Remediile pe bază de plante pentru psoriazis atrag în prezent multe persoane cu această problemă. Și în timp ce boala necesită supraveghere de specialitate și tratament profesional, unii pacienți găsesc ușurare folosind aceste alternative naturale.
Psoriazisul este o boală autoimună . În acest caz, sănătatea pielii este expusă riscului. Se crede că aproximativ 2% din populația lumii suferă de psoriazis. În multe cazuri, boala co-apare cu o afecțiune cunoscută sub numele de artrită psoriazică.
Medicamentele orale și terapia cu lumină sunt tratamente moderne pentru psoriazis care ajută la controlul simptomelor. Dar cercetările științifice confirmă eficacitatea unor plante în lupta împotriva acestei boli este în creștere în fiecare zi. Și astăzi vă vom povesti despre unele dintre ele.
Ce este psoriazisul?
Psoriazisul se caracterizează prin cruste pe piele. Uneori, acest lucru este însoțit de disconfort sever și chiar mâncărime.
Psoriazisul este o afecțiune cronică în care celulele moarte ale pielii se acumulează pe suprafața pielii în mod rapid. Acest lucru, la rândul său, determină apariția de pete roșii și cruste pe piele. Uneori pielea se fisurează și sângerează , începe să doară și pot apărea alte simptome.
Simptome de psoriazis
Manifestările clinice ale psoriazisului pot varia la fiecare pacient (în funcție de tipul și evoluția bolii). Adesea gâtul, brațele, coatele și capul sunt afectate. Este posibil să observați următoarele:
- Pete înroșite și inflamate
- Piele descuamată și „crustă” albă
- Piele uscată și crăpată (uneori poate sângera)
- Durere în zona afectată
- Mâncărime și arsură
- Unghii îngroșate (cu „gropi” și „lovituri”)
- Articulații inflamate și dureroase
Unele medicamente pe bază de plante pot ajuta la reducerea simptomelor psoriazisului, cum ar fi reducerea inflamației și reducerea cantității de cruste pe suprafața pielii. De fapt, multe extracte de plante sunt utilizate în fabricarea produselor farmaceutice în același scop.
Remedii pe bază de plante pentru psoriazis: 5 alternative
1. Aloe-vera
Gelul de aloe-vera are proprietăți calmante și, prin urmare, reduce foarte mult disconfortul psoriazisului.
Fără îndoială, aloe-vera este una dintre cele mai populare plante medicinale utilizate pentru tratarea psoriazisului (aplicare topică). Datorită proprietăților sale calmante, antibacteriene și răcoritoare , aloe-vera ameliorează în mod eficient iritația, durerea și roșeața pielii . Mai mult, aloe ajută la prevenirea infecțiilor.
Cum se folosește?
Cel mai bine este să aplicați gelul de aloe-vera direct pe pielea afectată de psoriazis de până la trei ori pe săptămână. Acest tratament poate dura până la 3-4 săptămâni. Dacă simptomele persistă, puteți face o pauză săptămânală și apoi repetați tratamentul.
2. Curcuma pentru tratamentul psoriazisului
Curcumina găsită în această rădăcină medicinală are un puternic efect antiinflamator.
Curcuma este un condiment care are proprietăți antiinflamatorii. Aparține aceleiași familii ca și ghimbirul. Ingredientul său activ, curcumina , s-a dovedit a fi benefic în tratamentul psoriazisului . Cu proprietățile sale calmante și antibacteriene, previne infecțiile și calmează mâncărimea și arsurile.
Cum se utilizează curcuma?
Puteți aplica geluri de curcumă făcute acasă direct pe zona afectată. O opțiune bună este să amestecați pudra de curcuma cu miere. Durata tratamentului: zilnic timp de 3-4 săptămâni.
3. Struguri de Oregon (mahonia holly)
Antioxidanții găsiți în strugurii de Oregon vă pot ajuta să controlați simptomele psoriazisului protejându-vă pielea în mod natural.
Strugurii de Oregon (Mahonia) conțin extracte antiinflamatorii care îi fac să iasă în evidență printre medicamentele topice pentru psoriazis. Aceste proprietăți, pe lângă conținutul de antioxidanți, reduc erupțiile și roșeața pielii.
Cum se folosește?
Puteți zdrobi (măcina) planta pentru a obține un extract de pulbere care se adăugă la orice cremă pentru îngrijirea pielii afectate de psoriazis.
4. Gălbenelele
Cojirea pielii și mâncărimea pot fi reduse prin aplicarea cremei de gălbenele (local).
Gălbenelele sunt, de asemenea, plante antiinflamatoare . Au multe beneficii pentru sănătatea pielii. De secole, au fost folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni dermatologice, deoarece ameliorează simptome precum inflamația, roșeața și cojire a pielii.
Cum se folosesc gălbenelele?
Băile cu infuzie de gălbenele sunt foarte eficiente pentru psoriazis. Puteți adăuga, de asemenea, extractul său în creme sau uleiuri corporale.
5. Mușețel pentru tratamentul psoriazisului
Și iată un alt medicament tradițional puternic: mușețelul.
Nu este un secret faptul că mușețelul este un ingredient esențial în toate tipurile de produse de îngrijire a pielii . Are proprietăți antiinflamatorii și calmante și, prin urmare, este ideal pentru tratamentul psoriazisului, eczemelor și a altor afecțiuni ale pielii.
Cum se folosește mușețelul?
Infuzia de mușețel poate fi aplicată local (cum ar fi loțiunea de corp). De asemenea, puteți folosi extract de mușețel și ulei pentru a face creme de casă.
Cel mai bine este să le aplicați zilnic, de 2 sau 3 ori pe zi.
Ați observat și simptomele psoriazisului? Apoi, pe lângă consultarea medicului, încercați aceste remedii naturale pe bază de plante. Acestea ar trebui să reducă simptomele neplăcute. Dar, desigur, dacă observați o reacție cutanată nedorită, tratamentul la domiciliu trebuie oprit imediat.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.