5 motive pentru care te trezești obosit și 3 sfaturi pentru un somn de calitate

5 motive pentru care te trezești obosit și 3 sfaturi pentru un somn de calitate

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 June 2023 in SanatateSfaturiStiinta

Există 2 categorii de persoane dimineața: cele care sar din pat imediat după ce deschid ochii și cele care simt o senzație puternică de oboseală și se chinuie să se ridice din pat pentru a începe o nouă zi, contemplând dacă să mai doarmă 5-10 minute. Experții au identificat 5 motive posibile pentru care vă treziți obosiți:

1. Experimentați inerția somnului

Inerția somnului este o stare de tranziție dintre somn și trezire, caracterizată printr-o senzație de oboseală, scăderea capacității de muncă și vigilență, precum și dorința de a reveni la somn. Unele persoane experimentează această stare timp de 1-2 minute, în timp ce altele se simt foarte obosite chiar și 20 de minute, indiferent de numărul de ore dormite.

Dacă aparțineți celei de-a doua categorii, încercați să nu vă programați sarcini mentale dificile dimineața și faceți ceva mai relaxant. De asemenea, inerția somnului poate fi agravată de trezirea în mijlocul stadiilor mai profunde ale somnului.

2. Nu vă respectați cronotipul

Cronotipul de somn influențează perioada din zi în care sunteți mai energic și perioada în care începeți să vă simțiți obosit. Diferența în ritmurile circadiene este cauza pentru care unii se simt mai energici și mai productivi pe timp de noapte și le este dificil să se trezească dimineața devreme, în timp ce alții sunt mai productivi dimineața devreme și le este dificil să se concentreze seara.

Dacă vă treziți în mod constant în afara orelor corespunzătoare cronotipului dvs., veți simți o stare de oboseală (de exemplu, sunteți nevoit să vă treziți la 6-7 dimineața pentru a merge la muncă, dar în realitate ați prefera să dormiți până la 11 dimineața și să vă puneți la somn la 2-3 noaptea).

3. Sunteți afectat de „schimbarea socială a fusurilor orare”

Organismul nostru preferă stabilitatea și un program regulat, adică să se culce și să se trezească la aceeași oră în fiecare zi, indiferent dacă este zi lucrătoare sau weekend, astfel încât să obțină un somn de calitate și un nivel bun de energie dimineața.

Dacă nu respectați un program regulat (ex: de luni până vineri vă treziți la 7-8, iar în weekend dormiți până la prâns), acest lucru poate duce la ceea ce se numește „schimbarea socială a fusurilor orare”. Timpul nesincronizat de somn perturbă ritmul circadian, provocând somnolență după trezire, chiar dacă ați dormit suficient în noaptea precedentă.

4. Somnul nu este de calitate

Numărul de ore dormite nu sunt singurul lucru de care trebuie să ținem cont, este important și ca somnul să fie profund și calitativ, nu superficial. Calitatea somnului este importantă, pentru că ea stă la baza nivelului de energie de după trezire.

Recuperarea organismului are loc în stadiile profunde ale somnului, pe care le atingeți la aproximativ 1-1,5 ore după ce adormiți. Orice factori de distracție (zgomot, pat inconfortabil sau lumină puternică) pot afecta negativ odihna, ceea ce ne poate face să ne simțim mai obosiți dimineața.

5. Dormiți prea mult sau prea puțin

Trezirea cu senzație de oboseală poate indica faptul că nu dormiți suficient sau dormiți prea mult. Fiecare persoană are nevoie de o cantitate specifică de somn pentru a se simți cât mai bine dimineața, dar cercetările arată că majoritatea oamenilor au nevoie de 7-9 ore.

Cum să vă treziți energic

Nu există un sfat care să vă poată garanta energia necesară în fiecare dimineață. Cu toate acestea, respectarea unor obiceiuri sănătoase vă poate reduce inerția somnului și somnolența matinală:

1. Mențineți un program regulat – încercați să vă culcați și să vă treziți mereu la aceleași ore. Când corpul nostru se află într-un ritm constant, vă va fi mai ușor să vă treziți dimineața. Dacă doriți totuși să mai dormiți în weekend, faceți acest lucru doar cu o oră în plus, altfel nu veți obține nimic bun pe termen lung.

Creați-vă propria rutină motivantă de dimineață, pe care să o așteptați cu nerăbdare, cum ar fi câteva exerciții de respirație în aer liber și un duș rece – modalități excelente de a vă trezi fără cafea.

2. Nu folosiți butonul de amânare a alarmei – acest lucru nu vă va îmbunătăți somnul, ci va amplifica doar somnolența atunci când va trebui să vă ridicați din pat. Nu vă ispitiți, nu puneți alarma lângă pat, ci într-un loc în care va trebui să vă ridicați din pat pentru a o opri.

3. Respectați regulile nespuse a somnului – dormitorul trebuie să fie întunecat, liniștit și răcoros, fără zgomote perturbatoare. Nu folosiți telefonul sau laptop-ul înainte de culcare, mai bine faceți un duș cald, citiți o carte sau rugați-vă. Renunțați la mâncarea grea, cofeină și alcool seara, deoarece acestea au un impact negativ asupra calității somnului și trezirii de dimineață. Trebuie să mâncați cu cel puțin 3 ore înainte să vă puneți la somn.

Dacă, în ciuda tuturor eforturilor dvs., vă treziți în continuare somnoros și epuizat, iar acest lucru vă afectează viața, ar trebui să apelați la un specialist în domeniul somnului pentru a identifica problema principală și pentru a veni cu o rezolvare. E posibil ca situația să fie mult mai serioasă decât credeți.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!