5 semne ale lipsei de electroliți în organism

5 semne ale lipsei de electroliți în organism

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 July 2023 in SanatateSfaturi

Vara fierbinte și/sau eforturile fizice intense ne fac să transpirăm și să pierdem o parte din lichide, ceea ce ne expune riscului de deshidratare, dezechilibru hidro-electrolitic și deteriorării performanței, ceea ce nu trebuie sub nicio formă să permitem. Soluția corectă este să bem suficientă apă pentru a preveni senzația de sete, iar cea mai bună soluție este să bem apă bogată în electroliți.

Importanța electroliților în organism

Electroliții sunt minerale indispensabile încărcate electric, care sunt produse de organism dar sunt și extrase din alimente și băuturi, cum ar fi calciul, magneziul, potasiul, fosfatul, clorul și sodiul. Electroliții sunt necesari pentru echilibrarea lichidului în organism și menținerea pH-ului sângelui. Ei ajută la menținerea funcționării inimii, creierului, mușchilor și nervilor, precum și la transportul nutrienților către celule și eliminarea toxinelor din ele.

5 semne ale lipsei de electroliți

1. Slăbiciune și/sau crampe musculare

Electroliții sunt importanți pentru buna funcționare a mușchilor, iar lipsa lor poate duce la slăbiciune musculară sau crampe musculare. Când suntem activi, organismul nostru utilizează rezervele acestor substanțe nutritive, astfel că este necesar să le reînnoim în mod regulat în organism.

2. Schimbări inexplicabile de dispoziție

Dezechilibrul electroliților poate afecta activitatea creierului, provocând schimbări de dispoziție și chiar confuzie mentală. Dacă vă simțiți mult mai sensibili sau mai iritabili decât de obicei, lipsa de electroliți poate fi una dintre cauze.

3. Probleme digestive

Dacă eforturile fizice intense vă provoacă greață sau tulburări stomacale după încheierea exercițiilor, acest lucru poate fi cauzat de lipsa de electroliți. Experții recomandă, în acest caz, să măriți aportul de sodiu înainte, în timpul și după exerciții, dar înainte de toate, consultați-vă întotdeauna medicul în cazul în care cauza ar putea fi alta.

4. Hiponatremia

Cazurile grave de deficit de electroliți pot duce la hiponatremie, care este asociată cu un conținut scăzut de sodiu, adică o persoană bea multe lichide, dar nu compensează pierderea de sodiu prin transpirație. Aceasta este o afecțiune gravă, care poate provoca greață, slăbiciune musculară, confuzie mentală și chiar letargie, așa că nu ezitați să consultați un medic dacă prezentați astfel de simptome.

5. Modificări ale ritmului cardiac

Echilibrul electroliților este important pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Același potasiu și calciu joacă un rol important în menținerea ritmului cardiac corect, iar lipsa lor poate duce la ritm cardiac neregulat sau accelerat. Un dezechilibru sever al electroliților poate fi periculos pentru sănătatea cardiacă, așa că este întotdeauna recomandat să controlați nivelul electroliților în organism.

2 moduri simple de a crește cantitatea de electroliți în organism

1. Apa cu electroliți – pentru asta nu este neapărat să mergeți la magazin, este suficient să adăugați puțină sare și să stoarceți lămâie în apa obișnuită. Dacă vă place apa de cocos, atunci aveți noroc, deoarece aceasta este natural bogată în electroliți.

2. Alimente integrale – pentru menținerea echilibrului electroliților este foarte important să urmați o dietă echilibrată, bogată în legume și fructe, precum și în proteine (carne roșie de calitate și organe, pește și fructe de mare), cereale integrale, nuci și semințe, produse lactate.

Electroliții sunt la fel de necesari ca vitaminele, deci trebuie să fie prezenți în dieta noastră zilnică, indiferent dacă sunteți sportiv sau transpirați mult din cauza căldurii. Pentru recomandări personalizate privind menținerea echilibrului electroliților, nu ezitați să consultați medicul dumneavoastră, deoarece fiecare persoană are particularitățile sale în ceea ce privește sănătatea.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!