o voce interioară care aparține unuia dintre părinți. Copiii mamelor toxice care aud în mod constant critici, chiar și la vârsta adultă, se tem să greșească și să fie certați chiar pentru cea mai neînsemnată problemă. Stima de sine suferă din cauza acestui lucru, se instalează o criză emoțională și pretenții crescute față de ceilalți.

Nu uita că poți schimba totul! Concentreaza-te asupra emoțiilor tale, învață să le controlezi și înțelege că nu vei putea influența în niciun fel ceilalți oameni. Acceptă-i pe ceilalți cu toate calitățile și defectele lor și, cel mai important, începeți să vă apreciați, să vă respectați și să vă iubiți.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!