Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), diabetul este una dintre cele mai puțin frecvente cauze de deces. Cu toate acestea, dacă nu este controlat, diabetul poate duce la probleme cardiace, insuficiență renală, gangrenă, orbire și chiar moarte.
Mai jos vă vom spune mai multe despre simptomele pe care le poate provoca diabetul, precum și despre unele plante medicinale care pot ajuta la controlul acestuia.
Ce este diabetul?
Este o afecțiune cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu folosește insulina pe care o primește. Dacă nu luați nicio măsură, apar niveluri ridicate de zahăr din sânge, care sunt foarte periculoase pentru sănătate.
Boala este clasificată după cum urmează:
Tipul 1: apare atunci când pancreasul nu sintetizează insulina.
Tipul 2: Asociat cu incapacitatea organismului de a utiliza insulina în mod corespunzător.
Gestațional: apare în timpul sarcinii și implică o creștere anormală a nivelului de glucoză din sânge.
Simptome:
- Amețeli
- Vedere încețoșată
- Sete constantă
- Oboseală
- Urinare frecventa
- Foame constante
- Pierdere în greutate
Există un remediu pentru diabet?
Până acum, știința nu a descoperit un remediu care să vindece complet diabetul. De fapt, poate fi controlat numai prin intermediul produselor farmaceutice, dietă și activitate fizică. Scopul acestor trei strategii este de a controla nivelul zahărului din sânge.
Plantele medicinale pot ajuta la controlul diabetului
Există plante care ajută la controlul natural al nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății, astfel încât să nu existe un efect invers atunci când este combinat cu medicamentele convenționale.
Printre aceste plante se numără următoarele:
1. Copalchi

Această plantă este originară din America Latină, Mexic și Columbia. Coaja trunchiului său are un efect hipoglicemiant, antipiretic, digestiv și răcoritor.
Cum ajută la controlul diabetului ? Coaja de copalchi conține o substanță care, prin hidroliză, produce glucoză, pe lângă polifenol.
Efectul său îmbunătățește secreția pancreasului și permite carbohidraților să fie absorbiți în mod corespunzător de către organism. Acesta este motivul pentru care nivelul zahărului scade . Această plantă este recomandată în tratamentul diabetului de tip 1 și 2 deoarece îmbunătățește pofta de mâncare, ajută la controlul setei și reduce febra. Cum să pregătiți un ceai medicinal (este important să rețineți că are un gust destul de amar):
Ingrediente
- 1 pahar de apă (200 ml)
- 1 lingură de copalchi (20 g)
Pregătirea
Puneți o lingură de copalchi într-un pahar cu apă, seara înainte de culcare.
Așezați-l într-un loc răcoros.
Lasă-l peste noapte șa infuzat.
Administrare
Se bea pe stomacul gol.
2. Gurmar

Această plantă medicinală se găsește în principal pe continentul asiatic, în special în India, tropice și partea de sud a țării. Frunzele sale au proprietăți hipoglicemiante, antidiabetice, diuretice, antiinflamatoare și detoxifiante, precum și ajută la scăderea în greutate. Din acest motiv, este, de asemenea, utilizat pe scară largă pentru a combate obezitatea și artrita.
Cum ajută la controlul diabetului? Când ajunge în stomac, reduce dorința de a mânca ceva dulce, deoarece are o mare asemănare cu efectul moleculelor de glucoză, adică blochează absorbția zaharurilor. Efectele acestui agent sunt direcționate atât către prevenirea, cât și controlul diabetului.
Cum se face un ceai de Gurmar:
Ingrediente
- 1 lingură de frunze de gurmar(15 g)
- 1 pahar de apă (200 ml)
Pregătirea
Se toarnă apă într-o oală și se fierbe.
Adăugați frunzele de gurmar și fierbeți timp de 10 minute.
Luați de pe aragaz și așteptați ca ceaiul să se răcească.
Administrare
Se bea una sau două căni pe zi.
3. Eucalipt
Eucaliptul este o plantă bine cunoscută pentru proprietățile sale de a combate bolile respiratorii. Cu toate acestea, frunzele și fructele sale au și proprietăți hipoglicemiante, expectorante, antiseptice, antiinflamatoare și antipiretice. Toate acestea ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge și controlul diabetului. Cum se face un decoct de eucalipt vindecător:
Ingrediente
- frunze de eucalipt (30 g)
- 1 pahar de apă (200 ml)
Pregătirea
Fierbe apa.
Adăugați frunze de eucalipt spălate anterior.
Se mai lasă la fiert timp de 10 minute.
După ce s-a răcit suficient cât să poată fi băut, poate fi consumat!
4. Scorțișoara
Deși scorțișoara are un gust dulce, este benefică pentru persoanele cu diabet. Arborele, a cărui scoarță este acest condiment, este originar din India. Printre proprietățile sale se remarcă următoarele efecte: digestiv, stimulant, hipoglicemiant, antiseptic și antimicrobian.
Cum ajută la combaterea diabetului? Scorțișoara ajută la stabilizarea nivelului de zahăr prin stimularea receptorilor de insulină, care scade în mod natural nivelul glicemiei. Poate fi pregătit după cum urmează:
Ingrediente
- 2 bețe de scorțișoară.
- apă (200 ml).
Pregătirea
Fierbe apa.
Adăugați bețișoare de scorțișoară.
Se fierb pentru încă 10 minute.
Se lasă la răcit și se bea.
5. Stevia
Stevia este un substitut natural al zahărului originar din Brazilia și Paraguay. Frunzele sale au, de asemenea, proprietăți hipoglicemice, de scădere a tensiunii arteriale, diuretice, antibacteriene și antifungice. În mod surprinzător, deși este de 50 de ori mai dulce decât zahărul, această plantă nu conține carbohidrați.
Cum va ajuta la combaterea diabetului? Stevia acționează asupra celulelor beta care se află în pancreas, determinându-le să producă insulină scăzând nivelul de glucoză. Această plantă poate fi consumată după cum urmează:
Ingrediente
- Frunze de Stevia (15 g).
- Apă (125 ml).
Pregătirea
Fierbe apa.
Adăugați frunze de stevia.
Se lasă la fiert timp de 10 minute.
Administrare
Se bea o ceașcă de ceai de ștevie în fiecare zi.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


