5 principii ale unui stil de viață sănătos pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge – tromboembolismul

5 principii ale unui stil de viață sănătos pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge – tromboembolismul

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 October 2021 in SanatateSfaturi

Sângele îndeplinește două funcții aparent incompatibile: pe tot parcursul vieții, acesta circulă continuu în interiorul vaselor, dar în același timp se oprește pentru a preveni pierderea de sânge ca urmare a unei tăieturi sau a unei vătămări.

Când cheagurile de sânge blochează sângerarea în cazul tăieturilor, acestea salvează vieți. Și asta înseamnă că sunt utile. Dar uneori se pot forma inutil și pot duce la afecțiuni patologice letale – atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau alte probleme grave.

Cum se coagulează sângele

Micile particule de sânge numite trombocite sunt activate atunci când vasele de sânge sunt deteriorate. Lipite de pereții vasului de sânge, în locurile cu răni acestea formează un dop. În procesul de activare, trombocitele secretă substanțe speciale pentru a atrage mai multe trombocite.

Proteinele din sânge numite factori de coagulare semnalează reciproc o reacție în lanț rapidă. Se termină cu formarea firelor lungi de fibrină în sânge. Se leagă de trombocite și formează o rețea care captează tot mai multe celule și trombocite. Ca urmare, cheagul de sânge crește în dimensiune.

Însă pe măsură ce rana se vindecă, corpul o absoarbe încet, deoarece nu mai este necesară.

Ce este tromboembolismul și cât de periculos este acesta

Cheagurile de sânge nu apar doar atunci când vasele sunt rănite, ci și atunci când sângele care curge prin vase se ciocnește de obstacole. Astfel de condiții apar împreună cu un stil de viață sedentar. Când o persoană stă mult timp, circulația sângelui în picioare încetinește dramatic.

În plus, cheagurile de sânge se formează atunci când sângele intră în contact cu anumite substanțe. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când pereții vaselor de sânge prezintă deteriorări sau plăci de colesterol rezultate din consumul de alimente cu niveluri ridicate de colesterol rău (carne grasă, gălbenuș de ou, mâncare fast-food, margarină, ulei de palmier etc.).

În aceste condiții, se formează adesea cheaguri de sânge la locul depunerii de colesterol. Prin mișcări bruște și efort fizic neobișnuit, atunci când fluxul sanguin crește, acestea se pot desprinde, se pot deplasa prin vase și, atunci când intră într-un vas îngust, îl înfundă, provocând o tulburare circulatorie acută într-o anumită zonă.

Dacă această zonă este țesutul cerebral sau mușchiul inimii, poate apărea un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Alte complicații periculoase ale cheagurilor de sânge

embolie pulmonară: aceasta poate duce la scăderea nivelului de oxigen din sânge și la deteriorarea plămânilor, a inimii și a altor organe vitale;

insuficiență renală: cheagurile de sânge din rinichi îi pot deteriora; urina se va acumula în țesuturi și va provoca alte complicații, inclusiv hipertensiune arterială;

tromboză venoasă profundă: apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă de la un braț sau picior și poate provoca complicații grave dacă se desprinde și intră în plămâni sau inimă;

Cine se află în pericol

  • pacienți obezi;
  • persoanele cu niveluri ridicate de zahăr din sânge;
  • fumătorii;
  • persoane peste 60 de ani;
  • femeile care iau contraceptive orale;
  • persoanele cu boli inflamatorii cronice;
  • persoane cu insuficiență cardiacă congestivă;
  • pacienți cu ciroză hepatică;
  • alcoolicii;
  • cei care au fracturi ale membrelor, în special ale membrelor inferioare sau ale bazinului;
  • pacienți după operații;
  • cei care au antecedente familiale de tulburări de coagulare a sângelui;
  • femeile însărcinate.

Cum să preveniți cheagurile de sânge

Cheagurile de sânge sunt MULT MAI UȘOR de prevenit decât de tratat, deoarece complicațiile pot fi grave și chiar fatale.

Luați în considerare urmarea acestor pași:

1. Fii activ fizic: lipsa de mișcare este un factor major care poate duce la formarea de cheaguri de sânge, în special la nivelul picioarelor, așa că încearcă să mergi, să te ghemuiți, să faceți jogging și să pedalați în mod regulat.

2. Scapă de excesul de greutate.

3. Adoptați o dietă bogată în alimente bogate în omega-3 (pește de mare, ulei de măsline), legume, alimente bogate în vitamina E; limitează semnificativ glucidele rapide (zahăr, produse de patiserie).

4. Renunțați la fumat.

5. Limitați consumul de alcool.

Amintiți-vă că nu doar cheagurile de sânge pot fi mortale, ci și că aceste probleme pot fi evitate. Adoptă un stil de viață activ, mănâncă bine și rămâi sănătos!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!