5 proprietăți benefice ale mentei și 10 beneficii ale ceaiului de mentă

5 proprietăți benefice ale mentei și 10 beneficii ale ceaiului de mentă

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Pe lângă aroma specială care poate fi pusă în ceai și deserturi, menta poate ajuta la prevenirea și chiar tratarea anumitor boli.

Beneficiile mentei:

1. Menta ameliorează durerile de stomac

Durerea și crampele stomacale cauzate de tulburări ale tractului gastrointestinal pot fi reduse sau chiar tratate complet cu ulei de mentă. Metanolul, care este prezent în acest ulei, relaxează și calmează stomacul, reducând durerea.

2. Menta reduce inflamația

Menta are mulți fitonutrienți care au proprietăți antioxidante: au capacitatea de a reduce daunele celulare cauzate de stresul oxidativ. În plus, compușii anti-inflamatori prezenți în frunzele de mentă pot preveni dezvoltarea inflamației cronice.

3. Întărește sistemul imunitar

Un sfert de cană de mentă reprezintă jumătate din doza zilnică de vitamina A, care ne protejează celulele prin eliminarea radicalilor liberi. Ea ajută la prevenirea bolilor cronice precum bolile de inimă și diabetul.

4. Elimină bacteriile

Uleiul esențial de mentă conține carvone și limonen, care ajută la reducerea riscului de infecție cu bacterii periculoase, cum ar fi cele găsite în alimentele învechite. În plus, unele studii au arătat că acești compuși contribuie la reducerea riscului de a dezvolta boli alimentare în timpul depozitării și conservării alimentelor.

5. Ajută la reducerea aportului de sare

Uneori, reducerea sării ajută la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea stării rinichilor și pierderea în greutate. Dacă adăugați mentă la salate și garnituri, aceasta le va da un gust minunat și nu va mai fi nevoie să adăugați sare.

10 beneficii fantastice ale ceaiului de mentă:

Beneficiile ceaiului de mentă sunt incontestabile. Oamenii foloseau ceai de mentă și în urmă cu 10.000 de ani, potrivit arheologilor.

1. Ajută sistemul digestiv

Ceaiul de mentă relaxează tractul digestiv și promovează fluxul corect de bilă, două acțiuni care susțin sistemul digestiv la un nivel optim. Ceaiul de mentă poate reduce simptomele precum balonarea, durerile abdominale și flatulența.

De asemenea, este capabil să amelioreze spasmele intestinelor, ale vezicii biliare și ale căilor biliare. Relaxând sistemul digestiv, ajută și la menținerea mișcărilor sănătoase ale intestinului, ceea ce ajută la prevenirea hemoroizilor.

2. Ameliorează simptomele IBS

După cum s-a menționat deja, ceaiul de mentă este un remediu popular și este utilizat, în special, pentru sindromul intestinului iritabil (IBS). Consumul de ceai de mentă poate calma tractul gastro-intestinal, ceea ce reduce simptomele IBS, cum ar fi balonarea și durerile abdominale.

Un studiu din 2007 a constatat că uleiul de mentă a redus simptomele IBS cu 50% la 75% dintre cei care l-au folosit. Studiile publicate în 2011 au constatat, de asemenea, că menta ameliorează durerile inflamatorii ale tractului gastro-intestinal.

3. Promovează un somn mai liniștit

O ceașcă de ceai cald de mentă poate îmbunătăți somnul, datorită mentolului din frunze, care permite relaxarea mușchilor corpului.

4. Ameliorează stresul

Mentolul din frunzele de mentă este un relaxant muscular și sedativ, consumul ceaiului de mentă favorizează relaxarea generală a corpului și a minții. De asemenea, poate reduce tensiunea arterială datorită proprietăților sale antiinflamatoare, acesta este și unul dintre motivele pentru care menta este o plantă populară în aromoterapie.

5. Sprijină vezica biliară și ficatul

Dacă există pietre mici în vezica biliară, ceaiul de mentă poate ajuta la descompunerea lor în fracțiuni mai mici. De asemenea, ajută la stimularea scurgerii bilei din vezica biliară în ficat, acest lucru va ajuta la reducere convulsiilor dacă aveți probleme cu vezica biliară. Și, după cum s-a menționat deja, ceaiul de mentă poate ajuta la ameliorarea durerii și a disconfortului cauzat de colici.

6. Promovează concentrarea 

Aroma de mentă stimulează creierul, astfel încât dacă beți o ceașcă de ceai și inhalați aroma acestuia, vă puteți concentra mai bine. Ceaiul de mentă este ideal pentru studenți și pentru cei care lucrează toată noaptea.

7. Elimină respirația urât mirositoare

Există un motiv pentru care menta este atât de frecventă în pasta de dinți, apa de gură, guma de mestecat și bomboane: aroma și gustul ei puternic maschează mirosurile neplăcute, precum respirația urât mirositoare. În plus, frunzele de mentă au proprietăți antibacteriene, deci ucid de fapt unele bacterii, oferind o respirație proaspătă.

8. Calmează problemele pielea

Ceaiul de mentă aduce beneficii și pielii. Problemele hormonale ale pielii, cum ar fi acneea, pot persista pe tot parcursul maturității și sunt dificil de tratat. Ceaiul crește nivelul de estrogen, iar această creștere poate echilibra adesea problemele hormonale și, astfel, poate ajuta la tratarea acneei.

9. Ajută la ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor

Multe afecțiuni umane sunt cauzate de stres, mușchi tensionați și vase de sânge înfundate. Acest lucru interferează cu fluxul sanguin și provoacă durere. Frunzele de mentă relaxează mușchii, astfel încât consumul de ceai de mentă va ameliora durerea și va permite sângelui să circule din nou normal. Dacă vreți să beneficiați din plin de efectele ceaiului de mentă, beți-l în timp ce faceți o baie fierbinte.

10. Combate tusea și mucusul

Când este infuzat în apă fierbinte, mentolul acționează ca un agent uimitor pentru subțierea și distrugerea mucusului, facilitând îndepărtarea acestuia prin tuse. De asemenea, este de mare ajutor pentru durerile de gât, usturimea și tusea uscată.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!