5 motive puțin cunoscute pentru care crește tensiunea arterială

5 motive puțin cunoscute pentru care crește tensiunea arterială

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 October 2021 in SanatateSfaturi

Nu doar din cauza excesului de greutate, a modificărilor din organism, a personalității, a stresului și a cafelei crește tensiunea arterială! Există multe alte motive despre care uneori medicii uită să vă spună, dar cărora trebuie să le acordați cu siguranță atenție, altfel toate eforturile dvs. de a regla tensiunea vor fi în zadar.

Astăzi vom vorbi despre principalele 5 motive. Dar mai întâi, să vedem pe scurt ce se va întâmpla cu corpul dumneavoastră dacă scăpați de hipertensiune.

Presiune – vine de la cuvântul „presă”: apasă asupra țesuturilor vii, distrugându-le treptat

Tensiunea arterială ridicată, distruge încet, dar sigur celulele inimii și creierului, provocând boli cardiovasculare severe și crescând riscul de accident vascular cerebral.

Prin urmare, dacă aveți tensiunea arterială mare, luați măsuri urgente pentru a o ține sub control. Este important să țineți în frâu chiar și creșterile sale temporare – cu cât se întâmplă mai des, cu atât este mai mare pericolul ca hipertensiunea să scape de sub control și nu veți mai putea readuce corpul la normal.

Presiunea normală trebuie să fie de 120/80 mm Hg sau chiar puțin mai mică. Dacă medicii v-au spus despre anumite „norme de vârstă” care se presupune că devin mai mari odată cu înaintarea în vârstă, atunci studiile din ultimii ani au dovedit în cele din urmă că tensiunea peste 120/80 dăunează categoric corpului.

Pentru a înțelege și a vă motiva mai mult, voi cita rezultatele unui studiu: pentru fiecare 10 mm, durata de viață se reduce cu o medie de cinci ani.

Iată care sunt cauzele pentru care crește tensiunea arterială:

Zahar prelucrat

Există o relație clară între glicemie și tensiunea arterială. Cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de glucoză din sânge cauzate de consumul de zahăr procesat (apă dulce, biscuiți, bomboane, înghețată, produse de cofetărie) duc treptat la o circulație deficitară, îngustarea vaselor de sânge și o scădere a lumenului acestora. Uneori, astfel de excese pot duce la creșteri de tensiune, care, la prima vedere, par a fi nesemnificative.

Ceaiuri verzi și alte plante

Probabil ați auzit de multe ori că este mai bine să înlocuiți cafeaua și ceaiul negru cu ceaiuri verzi și alte plante benefice pentru hipertensiune. Dar ceaiul verde în sine, precum și ceaiurile populare moderne din plante au aditivii cu care sunt aromate de obicei, și acționează adesea asupra tonusului vaselor de sânge și stimulează tensiunea arterială (uneori chiar mai mult decât cafeaua). Prin urmare, trebuie să fii extrem de atent atunci când alegi ceaiul pe care îl bei.

Apneea în timpul somnului

Apneea obstructivă în somn nu este doar o cauză a sforăitului, lipsei de oxigen cerebral, somn slab, coșmaruri, trezire severă și oboseală cronică în timpul zilei, ci și unul dintre motivele dezvoltării hipertensiunii arteriale. Mai ales dacă o persoană suferă de această problemă de mulți ani. Luați măsuri pentru ameliorarea apneei de somn.

Modificări bruște de temperatură ale vremii

Dacă aveți peste 60 de ani, schimbările prea accentuate ale temperaturii aerului pot provoca cu adevărat o creștere a tensiunii în dumneavoastră. Acest lucru se nu întâmplă doar atunci când ieșiți dintr-o cameră caldă pe stradă iarna, înotați în apă rece vara sau vă relaxați în baia de aburi, ci și atunci când vă ridicați brusc din pat, dacă era cald sub pătură și rece în dormitor. În acest caz, creșterea tensiunii este asociată cu reacția vaselor periferice – la persoanele predispuse la hipertensiune, poate fi afectată. Prin urmare, obișnuiește-te cu faptul că atunci când treci dintr-un mediu în altul, trebuie să respecți principiul gradualității.

Activitate fizică neobișnuită

Dacă te hotărăști să duci un stil de viață sănătos și, după ce ai stabilit că lupți împotriva hipodinamiei, ai început să faci exerciții fizice, atunci și aici trebuie să respecți principiul gradualității. Chiar dacă 20 de flotări și 30 de genuflexiuni nu vi se par o activitate fizică serioasă, dacă nu ați făcut exerciții în mod regulat înainte, începeți cu mai puține repetări, apoi creșteți-le în fiecare zi.

Adesea, astfel de activități bune, se sfârșesc printr-o deteriorare a stării fizice și, prin urmare, o persoană le abandonează. Iar motivul este doar o creștere nedorită a tensiunii care ar fi putut fi evitată.

Acordați atenție acestor cauze ale hipertensiunii arteriale și vă va fi mai ușor să o controlați.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!